Soylu: Meriç Nehri'ne bin özel harekat polisi konuşlandıracağız

Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenlerin bulunduğu bölgeye giden İçişleri Bakanı, "Tam donanımlı özel harekat polisleri geri itmeleri engellemek amacıyla orada bulunacak" dedi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçiş yollarından biri olan Meriç Nehri'ne bin özel harekat polisi konuşlandırıldığını açıkladı. Bakan, bu konuşlandırmanın "geri itmeleri önlemek amacılya yapıldığını" bildirdi.

Türkiye-Yunanistan sınırında havada incelemelerde bulunan Soylu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Meriç Nehri boyunca Edirne’ye kadar, Pazarkule kapısına kadar bütün sınır hattını kontrol ederek hem arkadaşlarımızla birlikte değerlendirme yaparak havadan helikopterle geldik. Pazarkule’de 4-5 bin kişi kapının açılmasını bekliyor. 28 Şubat tarihinden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, biz artık buradan Avrupa’ya geçecek göçmenlerle ilgili bir engelleme ortaya koymuyoruz. Gelen gelir geçer. Türkiye 9 yıldır dünyanın sessiz kaldığı bir insani trajediye sahip çıktı ve milletiyle devletiyle, kendini medeni olarak addeden ülkelerin buna sırtını dönmesine rağmen sahip çıktı. En nihayetinde bu göç meselesi artınca 18 Mart mutabakatı yapıldı. Biz mutabakatın her umdesine sahip çıktı ve yerine getirdik. Günde 9 bin 700 kişinini Yunanistan adalarına geçtiği bir zaman diliminden buraya geliyoruz.

"Türkiye'nin geçen sene 454 bin kaçak göçmen yakaladığını" söyleyen Soylu, şunları kaydetti:

2019 başından bu yana kadar 140 bin civarında kaçak göçmen yakalandı. 103 bin insani ikna ederek ülkelerine gönderdik. Dünyanın birçok ülkesi, ABD, Avrupa dahil, bizden gelişmiş ülkeler bu kadar yükü taşıyamaz. Türkiye’nin sırtını sıvazlayarak ‘siz bu işi yaparsınız’ diyerek bu işi bırakmak mümkün değildir. Avrupa insani imtihanını geçememiştir. Avrupa’nın ve Yunanistan’ın yanlış ve yalan bilgileri ortaya koymaya çalıştığı süreç bize göstermiştir ki kendi çıkarları insanlıktan önemlidir. B3 kişinin ölümüne sebebiyet verdiler. 1978 model gaz fişeğini insanların üzerine sıktılar. Bunu yapan Yunan tarafıdır. Ama bu şımarıklığı elde ettiği taraf da Avrupa’dır. 

Özel harekatlar sınıra gidiyor

"Geçen yıl 7 bin 300 FETÖ’cüyü seve seve aldılar" diyen Soylu, şöyle devam etti:

Bu apaçık Avrupa’nın kararıdır. Burada sığınma talep edenlere ise insani davranmıyorlar. Yunan medyası, Yunan bakanları yalan üzerine yalan ortaya koymaktadırlar. Sabah itibarıyla TSK ile de konuştuk. Bin özel harekat polisinin Meriç’in tüm sınır sistemine getiriyoruz. Tam donanımlı, geri itmeleri engellemek amacıyla. Zodiac botlarıyla beraber insanlara kötü muamele edenlere fırsat tanınmayacak. Uluslararası kural ihlali çerçevesinde gerçekleşen uygulamalar karşısında gerekli tedbirler alınacak.

Gazeteciye tepki: Siz kimsiniz?

Soylu, sınırdan geçenlerle ilgili verdiği rakamları teyit edemediklerini söyleyen Tele1 muhabirine tepki gösterdi. Bakan, şu ifadeleri kullandı:

Siz kimsiniz? Kaç muhabiriniz var sizin. Bizim sınırda kaç karakolumuz var? Vilayet burada teyit edemiyor mu? Şu anda sizin yaptığınız Yunan ve Avrupa medyasının yalan ve çarpıtmasını burada ifade etmek.

Soylu, ayrıca şunları söyledi:

Türkiye niye Yunan tarafına gaz sıksın. Gaz sıkan Yunan tarafıdır, bizim karakollarımıza gaz sıkıyorlar. Biz de buna mukabele ediyoruz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU