İran koronavirüse Besic’le müdahale edecek

Tahran'ın başlarda ciddiye almadığı salgın, Hamaney’in danışmanı da dahil 66 kişinin ölümüne yol açtı. Zarif’in danışmanının da enfekte olduğu ileri sürülürken, koronavirüsle mücadele için 300 bin kişilik birlik görevlendirildi

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney ve beraberindeki heyet, Besic birliğini selamlarken (Reuters)

Çin’den sonra yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) en çok görüldüğü İran’da bilanço hızla artarken, dini lider Ayetullah Hamaney’e yakın isimlere kadar ulaşan salgınla ilgili olağanüstü önlemler devreye sokuldu.

İran Sağlık Bakan Yardımcısı Alirıza Reisi’nin paylaştığı bilgilere göre ülkede vaka sayısı bin 500’ü aşarken, enfekte olan 66 kişi yaşamını yitirdi. 

Yaşamını yitiren üst düzey isimler arasında İran'ın eski Vatikan Büyükelçisi ve bir milletvekilinin de olduğu kaydedilirken, Mehr Haber Ajansı, 45 üyeli Nizamın Maslahatını Teşhis Konseyi’nden Seyyid Muhammed Mirmuhammedi’nin koronavirüs nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini belirtti.

Annesini birkaç gün önce virüs salgınında kaybeden 71 yaşındaki Mirmuhammedi’nin ülkenin dini lideri Ayetullah Hamaney’in danışmanı olduğu öğrenildi.

Virüs, Zarif’in yakınlarına kadar ulaştı mı?

Virüse yakalanan üst düzey isimler arasında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Yardımcısı Masume İbtikar’ın yanı sıra hükümetin koronavirüsle mücadele için oluşturduğu görev gücünün başında yer alan ve kameralar karşısında yapılan bir basın açıklaması sırasında terler döktüğü görülen Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi, Ulusa Güvenlik Direktörü, Kum virüs yönetimi merkezi direktörü ve Tahran Belediye Başkanı'nın da yer aldığı belirtildi. 

Şafak adlı haber sitesiyse, İran medyasına dayandırdığı haberde virüse son yakalananlar arasında Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in danışmanı Hüseyin Şeyhulislam’ın da olduğunu iddia etti.

İran Meclis Başkan Yardımcısı ise 23 milletvekilinde yeni tip koronavirüs tespit edildiğini duyurdu.

 

Mehr.jpg
Vaka sayısının artması üzerine Kum kentinde sahra hastanesi kuruldu (Mehr Haber Ajansı)

 

300 bin kişilik birlik kapı kapı dolaşacak

Geçen haftaya kadar koronavirüsün etkisini hafife almakla eleştirilen İranlı yetkililer, şimdilerdeyse salgının önüne geçmek için 300 bin kişiden oluşan asker ve gönüllü ordusunu seferber etme kararı aldı.

Sağlık Bakanlığı adına açıklama yapan Bakan Yardımcısı Ali Rıza Reisi, silahlı kuvvetlerin yanı sıra İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı milis gücü Besic teşkilatından 300 bin kişilik birliğin virüsle mücadeleye destek için seferber edilmeye hazır hale getirildiğini söyledi. Devrim Muhafızları’na ait araçlarınsa büyük şehirlerde sokaklara dezenfektan sıktığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reisi, bu kuvvetlerin halka açık alanları dezenfekte etmenin yanı sıra enfekte olmuş kişilerin hastalığın ortaya çıkışı öncesinde kimlerle temasa geçtiğine ilişkin emareleri arayıp bulmakla görevlendirildiğini ifade etti.  

İranlı yetkili ayrıca, hastalık teşhisine dair tam donanımlı hale getirilecek bu ekibin her evi kapı kapı dolaşacağını, koronavirüse yakalananları tespit edip bu kişileri tıbbi tesislere yönlendireceğini bildirdi.

Gazetecilere telekonferanslı brifing

İran hükümetinin sözcüsü Ali Rebii, koronavirüsün bulaşma korkusunun arttığı bir ortamda gazetecilere açıklamalarını telekonferans üzerinden yaptı.

Ülkesinin içinde bulunduğu zorlukları kabul eden Rebii, “Önümüzde zorlu iki hafta var” dedi.

Savcılara çağrı: Virüs fırsatçılarına merhamet etmeyin

İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ise bazı İranlıların fırsatçılık yapıp tıbbi malzeme topladığını belirterek, savcıları “bu stokçulara asla merhamet etmemeye” çağırdı.

Öte yandan Associated Press’in haberine göre uzmanlar, 4,4’lük vaka/ölüm yüzdesiyle diğer ülkelerden çok daha yüksek bir orana sahip İran’da enfekte olmuş kişi sayısının açıklananın üstünde olmasından endişe duyduklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden 6. tıbbi malzeme sevkıyatı

Bu arada İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) koronavirüsle mücadele amacıyla gönderdiği 6. tıbbi malzeme sevkiyatının bugün İran’a teslim edildiğini belirtti.

Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya'nın koronavirüsle mücadele amacıyla İran'a tıbbi malzeme yardımında bulunduğu bildirilmişti.

 



Acil Durum Merkezi Başkanı da yakalandı

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'in salı günü akşam saatlerinde geçtiği habere göre, salgından Acil Durum Merkezi Başkanı Pir Hüseyin Kolivend de kaçamadı.

Ülkede hızla yayılan Kovid-19 salgınıyla mücadelede ön plandaki isimlerden olan Kolivend'in tedavi altına alındığı ve durumunun iyi olduğu belirtildi.

Koronavirüs korkusunu seçimlere müdahale bahanesi saymışlardı

İran’da koronavirüs vakasının tespit edildiği, 19 Şubat’ta salgından ilk ölümün yaşanmasıyla birlikte duyurulmuştu. Virüsün kuluçka döneminin bazı kaynaklara göre 2 ila 14 gün arasında değiştiği dikkate alındığında, koronavirüsün ülkede görüldüğünün bir kişinin ölümüyle birlikte verilmesi halk arasında kuşkuları artırmıştı.

Bununla birlikte dini lider Hamaney, 21 Şubat’ta ülkesinde düzenlenen seçimlerde katılımın az olmasından ABD ve İsrail merkezli basını suçlamıştı.

Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Hamaney, “Yabancı basın, virüsü bahane ederek halkı seçimlere katılmaktan vazgeçirmeye çalıştı. Bunu fırsata dönüştürmekten geri kalmadılar. İran, seçimlerde düşmanın propagandasını ve fırsatçılığını boşa çıkardı" demişti.

İran'da 11. Dönem Meclis Seçimleri’ne katılım, bir önceki seçime göre yüzde 30 civarında azalarak yüzde 42,57 olarak gerçekleşmişti.

 

Independent Türkçe, Mehr Haber Ajansı, Associated Press

DAHA FAZLA HABER OKU