Putin eşcinsel evlilikleri Anayasayla yasaklamayı önerdi

Ülkenin kurucu metnindeki pek çok muhafazakar değişiklik arasında, Rusların "Tanrı'ya inancı" ve gelecek yönetimlerin Kırım'ı Ukrayna'ya geri vermesinin engellenmesi de bulunuyor

Anayasada değişikliğe gidilerek Tanrı'dan bahsedilmesini ve eşcinsel evliliklerin etkin biçimde yasaklanmasını öneren Vladimir Putin, Moskova'daki Rus Ortodoks Patriği Kirill'le konuşurken (AP)

Vladimir Putin, eşcinsel evlilik yasağını Rusya Anayasasına ekleyerek güçlendirmeyi önerdi.

Rusya Devlet Başkanı'nın ülkenin kurucu metninde yapmak istediği değişiklik taslağında evlilik "erkek ve kadının birliği" şeklinde tanımlanıyor.

Bu değişiklik, Anayasayı daha da muhafazakarlaştıracak önerilerden sadece biri.

Diğer değişiklikler arasında Rusların "Tanrı inancına" özel atıf yapılması ve "ideallerini bize miras bırakan atalara" saygı gösterilmesi de yer alıyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin, Anayasanın güncellenmesi yönündeki önerisini ilk kez Ocak'ta yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında dile getirmişti. Parlamentonun yetkilerinin genişletilmesi ve demokrasinin güçlendirilmesinin gerekli olduğunu öne sürmüş, muhalefetse bu adımı Putin'in 2024'te sona erecek 6 yıllık görev süresi sonrasında iktidarda kalma çabasının bir parçası olduğunu söylemişti.

Kremlin kontrolündeki parlamento, Putin'in değişikliğe dair ilk tasarısını Rus mevzuatı gereğince zorunlu üç oturumun ilkinde hızlıca onayladı.

Parlamenterlere paralel olarak çalışan Kremlin çalışma grubunun önerilerini takiben, Putin 24 sayfalık ilave değişiklikleri 10 Mart'taki ikinci oturum öncesinde, Pazartesi günü parlamentoya sundu.

Parlamento muhtemelen gelecek hafta değişiklikleri nihai olarak oylayacak ve 22 Nisan'da halk oylamasına sunulması için gerekli zemin tesis edilmiş olacak.

Revize edilen Anayasaya eklenmesi önerilen diğer değişiklikler arasında Rusların "devlet kurucu" etnik grup olarak tanımlanması da yer alıyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyetlerin rolünün aşağılanmasının yasaklanması yönündeki teklifler üzerine, Putin "tarihi gerçeği" koruma sözü veren ve "halkın Anavatan'ı kahramanca korumasını küçümsemeyi" yasaklayan bir madde ekledi.​

Çalışma grubu üyelerinden birinin önerisi üzerine teklif edilen bir diğer değişiklikteyse, 2014'te Ukrayna'dan ilhak edilen Kırım bölgesinin gelecek liderler tarafından geri vermesi ihtimalinin önüne geçmek amacıyla, Rusya'nın hiçbir zaman hiçbir toprağını teslim etmemesi gerektiği belirtiliyor.
 


Rus Ortodoks Kilisesi'yle aynı çizgide bulunan ve Batılı liberal değerlerle ülkesi arasında mesafe koymayı amaçlayan Putin'in söz konusu kapsamlı Anayasa değişikliklerini, ülkesinin temel ahlaki ve jeopolitik değerleri olarak tanıdığı unsurları kutsallaştırarak koruma fırsatı olarak gördüğü belirtiliyor.

Devlet Başkanı geçen ay yaptığı konuşmada Kremlin'de bulunduğu sürece Rusya'nın eşcinsel evliliğini yasallaştırmayacağının sözünü vermiş, geleneksel anne-baba kavramlarının kendi ifadesiyle "1 numaralı ebeveyn" ve "2 numaralı ebeveyn"  ifadeleriyle alt üst edilmesine izin vermeyeceğini söylemişti.

Rusya'da eşcinsellik 1993'e kadar cezai bir suç, 1999'a kadarsa zihinsel hastalık olarak değerlendiriliyordu. Eşcinsel çiftlerin evlat edinmesiyse halen yasak.

Homofobi ülke genelinde yaygınlığını sürdürürken, Batılı hükümetler ve insan hakları aktivistleri Rus yetkilileri LGBT+ bireylere karşı tutumları nedeniyle eleştiriyor.

"Eşcinsel propagandayı" yasaklayan 2013 tarihli yasa, onur yürüyüşlerini engellemek ve hak savunucularını gözaltına almak için kullanılıyor.

Putin'in eşcinsel insanlara karşı önyargılı olmadığı iddia ediliyordu. Kendisiyse eşcinselliği ve akışkan cinsiyeti benimseme yönündeki Batı eğilimini, geleneksel Rus değerlerinden uzakta gördüğünü belirtiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU