Google birkaç saatte kendi kendine yürümeyi öğrenen robot geliştirdi

Yapay zekaya dayanan sistem, kendi başına üç farklı yüzeyde yürümeyi öğrendi

Google'ın araştırmacıları, hiçbir insan desteğine ihtiyaç duymadan nasıl yürüyeceğini çözme yeteneğine sahip dört ayaklı robot geliştirdi.

Google'ın robotik bölümü ve Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacılarından oluşan ekip, derin takviyeli öğrenme ismi verilen yapay zeka yöntemini kullandı ve sistemi yürümeyi öğrenme görevi için programladı.

Yapay zekaya dayanan sistem üç farklı yüzeyde kendine yürümeyi öğretme kapasitesine sahip: Düz zeminde, yumuşak minderlerden oluşan yüzeyde ve girintili çıkıntılı kapı paspaslarında.

Yeni sistemi anlatan makalede şu ifadelere yer verildi:

Sistemimiz bu yüzeylerde yürümeyi, asgari insan desteğiyle saatler içinde öğrendi ve her biri için farklı ve özelleşmiş yürüme biçimleri edindi.

Robot ilk önce ileri geri sallanmaya başlıyor ve ardından deneme yanılmayla bacaklarını bükerek kendini ilerletebilmek için gereken doğru sıralamayı kavrıyor.

Başka bir algoritmaysa, robot devrildiğinde yeniden ayakları üzerine kalkmasına yardım etmek için kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Robot başladıktan birkaç saat sonra, üç yüzeyin hepsinde düşmeden ve hatasız yürüyebilir hale geldi. Yürümeyi bir kez öğrendikten sonra araştırmacılar uzaktan kumandayı takarak robotun ileri, geri, sola ve sağa öğrendiği hareketleri kullanarak robotu kontrol etti.

Bu tür bir robotun başlıca avantajı, yapay zeka sisteminin her yürüme biçimi için ayrı ayrı programlanmaya ihtiyaç duymadan geniş bir yelpazedeki farklı yüzeylerde kendi kendine yürümeyi öğrenebiliyor olması.

Araştırmacılar başarının ardından bu öğrenme tekniğini pek çok farklı durumdaki robotlar üzerinde denemek ve böylece sistemi geliştirerek laboratuvar dışında, gerçek şartlar altında da kullanılabilir hale getirmeyi umuyor.

Takviyeli makine öğrenmesi daha önce de robotlara Jenga ya da bilgisayar oyunları oynamayı öğrenmek gibi farklı kabiliyetler kazandırmak için kullanılmıştı.

Geçen yıl Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü'ndeki (ETH Zurich) Hesaplamalı Robotik Laboratuvarı'ndan bir ekip, üç boyutlu yazıcıyla üretilen robotun kendi kendine nasıl buz pateni yapmayı öğrenebildiğini göstermişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU