Yeni koronavirüsün mutasyon geçirdiği belirlendi

Çinli bilim insanları yeni koronavirüsün (SARS-CoV-2) iki alt tür oluşturacak şekilde mutasyon geçirdiğini açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü yeni koronavirüse SARS-CoV-2, bulaştığı kişilerde yol açtığı hastalığaysa Kovid-19 adını koymuştu (AFP) 

Çinli bilim insanları 70'ten fazla ülkeye yayılan ve dünya genelinde 3 bin 200'den fazla kişinin ölümüne yol açan  yeni koronavirüsün iki alt tür oluşturacak şekilde mutasyon geçirdiğini açıkladı.

Çinli araştırmacıların son bulgularına göre virüs yakın zamanda 149 mutasyon noktası oluşturdu ve biri L alt türü diğeri de S alt türü olacak şekilde mutasyon geçirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışma, bu iki alt türün coğrafi dağılım ve insanlar arasında yayılma konusunda birbirinden önemli ölçüde farklılaştığını gösterdi.

S alt türü görece daha eski versiyonken, L alt türünün "daha bulaşıcı ve daha agresif" olduğu açıklandı.

Bilim insanları farklı alt türleri iyice anlamanın tedavileri farklılaştırmaya ve yeni zatürre türünün yayılmasının önlenmesine yardımcı olacağını belirtti. 

"Yayılma kabiliyetleri ve şiddetleri farklı"

Söz konusu çalışma Çin Bilimler Akademisi'nin sponsorluğunda National Science Review adlı hakemli dergide "SARS-CoV'un kökeni ve devam eden evrimi" başlığıyla yayımlandı.

Araştırmanın yazarları Pekin Üniversitesi'nin Yaşam Bilimleri Okulu'ndaki Biyoenformatik Merkezi'nden araştrmacı Lu Jian ve Çin Bilimler Akademisi'ndeki Şanghay Pastör Enstitüsü'nden araştırmacı Cui Jie'nin imzalarını taşıyor. 

Araştırmacılar yeni koronavirüsün evrimine dayanarak  L ve S alt türleri arasında yayılma kabiliyeti ve hastalığın şiddetinde ciddi farklılıklar olabileceğini işaret etti. 

L alt türünün virüsün ilk ortaya çıktığı Vuhan'daki salgının ilk aşamalarında daha yaygın olduğu ancak görülme sıklığının Ocak 2020 itibarıyla azaldığı belirtildi. 

Makalenin yazarları insan müdahalesinin L alt türü üzerinde daha büyük bir seçimsel baskı yaratabileceğini ve bu müdahaleler olmazsa bu alt türün daha agresifleşeceğini ve daha hızlı yayılacağına inanıyor. 

Diğer yandan seçimsel baskının görece daha zayıf olması nedeniyle daha eski ve daha az agresf S alt türünün de görülme sıklığını göreli olarak artırmış olabileceği belirtildi. 

Araştırmacılar yeni mutasyonların da oluşabileceğini vurguladı.
 


"Ufak mutasyonlar normal" 

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan önde gelen virolog Profesör David Heymann ise panik yapacak bir durum olmadığını, virüsün stabil durumda olduğunu ve tek bir aşının tüm alt türler üzerinde de etkili olacağını söyledi. 

SciDev.Net adlı internet sitesine açıklamada bulunan Heymann "Önemli bir şey henüz olmadı ve virüs stabil gözüküyor. Küçük mutasyonlar normaldir özellikle de RNA virüslerinde" ifadelerini kullandı. 

Virüsün insandan hayvana geçtiği doğrulandı

AFP'nin aktardığına göre Hong Konglu yetkililer de kentteki bir evcil köpeğe yeni koronavirüsün geçtiğini doğruladı.

Yeni koronavirüs testinde "düşük düzeyli pozitif" tanısı konulan 60 yaşındaki bir kadına ait olan köpek bir hayvan merkezinde karantinada tutuluyor. 

Pomeranian ırkından olan köpeğin "düşük düzeyli enfeksiyon" kaptığı ve daha önce herhangi bir semptom göstermediği açıklandı. 

Geçen cuma gününden bu yana Hong Kong'da yeni koronavirün bulaştığı kişilerin evcil hayvanların 14 gün karantinada tutulmasına karar verilmişti. İki köpek karantinaya alınmıştı.

Karantinadaki diğer köpek üzerindeki testin negatif çıktığı ama bırakılmadan önce tekrar teste tabii tutulacağı belirtildi.  Hong Kong'da yeni koronavirüs 102 kişiye bulaştı, bu ay başında iki kişi virüs kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. 

 

AFP, Asia Times, SciDev.net
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU