Görevden uzaklaştırılan CHP’li Yalova Belediye Başkanı Salman: Yolsuzluğu ortaya çıkaran benim, neden görevden alınıyorum?

Yalova Belediyesi’nde yürütülen “zimmet” ve “ihaleye fesat karıştırmak” soruşturması kapsamında geçici olarak görevinden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Vefa Salman, “Hakkımızı arayacağız, bir ay içinde başvuru yapacağız” dedi

Vefa Salman: Yalova halkı her zaman olduğu gibi şimdi de arkamda, yargıda hakkımızı arıyoruz. Ancak yargı hiçbir zaman siyasetin arka bahçesi olmamalı / Fotoğraf: AA

Yalova Belediyesi’nde yürütülen “zimmet” ve “ihaleye fesat karıştırmak” soruşturması kapsamında görevinden geçici olarak uzaklaştırılan Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yerine yarın belediye meclisinde yapılacak oylama ile yeni başkan seçilecek.

Yaşananları Independent Türkçe'ye değerlendiren CHP’li Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ise yolsuzluğu ortaya çıkarınca görevinden uzaklaştırıldığını ve soruşturmanın kendisi görevinin başındayken yürütülmesi gerektiğini savunarak, yargıda hakkını arayacağını söyledi.

“Yalova halkı arkamda, yargıda hakkımızı arayacağız”

Belediyedeki yolsuzluğu nasıl öğrendiğini sorduğumuz Salman, 5 Şubat gecesi yardımcısı Halit Güleç ile bir Belediye Meclis üyesinin kendisiyle görüşmek istediğini, evine gelerek konuyu aktardıklarını anlattı.

Güleç, Yalova Belediyesi'nde bir çalışanın zimmetine para geçirdiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

Şu ana kadar 14 kişinin tutuklandığı soruşturmada, "resmi belgede sahtecilik", "zimmet", "nitelikli dolandırıcılık" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından 28 Şubat ve 2 Mart'ta 10 zanlı gözaltına alınmıştı. 

Görevden alınan Salman, kendisine bir belediye görevlisinin işin içinde olduğu ve 21 seferde toplam 1 milyon 20 TL'lik aktarım yapıldığı anlatılır anlatılmaz durumu emniyet ve savcılığa bildirdiklerini belirten Salman, şu ifadeleri kullandı:

Resmi evraklarda usülsüzlük yaparak para aktarımında bulunan Mali Hizmetler Müdürlüğü’nde harcama yetkilisi belediye çalışanı ifadesinde, ödeme talimatlarının Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç’ten geldiğini söylediği için yardımcım tutuklandı. Aslında Güleç’in talimat verdiği ödemeler, günlük cari işlermlerden kaynaklı ödemelerdir. Usülsüzlük yapılan ödemeler ise belediyenin teminat hesaplrında duran ve müteahhitlere ait olan paralardır. Tutuklu muhasebe çalışanı hesaplarla oynamış. Usülsüzlüğün ortaya çıkması, müteahhitin emanet hesabındaki parasını istemesiyle başlıyor. Belediyede 19 yıldır görev yapan Reşat Elgin isimli muhasebe görevlisi, durumu ortaya çıkarmasın diye bu kişiye rüşvet teklif ediyor. Bu olaydan haberim olduğu anda müdahale ettim. Yolsuzluğu ortaya çıkaran benim, neden görevden alınıyorum? Benim hiçbir şekilde görevden uzaklaştırılmam gerekmiyordu. Soruşturma devam edecektir, tüm bilgi belgeler verildi, incelendi. Ben ve yardımcım adliyeye yardımcı olduk, soruşturma da bu şekilde devam edebilirdi, ben görevimin başında olmalıydım. 

"Bir ay içinde başvurumuzu yapacağız, yargı hiçbir zaman siyasetin arka bahçesi olmamalı"

Yalova halkının geçmişte de bugün de kendisinin arkasında durduğunu ifade eden Salman, "Ben sokakta yürürken halktan bu geri bildirimi alıyorum. Seçmenin iradesi gasp ediliyor, onlar da ‘Hak yerini bulacaktır, adalet tecelli edecektir’ diyorlar. Yalova halkı da benim arkamda duruyor. Yargıya gideceğiz, bir ay içinde başvurumuzu yapacağız. Yargıda hakkımızı arıyoruz. Ancak yargı hiçbir zaman siyasetin arka bahçesi olmamalı" dedi.

"Yalova Belediyesi 6 ayda bir Satıştay denetiminden geçen bir belediye, yolsuzluk 3 sene sürmüş"

Veteriner hekim kökenli bir belediye başkanı olduğunu belirten Vefa Salman, kanun gereği belediyelerdeki ödeme yetkisinin Mali Hizmetler Müdürlüğü’nde olduğunu, bu nedenle ödeme evraklarının kendi önüne gelmediğini hatırlattı.

Salman, "Uzman denetçilerin bile farkedemediği bir yolsuzluk var ve 3 sene sürüyor. Nasıl atlanmış, dolandırıcılık nasıl profesyonelce yapılmış, ona da bakmak gerek" dedi. 

“Seçmenin iradesi yok sayılıyor ama adalet tecelli edecek”

Adaletin tecelli edeceğine inanan Vefa Salman, “Burası seçim açısından çok zor bir yer olmasına rağmen ben 3 kez Yalova’da seçim kazandım. Ama Belediye Meclisini kazanamadık. AK Parti’nin üstünlüğü var. Ayın 26’ında müfettişler Cumhuriye Başsavcılığına usülsüzlüğün raporunu verdi, 27’sinde İçişleri Bakanlığı görevden uzaklaştırma kararı veriyor. görevden uzaklaştırma veriliyor. Seçmenin iradesi yok sayılıyor. Halbuki Yalova halkı, Cumhuriyet Halk Partili Sefa Salman’ı 3 kez seçmiş. Bu sadece Vefa Salman’a değil, Yalova halkına ve CHP’ye yapılmış bir olay. 30 Meclis üyesinin olduğu yerde belediye başkanı mı seçilir?” diye sordu.
 

Yalova Belediyesi zimmet soruşturması AA.jpg
Soruşturmanın sürdüğü Yalova Belediye Meclisi'nde yarın yapılacak başkanlık seçiminde oy kullanacak 30 üyeden 15’i AK Parti'li, 2’si ise MHP'li / Fotoğraf: AA


"Abdestimden şüphem yok ki namazımdan olsun"

CHP'li Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "Hak yerini bulacak, kamu vicdanında rahat olmak aslolan. Abdestimden şüphem yok ki namazımdan olsun. Suçluyu ortaya çıkarıp, suçlu duruma düşürüldük. Ben olayın hep halk tarafındayım. Kapım hep açıktı, halk ile iç içeydim. Doğumdan hastlaığa, sünnetten evlilikten cenazeye onlarlaydım. Makamda oturduğum vakit daha azdı, genellikle sokakta, sahada onlarlaydım" dedi.

Belediye Meclisi'nde çoğunluğun kendilerinde olmamasının ne gibi zorluklar çıkardığına ilişkin ise "Yıllarca bu zorluğu çektik. Örneğin, en son Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kurmak istedik. Valilik ve Emniyet onayı vardı. İçişleri Bakanlığı yazı gönderdi, bunu okumama rağmen AK Parti ve MHP’lilerin oylarıyla geçmedi, oy çokluğuyla reddedildi! Mahkemeye gittim, Bölge İdare Mahkemesi lehimize karar verdi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Yalova Belediyesi'nde muhasebe bölümünde çalışan ve zimmetine para geçirip ortadan kaybolan Reşat Elgin'in Denizli'de yakalanmasının ardından soruşturma genişletilmiş, Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç'in de aralarında bulunduğu 15 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç ile muhasebe çalışanı Reşat Elgin, Mali İşler Müdürü Şenay Reyhan Kaş, sekreter Bahar Taşkömür, paraların aktarıldığı iddia edilen paravan şirketin sahibi müteahhit Bekir Bilgi, firma çalışanı Orhan Gedik, belediyeye usulsüz ödeme yaptıkları tespit edilen Taner Tan, Hakan Çelik, Emrah Gök, Engin Özcan, Beytullah Baltacı, Sinem Çakalaşma Deniz, Kartal Özgür Barutçu ve Cem Dindar tutuklanmıştı.

Yaşanan gelişmelerin ardından hakkında “ihaleye fesat karıştırmak” ve “zimmet” suçlarından soruşturma başlatılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ile tutuklu olan Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç, İçişleri Bakanlığı tarafından, Anayasa'nın 127'nci maddesinin 4'ncü fıkrası ile 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 47'nci maddesi gereğince 27 Şubat’ta geçici olarak görevlerinden uzaklaştırılmıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU