IOC Başkanı Bach: 2020 Tokyo Olimpiyatları için iptal veya erteleme gündemimizde yok

IOC Başkanı Bach, yeni tip koronavirüs nedeniyle 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın ertelenmesinin gündemlerinde olmadığını bildirerek, "1896'dan bu yana oyunlar sadece iki dünya savaşı nedeniyle iptal edildi" dedi

Thomas Bach / Fotoğraf: AA

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan IOC İcra Kurulu Toplantısı'nın ardından 24 Temmuz-9 Ağustos tarihlerinde Japonya'da düzenlenecek 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bach, "Sizi temin ederim ki toplantıda 'iptal' ya da 'erteleme' kelimeleri dahi kullanılmadı. Toplantı gündemimizde böyle bir şey yoktu. Tamamen oyunların hazırlıklarına odaklanmış durumdayız" dedi.

Oyunların tarihte ilk kez bu tip sorunlarla karşılaşmadığını hatırlatan Bach, şöyle konuştu:

Rio 2016'da Zika virüsü, Moskova 1980 ve Los Angeles 1984'te boykot tartışmaları, Münih 1972'de terör saldırısı, Montreal 1976'da Afrika boykotu vardı. Ancak 1896'dan bu yana oyunlar sadece iki Dünya Savaşı nedeniyle iptal edildi.

Ne olmuştu?

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gerekçesiyle birçok spor organizasyonu iptal edilirken, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın da erteleneceği iddia edilmişti.

Japonya Olimpiyat Bakanı Seiko Hashimoto, IOC ile imzalanan sözleşmeye göre, oyunların 2020 yılı içinde düzenlenmesi gerektiğini belirterek, planlanan tarihte yapılması için yoğun çaba harcadıklarını ancak sözleşmeye dayanarak yıl içinde başka bir tarihte de gerçekleştirilebileceğini açıklamıştı.

Olimpiyatlar öncesindeki test organizasyonları koronavirüs salgını gerekçesiyle iptal edilmiş ve IOC Üyesi Dick Pound da oyunlarla ilgili kararın mayıs sonuna kadar verileceğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU