Yeni Zelanda’da yolcular kondüktöre ırkçı ifadeler kullanan kadına müdahale etti

Kadın, “Bu trenlerin hepsini durduracağım. Ben bir Tuhoe’yim. Bu ülkenin yarısı benim, pislik herif, sözlerine dikkat et” dedi

Diğer yolcular ırkçı ifadeler kullanan kadına müdahale etti (Twitter/@CoreyMcKennaNZ)

Yeni Zelanda’da tren kondüktörüne ırkçılık yapan kadın, diğer yolcular ve insan hakları grupları tarafından kınandı.

Sosyal medyada paylaşılan video, yerli Maori Tuhoe kabilesinden olduğunu iddia eden kadının, Hintli aksanına sahip olduğu görülen kondüktörle tartıştığını gösteriyor.

Demiryolu çalışanına “davranışlarına dikkat etmesini” söyleyen kadının, daha sonra kondüktöre “pislik herif” dediği işitiliyor. 

Video bir Twitter kullanıcısı tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Kullanıcının eşi tartışmayı perşembe kayda almıştı. 

New Zeland Herald gazetesine göre, tartışma kondüktörün kadınının biletinde bir problem olduğunu açıklamaya çalıştığı sırada başladı. 

Video boyunca görüntünün dışında kalan kondüktörün bir sonraki durakta kadını trenden atacağını ve ona terbiyeli olmasını söylediği işitiliyor fakat kadın, kondüktöre davranışlarına dikkat etmesini söyleyerek karşılık veriyor.

“Benim davranışlarım seninkilerin aksine mükemmel” diye yanıt veren kondüktöre, kadın “Hayır değil, senin ülkende değil, utanç verici” yanıtını veriyor.

Demiryolu çalışanı “Ülkemin bununla ne ilgisi var?” diye soruyor.

Bu esnada trendeki yolcular kadına müdahale ederken, başka bir kadın “sorunu ırkçı olmadan çöz” diyor.

Kadın trendeki diğer yolcuları umursamıyor ve kondüktörden defalarca bileti kendisine vermesini istiyor. Daha sonra Hz. İsa’ya birçok kez teşekkür eden kadının, “Yaptığın haksızlık yüzünden çarmıha geril” diye eklediği görülüyor. 

Kondüktör, “Belli ki Hristiyan değilsiniz çünkü Hristiyan olmanın ne demek olduğunu bilmiyorsunuz” dedi.

 

 

Diğer yolcular kadına, “Yakışıksız davranıyorsun. Haddini aşıyorsun” diye konuştu. 

Bir kişi, “Kapa çeneni, hepimiz dinliyoruz” diye ekledi.

Başka bir yolcuysa kadına “utanması gerektiğini” söylüyor fakat kadın “sizlerden utanmıyorum” yanıtını veriyor.

Erkek bir yolcu, yolcuların çoğunun kendisinin tarafında yer aldığını söyleyerek rahatlattığı kondüktöre, “Onun söylediklerini kabul etmiyoruz. Böyle ırkçı yorumlarda bulunmaya hakkı yok” dedi.

Kondüktör yolcuya teşekkür edip trende ilerledi fakat kadın henüz tartışmayı sonlandırmadı. Kadın, “Bu trenlerin hepsini durduracağım. Ben bir Tuhoe’yim. Bu ülkenin yarısı benim, pislik herif, sözlerine dikkat et” diye bağırıyor. 

Kondüktörün diğer yolcularla konuşmasını izleyen kadın, ardından “İnsanların k*çlarını öpmem. Doğruları söylüyorum” dedi. 

 

 

Wellington toplu taşıma idaresi Twitter’daki videoyla ilgili, “Bunu görmek gerçekten şoke edici. Bu olayı bildiren müşterilerimize teşekkür ediyoruz. Demiryolu işletmesi haberdar edildi ve umarım tüm toplu taşıma servislerinde bu tür davranışlar engellenir” yanıtını verdi. 

Twitter kullanıcısı Jeet Sheth, “Ben de oradaydım. Tren kondüktörü kusursuz davrandı. Yolcudan böylesine tehdit edici ve ırkçı davranışlar görmek kötüydü” paylaşımında bulundu.

Yeni Zelanda İnsan Hakları Komisyonu, “Dün gece Wellington’daki trende gerçekleşen ırkçı hadise asla kabul edilemez. Karşı çıkan yolcuları kutluyoruz ve kurbanı destekliyoruz. Diğer Yeni Zelandalıları ilham verici örnekleri sürdürmeleri konusunda teşvik ediyoruz” diye ekledi. 

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU