Küresel ısınma okyanusların rengini değiştirecek

Bilim insanlarına göre, plankton popülasyonunu etkileyen iklim değişikliği, deniz ekosistemi üzerinde zincirleme etki yapacak. Yüzyılın sonunda okyanusların yarısından fazlasının rengi önemli ölçüde değişmiş olacak

(Nicepik)

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, dünya üzerindeki okyanusların rengi, ısınan suların su ile hareket edebilen canlıları (plankton popülasyonlarında) büyük dalgalanmaları tetiklemesi nedeniyle yakın bir zamanda değişebilir.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, iklim değişikliğinin en olağandışı etkilerinden birinin yaşanmak üzere olduğunu gösteriyor. Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, suda yaşayan bitki planktonlarındaki değişim, okyanusun bazı bölümlerini daha mavi, diğer bölümlerini ise daha yeşil yapacak. 

Bilim ekibi çalışma için tahminlerini yaparken uydudan kaydedilen ve okyanuslardan yansıyan ışık ölçümlerini gösteren verilerden faydalandı.

Bir bilgisayar modeli kullanarak küresel ısınmanın planktonlar üzerindeki etkisini ölçmeye çalışan bilim insanlarına göre, mevcut şartlar altında değişimin onlarca yıl içinde görülmesi bekleniyor.

Topraktaki bitkiler gibi bu küçük organizmalar güneş ışığını yeşile çeviriyor. Bu canlıların su içindeki varlıkları denizin rengini büyük ölçüde etkiliyor.

 

 

Artan küresel sıcaklık nedeniyle, büyük hareketliliğin yaşandığı plankton bakımından zengin kutup bölgelerinde okyanus renginin daha yeşil, planktonların yok olduğu dönence altında ise rengin daha mavi olması bekleniyor.

MIT’de deniz ekolojisi uzmanı olarak görev yapan Dr. Stephanie Dutkiewicz, “Bu model, beklenen değişikliklerin çıplak gözle görünemeyecek boyutta olacağını gösteriyor. Buna göre okyanuslar dönence altı bölgelerinde mavi görünecek, ekvator ve kutupların yakınlarında ise daha yeşil olacak” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dr. Dutkiewicz ayrıca, “Söz konusu örüntü yine orada olacak. Ancak bitki planktonlarının beslediği gıda ağının diğer kısmını etkilemeye yetecek kadar fark da yaşanacak” diye ekledi. 

Deniz ekolojisi uzmanı Dr. Dutkiewicz, sonuçların yalnızca rakamsal olarak değil, aynı zamanda tüm okyanus canlılarını etkileyebilecek değişiklikleri tetikleyen denizlerdeki plankton çeşitliliği açısından da “potansiyel olarak oldukça ciddi” olduğuna dikkati çekti.

Bilim insanlarına göre yüzyılın sonunda okyanusların yarısından fazlasının rengi önemli ölçüde değişebilir.

Sıcaklık, okyanus akıntısı ve sudaki asit derecesinin hepsi birden plankton popülasyonunu etkileyebilir ve iklim değişikliğinin yanı sıra El Nino gibi olayları da beraberinde getiren büyük doğal dalgalanmalar yaşanabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU