Koronavirüs salgını nedeniyle yenmesi yasaklanan pangolinler hala tehdit altında

Ülkede pangolinlerin pulları ilaç yapımında kullanılıyor, etiyse az bulunan bir lezzet kabul ediliyor

Çin pangolinleri  kritik düzeyde tehlideki türler arasında yer alıyor (AFP)

Çevre savunucuları, Çin'in yeni koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte vahşi hayvanları yemeye resmi bir kısıtlama getirmiş olmasına karşın pangolin (pullu karıncayiyen) türlerinin hala tehdit altında olduğu konusunda uyardı.

Kaynağının Vuhan'daki bir deniz ürünleri pazarı olduğu düşünülen ölümcül virüsün yayılmasını kontrol altında tutmaya çalışan yetkililer, ülkede az bulunan bir lezzet kabul edilen pangolin etinin tüketimini yasakladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sekiz pangolin türünden biri olan ve kritik düzeyde tehlikedeki türler arasında yer alan Çin pangolini, yaban hayvanlarının yenilmesini yasaklayan karara dahil edildi.

Ancak çevre savunucuları, bu kabuklu memeli türünün üzerindeki "esas tehdidin" etinin tüketimi olmadığı konusunda uyardı.

Hayvanları korumayı amaçlayan ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Humane Society International'ın (HSI) hayvan refahından sorumlu başkan yardımcısı Dr. Teresa Telecky, The Independent'a şunları söyledi: "Pangolinlerin etleri yiyecek olarak tüketilirken pullarıysa ilaç olarak kullanılıyor."

Dr. Telecky şöyle devam ediyor: "Her ne kadar yeni yasak pangolinlerin yenmesini durdurmayı hedeflese de, pangolinlerin sekiz türü içinde esas tehdit olan pangolin yetiştiriciliği ve kabuğunun ticaretini engellemeyecek."

Dr. Telecky, Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre Çin genelinde sayıları azalmakta olan bu hayvanların tüketim yasağından nasıl etkileneceğinin "belirsiz" olduğunu ifade ediyor.

Çinli araştırmacılar, şimdiye dek yaklaşık 80 bin kişiye bulaşan yeni koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasıyla pangolinler arasında bir bağlantı bulunduğunu düşünüyor.

Fakat dünya genelinde diğer bilim insanları bu iddiaya karşı çıkıyor.

Pangolinler Çin'de koruma altında olan türlerden biri ve tüm yaban hayvanların tüketim için ticaretini engelleyen yeni yasaktan önce de ticaretinin yapılması zaten kısıtlanmıştı.

Ama ülke çapında yüksek talebin devam etmesi, bu hayvanların yasadışı ticaretiyle sonuçlandı.

Yeni koronavirüs salgınıyla savaşan Çin, geçen hafta porsuk, kaplumbağa ve pangolin gibi vahşi hayvanların yenmesi konusunda yurttaşlarına kısıtlama getirdi.

HSI'dan Dr. Telecky şunları söyledi: "Çin'in yaban hayvanlarının yiyecek olarak tüketilmesini engelleyen yasağını olumlu karşılıyoruz, yasağın katı bir şekilde uygulanacağını ve arkasında durulacağını varsayarsak, her yıl binlerce hayvanı ticaretleri sırasındaki gaddar uygulamalardan kurtaracak."

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU