Depresyondakilerin iki tür bağırsak bakterisi normal kişilere göre daha düşük

Yapılan bir araştırmaya göre, iki çeşit mikrop zihin sağlığı sorunları olan insanlarda sürekli olarak düşük seviyelerde

Mikroplar ve zihin sağlığı arasındaki tartışmalı bağlantıya dair yapılan önemli bir araştırmada, insanların bağırsaklarında yaşayan bakteriler, depresyonla ilişkilendirildi.

Bilim insanları, iki çeşit bakterinin depresyonu olan insanlarda sürekli olarak düşük seviyelerde bulunduğunu tespit ettiler.

Araştırmacılar, Flaman Bağırsak Florası Projesi’ne dahil olan kişilerden dışkı örnekleri alarak mikroplarla ilgili veri topladı ve bu veriyi genel pratisyenlerin depresyon teşhisleriyle birleştirdi. Ardından zihin sağlığı ile ilişkilendirilen bakterileri tanımladılar. Özellikle Coprococcus ve Dialister adlı iki gruptaki bakterilerin sayısının, depresyondaki insanlarda sürekli olarak düşük seviyelerde olduğu görüldü. Depresyondaki bu kişilerin antidepresan alıp almadıkları dikkate alınmadı.  

Bu kişilerdeki sayıları azalmış bakteriler ile Crohn hastalığından mustarip daha önceki denekler arasında benzerlikler fark eden araştırmacılar, bağırsak iltihabını etkileyen mikroplar ile mutluluğun ilişkili olabileceğini ortaya koydu.

Bilim insanları ayrıca bakterilerin, insanların zihnini nasıl etkiliyor olabildiğini anlamak için 500’den fazla bağırsak bakterisinin geni üzerinde çalışma yaptı ve beyni etkileyen kimyasal üretme kabiliyetlerini ölçümledi.

Belçika’daki KU Leuven Üniversitesi’nden araştırmayı yürüten Profesör Jeroen Raes şunları söyledi:

“Mikrobik metabolitlerin beynimiz ve dolayısıyla davranışlarımız ve duygularımız ile etkileşime girebildiği görüşü şaşırtıcı. Ancak bağırsak mikrobiyom-beyin iletişimi çoğunlukla hayvan modellerinde araştırılmıştı, insan araştırması ise geri kalmıştı.”

Doktora öğrencisi ve ekip üyesi Mireia Valles-Colomer ise araştırmaya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Sinir dokusunu uyaran pek çok bileşik insan bağırsağında üretiliyor. Bizler hangi bağırsak mikroplarının, bu moleküllerin üretim, çözünme ya da değiştirilme sürecine dahil olabildiğini görmek istedik.”

Araştırma, insanların zihinsel refahları ile mikroplarının insanlardaki sinir taşıyan dopaminlere benzer bir madde üretme kabiliyeti arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartıyor.

Londra King’s Koleji’nde bir uzman olan Profesör Anthony Cleare konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bağırsak sindirim sistemimizin ruh halimiz üzerinde önemli etkileri olabileceğine dair ilginç görüşü destekleyecek kanıtlar artık çoğalıyor. Bu araştırma bağırsağımızdaki bakteri türleri ve depresyon arasındaki bağlantıya dair daha fazla kanıt sunuyor. Ancak araştırmanın yazarlarının da doğruluğunu kabul ettiği gibi, bu çalışma bir sebep-sonuç ilişkisinden çok bir işbirliği gösteriyor. Bağırsak bakterisindeki değişimlerin depresyona yol açmasından ziyade, depresyona sahip olmak (örneğin beslenme şeklindeki değişimlerle) bağırsaktaki bakterinin türünü değiştiriyor olabilir."  

Profesör Cleare, bu bağlantıları netleştirmek adına bilim insanlarının, bağırsaktaki bakteri topluluklarını değiştirmenin ruh halini direk etkileyip etkileyemeyeceğini ve depresyonu tedavi edip edemeyeceğini test edecek araştırmalar üstlenmesinin çok önemli olduğuna dikkati çekti.

İlk olarak binden fazla Belçikalı hastadan oluşan bir grup ile keşfi yapan araştırma ekibi, ardından benzer sayıda hastadan oluşan bir başka grup ile bulgularını doğruladı.

Bulguların daha fazla deney yapılarak doğrulanması gerekiyor ancak ekip, bilim insanlarının bu çalışmayla insan bağırsağı sağlığı ile zihinsel hastalık arasındaki bağlantılara odaklanabileceğini söylüyor.

Araştırmanın sonuçları Nature Microbiology dergisinde yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU