Filistin'e 'İsrail' ibaresiyle yollanan Amazon paketleri iade edilecek

Filistin hükümeti, Amazon şirketine ait prosedürlerin "Filistinlileri ulusal kimliklerini reddetmeye teşvik etme ve şirketin ücretsiz hizmeti karşılığında İsrail'in bir parçası olduklarını kabul ettirme" amacı taşıdığını savunuyor

Amazon paket teslimatlarını İsrail’a gönderiyor / Fotoğraf: AFP

Filistin hükümeti, ABD’li e-ticaret devi Amazon’un yerleşim yerlerini İsrail'in bir parçası olarak kabul etmesine ve Filistinlilere karşı “ırksal ayrımcılık” uygulamasına yanıt olarak şirkete karşı bir dizi prosedürü hayata geçirdi. Şirket ise söz konusu suçlamaları reddediyor.

Batı Şeria'daki Filistinlileri İsrail'de ikamet ettiklerini belirtmeleri halinde kargo ücretinden muaf tutan Amazon, Filistin topraklarında ikamet ettiğini bildiren Filistinlilere ise ücret uyguluyor.

Filistin hükümeti, Amazon şirketine ait prosedürlerin “Filistinlileri ulusal kimliklerini reddetmeye teşvik etme ve şirketin ücretsiz hizmeti karşılığında İsrail'in bir parçası olduklarını kabul ettirme” amacı taşıdığını savunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amazon ise İsrail'e uygulanan ücretsiz kargo prosedürünün yalnızca lojistik kaygılardan kaynaklandığını öne sürerek Filistinlilere karşı ayrımcılık yaptığı iddialarını kabul etmiyor.

Amazon Sözcüsü Nick Caplin konuya dair şu açıklamalarda bulundu:

"Asıl mesele teslimatların İsrail tarafından kontrol edilen sınırlarda gümrük vergisi ve ek kontrol prosedürlerinden geçmek zorunda olmasıdır. Bu teslimatlar daha sonra yerel bir dağıtım şirketine teslim ediliyor"

 
Ayrımcı uygulama

Amazon'a gönderdikleri mektupta "ayrımcı uygulamalardan" derhal vazgeçme çağrısında bulunan Filistin Maliye ve Ekonomi Bakanlığı, aksi takdirde uluslararası hukuka uygun şekilde yasal işlem yürütüleceğini bildirdi. Mektupta aynı zamanda "Şirketin politikası, uluslararası hukuku ihlal etmeye devam etmesi için işgal gücü İsrail’i cesaretlendiriyor" ifadeleri kullanıldı.

Filistin Ekonomi Bakanı Halid el-Usayli, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada Amazon’un söz konusu uygulamalarından geri adım atmaması halinde yasal yollara başvurulacağının altını çizdi. Usayli, yerleşim yerlerinin uluslararası hukuk uyarınca yasa dışı olduğunu, bu yüzden de buralarda faaliyet göstermenin yasaklandığını vurguladı.

Filistin’de  posta hizmetinden sorumlu şirket olan Filistin Postası, topraklarındaki özel dağıtım şirketlerini üzerinde Filistin değil de İsrail yazan Amazon paketlerinin dağıtılmaması konusunda bilgilendirdi.

Posta Genel Müdürü Hazar el-Kab, Filistin İletişim Bakanı İshak Sidr’in Amazon şirketi CEO'su Jeff Bezos'a Filistin Devleti’nin egemenliğine saygı duymasını talep eden bir mektup gönderdiğini belirtti.

Dünya Posta Birliği

İletişim Bakanlığı, Dünya Posta Birliği'ne Amazon’un Filistinlilerin kargolarını kendi ülkelerindeki adreslerine yerel posta aracılığıyla teslim alma hakkı konusunda uluslararası hukuku ve birlik tarafından alınan kararları ihlal etme tehlikesinin altını çizdiği bir mesaj gönderdi.

Posta İşçileri Sendikası'ndan uluslararası ilişkiler yetkilisi İmad et-Tamizi, Filistinlilerin haklarını ihlal ettiği ve ırksal ayrımcılık uyguladığı için Amazon şirketini boykot etme çağrısında bulundu.

Tamizi, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada Filistin’in egemenliğine saygı duyulmadığı takdirde şirketten gelen paketlerin iade edileceğini vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

independentarabia.com/node/98126

DAHA FAZLA HABER OKU