Papa, piskoposların rahibelere cinsel tacizde bulunduğunu ilk kez kabul etti

Kadınlar seslerini yükselttikçe gelen itirafların sayısı da artıyor

Fotoğraf: AA

Papa Francis, Katolik Kilisesi’nde rahibelere cinsel tacizde bulunan rahip ve hatta piskoposlarla ilgili bir sorun yaşandığını ilk kez itiraf etti. Papa, bu sorunu önlemek için yapılması gereken daha çok şey olduğunu da belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ziyareti sonrası Vatikan’a dönerken resmi uçağında gazetecilere açıklamada bulunan Papa Francis, bazı rahibelerin seks kölesi olarak kullanıldığını da söyledi.

Associated Press’in haberine göre Papa, “Evet doğru. Bunu yapan rahipler, hatta piskoposlar var. Bence hala devam diyor. Çünkü yalnızca farkında olmakla bir şeyleri engelleyemiyorsunuz” dedi.

Papa Francis ayrıca, “Uzun zamandır bu konu üzerinde çalışıyoruz. Bu sorun nedeniyle bazı rahipleri görevden uzaklaştırdık” diye ekledi.

Papa’nın açıklamaları, Vatikan’da aylık yayımlanan bir derginin geçtiğimiz hafta yer verdiği makalede kilisede rahibelerin tacize maruz kaldığını duyurması sonrası gelen sorulara cevap niteliğindeydi.

Women Church World adlı derginin gün yüzüne çıkardığı olayda, rahiplerden hamile kalan bazı rahibelere zorla düşük yaptırıldığı ya da din adamlarının kendilerinden olan bu çocukları reddettiği belirtildi.

Papa konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, “Daha fazlası yapılmalı mı? Evet. Bunu yapacak irademiz var mı? Evet. Ancak bu, zaten çoktan girmiş olduğumuz bir yol” ifadelerini kullandı.

Papa, eski Papa Benedict’in 2005 yılında göreve gelmesinden kısa bir süre sonra, “köleliğin etkili olduğu, hatta kurucusu ve rahipleri tarafından seks köleliğinin uygulandığı” kadınlarla ilgili bir tarikata son verdiğini söyledi.

Papa söz konusu grubun adını vermezken, Vatikan Sözcüsü Alessandro Gisotti ise bunun bir Fransız tarikat olduğunu belirtti.

Kardinal Joseph Ratzinger papa olup Benedict adını almadan önce, Vatikan’da cinsel taciz suçlamalarını soruşturan İnanç Doktrini Topluluğu’nun başkanlığını yapıyordu. O dönem papalık koltuğunda John Paul oturuyordu.

Kardinal Ratzinger’in kadınların cinsel tacize maruz kaldığı bir tarikatı inceleme altına almak istediğini ancak engellendiğini belirten Papa Francis, soruşturmaya kimin engel olduğuyla ilgili bilgi vermedi.

Papa Francis ayrıca, çocukların din adamlarının cinsel istismarından nasıl korunacağı sorusuna ortak bir cevap bulmak için dünyanın dört bir yanındaki önemli piskoposlara resmi davet göndererek onlardan bu ayın sonlarında Vatikan'da yapılacak zirveye gelmelerini istedi.

Papa, gazetecilerin kilisede rahibelerin yaşadığı cinsel tacizin üstesinden gelmek için benzer bir eylemde bulunup bulunulmayacağı sorusuna ise şu cevabı verdi:

“İleriye yol almak istiyorum. Bu konunun üzerinde çalışıyoruz.”

AP haber ajansı konuyla ilgili haberinde, başlarına gelen taciz olaylarını paylaşan ve sayıları son aylarda gittikçe artan rahibelerin #MeToo hareketinden cesaret aldığını vurguladı. 2017 yılı Ekim ayında ünlülerin yanı sıra eğlence sektörü ve medyada önde gelen isimler, maruz kaldıkları cinsel taciz ve saldırı vakalarını paylaşmaya başlamış ve #MeToo adı verilen bu akıma destek çığ gibi büyümüştü. Yapımcı Harvey Weinstein, hakkındaki cinsel saldırı iddialarını reddetmesine rağmen savcılık tarafından suçlu bulunmuştu.

AP ayrıca, 500 binden fazla Katolik rahibenin temsil edildiği Katolik Kilisesi Uluslararası Kadın Liderler Birliği’nin 2018 yılında üyelerini maruz kaldıkları cinsel tacizleri rapor etmeleri için teşvik ettiğini aktardı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU