Koronavirüs salgını: Ölü sayısı 3 bini, hasta sayısı 89 bini geçti

Koronovirüs salgınında dünya genelinde hasta sayısı 89 bini, ölü sayısı 3 bini geçti. Her gün yenilerinin eklendiği hastalığın ulaştığı ülkeler listesine Endonezya, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, Portekiz, Andorra ve Ürdün de girdi

Fotoğraf: AFP

81 gün önce Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını büyümeye devam ediyor. Ölü ve hasta sayısının her gün arttığı salgında, virüs görülen ülkeler listesi de gün geçtikçe uzuyor.

Salgında dünya genelinde ölü sayısı 3 bin 48’e ulaştı. Çin ana karasında 2 bin 916, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2, İran'da 54, İtalya'da 34, Güney Kore'de 22, Japonya'da 12, Fransa'da 2, ABD'de 2, Avustralya, Tayland, Tayvan ve Filipinler'de de 1'er kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

 

r.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

‘Sünnet ve düğün, yapmayın, camilere gitmeyin’

Çin’den sonra en çok ölümün meydana geldiği İran’da 749 kişinin tedavi altında olduğu açıklandı. İran Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında virüse yakalanan 175 kişinin ise iyileştiği belirtildi.

Sağlık Bakanı Said Nemeki, yaptığı yazılı açıklamada, koronavirüsü yenmek amacıyla milletçe seferberlik başlatacaklarını ve 2 gün içinde 300 bin ekip oluşturarak evlerde sağlık taramasına başlayacaklarını ifade etti. 

Salgınıyla mücadele için sünnet, düğün ve benzeri merasimlerin düzenlenmemesi çağrısında bulunan Nemeki, ayrıca cami cemaatlerinin de en aza inmesi gerektiğini, geçen hafta cuma namazlarının bu nedenle kılınamadığını belirtti.

Irak Sağlık Bakanlığı, 2’si Bağdat ve 4’ü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Süleymaniye kenti olmak üzere bugün 6 kişiye daha korona virüsü teşhisi konulduğunu duyurdu. Ülke genelinde, çoğu İran’dan gelenlerden oluşan korona virüsü vakası 19’a yükseldi.

 

AW951358_01.jpg
Fotoğraf: İHA

 

Yolculardan birisi daha öldü

5 Şubat’ta 33 yolcusunun virüs taşıdığının belirlenmesi üzerine Japonya'da karantina altına alınan Diamond Princess gemisinden tahliye edilen Avustralya vatandaşı ülkesinde hayatını kaybetti. Diamond Princess yolcuları arasında yaşanan can kayıplarının sayısı 7'ye çıktı.

Japonya'da gemi dışında da 6 hasta hayatını kaybetmişti. 2 hafta karantina altında tutulan gemide son kalan personel de dün tahliye edilmişti. Geminin dezenfekte edileceği ve tersanede bakıma alınacağı açıklanmıştı.

 

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Yayılmaya devam ediyor

Virüsün bulaştığı hasta sayısı ise 89 bin 72 oldu. Çin ana karasında 80 bin 26, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 98 ve Makau Özel İdari Bölgesi'nde 10 vakaya rastlandı. Tayvan'da da 40 kişide Kovid-19 tespit edildi.

Japon turistten bulaşmış

Salgın şimdiye kadar Çin dışında 66 ülkeye ulaştı. Listeye son giren ülkeler Çekya, Endonezya, Dominik Cumhuriyeti Portekiz, Andorra ve Ürdün oldu.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, yaptığı açıklamada, 64 yaşındaki bir kadın ve 31 yaşındaki kızının testlerinin pozitif çıktığını açıkladı.

Widodo, şubat başında Endonezya’yı ziyaret eden bir Japon vatandaşının ülkeden ayrıldıktan sonra Malezya’da yapılan test sonuçlarının pozitif çıktığını, anne kızın virüsü bu Japon’dan kaptıklarını ifade etti.

Japonya’da Kovid-19 nedeniyle karantinadaki gemiden dün gece tahliye edilen 68 Endonezyalının da Sebaru Adası’nda gözlem altında tutulacağı bildirildi

 

afp2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Çekya’da 3 vaka

Çekya'da Sağlık Bakanı Adam Vojtech, 3 hastada koronavirüs tespit edildiğini açıkladı. Hastalardan ikisinin Çekya birisinin ABD vatandaşı olduğunu belirten Vojtech, hastaların hayati tehlikesinin bulunmadığını ifade etti.

Hasta, İtalya vatandaşı

Dominik Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Rafael Sanchez Cardenas, ülkeye 22 Şubat'ta giriş yapan 62 yaşındaki bir İtalya vatandaşında virüs tespit edildiğini duyurdu.

Latin Amerika ülkelerindeki Kovid-19 vakaları ilk Brezilya'da, ardından Meksika ve Ekvador'da görülmüştü.

İtalya'dan dönen 2 hastanın testleri pozitif çıktı

Ürdün Sağlık Bakanı Saad Cabir, yaptığı basın açıklamasında, 16 gün önce İtalya'dan ülkeye dönen 2 Ürdün vatandaşının koronavirüse benzer semptomlar hissetmeye başlamaları üzerine sağlık merkezine başvurduklarını söyledi.

Gerekli testlerin ardından vatandaşlardan birinde virüs tespit edildiğini ve karantina altına alındığını kaydeden Cabir, diğer kişinin ise durumunun iyi olduğunu, ancak inceleme altında tutulduğunu aktardı.

Portekiz'de iki vaka tespit edildi

Portekiz Sağlık Bakanı Marta Temido düzenlediği basın toplantısında, ülkede ilk kez Korona virüsü görüldüğünü duyurdu.

Yurt dışı seyahatinden dönen 2 kişide virüs teşhis edildiği ifade edilen Temido, hastaların Porto’daki bir hastaneye kaldırıldığını ve durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Temido, vakalardan birinin 60 yaşında olduğunu ve yakın zamanda İtalya’ya seyahat gerçekleştirdiğini, 33 yaşındaki diğer hastanın ise İspanya’nın Valencia kentine seyahat ettiğini söyledi.

 

Assunta Pastore ap.jpg
İtalya'da hayatını kaybeden koronavirüs hastası böyle taşındı / Fokoğraf: AP

 

140 hasta yoğun bakımda

Avrupa’da hastalığın en çok ölüme neden olduğu ülke ise İtalya. 21 Şubat’ta ilk vakanın görüldüğü ülkede ölü sayısı 34’e, hasta sayısı ise bin 577’ye çıktı.

Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, 140 hastanın yoğun bakımda tedavi gördüğünü, buna karşın şu ana kadar 83 kişinin ise iyileştiğini aktardı.

Virüsün ülkenin kuzeyinde Friuli-Venezia Giulia ve Piyemonte bölgelerinde de yayıldığı belirtilmişti.

984 vakayla ülkede en çok vakanın görüldüğü Lombardiya Bölgesi’nde bölgesel yönetim başkanı Attilio Fontona, bölgelerinde durumun kritik olduğunu belirterek, emekliye ayrılmış doktorları göreve çağırmıştı.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU