İran: ABD’nin koronavirüs yardım teklifine güvenmiyoruz

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi ABD’li yetkililerin koronavirüsle mücadele konusunda yardım teklifine cevaben açıklama yaptı

İran'da yakın zamanda koronavirüse yakalananların sayısının 978'e çıktığı belirtilmişti (AFP)

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi, ABD’li yetkililerin İran’a koronavirüsle mücadele etmek için yardım teklifine cevaben İran’ın bu teklifin maksadına şüpheyle yaklaştığını bu nedenle de teklife güvenmediklerini söyledi. 

Irna'nın haberine göre video konferansla gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında gazetecilere konuşan Musavi, İran’ın yardımı kabul etme konusundaki isteksizliğini tekrarladı. 

AFP'nin haberinde ABD Başkanı Donald Trump'ın, cumartesi günü yardım istediği durumda İran’a koronavirüsle mücadele konusunda destek vermeye hazır olduğunu söylediği aktarılmıştı. 

Musavi Çin’deki koronavirüs salgınının neredeyse tüm dünyaya yayılmasıyla hastalığın acil durum meselesi haline geldiğini ve uluslararası dayanışma gerektirdiğini söyledi. Musavi buna ek olarak hiçbir ülkenin meseleyle tek başına mücadele edemeyeceğini ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran’ın tüm kuruluşlarla iş birliği içinde olduğunu belirten Musavi, koronavirüs salgınının ciddiyetle ele alındığını, sağlık, konsolosluk hizmetlerinin ve ekonomik faaliyetlerin sağlanmaya çalışıldığını belirtti. 

Musavi İran’ın ABD’nin tutumunu izlediğini tekrarladı ve ABD’nin İran’ı ve İran halkını zayıflatmaya yönelik girişimlerde bulunduğunu söyledi. Sözcü ayrıca ABD yönetiminin İsviçre İnsani Ticaret Düzenlemesi konusunda da sabotaj yaptığını belirtti. 

Düzenlemenin amacı İsviçre merkezli gıda, eczacılık ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren ihracatçıların ve ticaret şirketlerinin güvenli bir ödeme kanalı oluşturularak bir İsviçre bankası aracılığıyla İran’a ürün göndermelerine imkan tanıyor. Bu yolla İsviçre İran halkına 

tarım ürünleri, ilaç ve tıbbi malzeme tedarik etme konusunda yardım ediyor. 

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, 53 İranlı’nın koronavirüs nedeniyle öldüğünü ve şu ana kadar 978 İranlının enfekte olduğunu söyledi. 

İranlı yetkili, en fazla vakaya Tahran, Merkezi, Kum, Gilan eyaletlerinde rastlandığını söyledi.

 

Independent Türkçe, IRNA, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU