Dünya yörüngesine oturan gizemli nesne görüntülendi

Baş astronom, “Bu çok zorlayıcı bir nesne ve ne olduğunun belirlenmesi için daha fazla veri gerekiyor” dedi

(Gemini Gözlemevi)

Bilim insanları Dünya’nın yörüngesine giren gizemli nesnenin yeni görsellerini yayımladı.

Bu haftanın başlarında nesne, Dünya’nın yörüngesine katılan yeni bir “mini ay” gibi göründüğü duyurulduğunda heyecan yaratmıştı.

Ancak bilim insanları bu gizemli nesnenin ne olduğuyla ilgili kesin konuşmak için erken olduğunu ve daha fazla araştırma gerektiğini söylüyor.

Diğer astronomlar bu gök cisminin yapay bir nesne olabileceğini öne sürerken cismin eski bir uydu ya da uzay çöpü olma ihtimali de bulunuyor.

Gözlemlerden sorumlu baş astronom Grigori Fedorets, bir açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Her halükarda, bu çok zorlayıcı bir nesne ve ne olduğunun belirlenmesi için daha fazla veri gerekiyor.

Bu haftanın başlarında Uluslararası Astronomi Birliği’ne (IAU) bağlı Küçük Gezegen Merkezi, nesneye 2020 CD3 isminin verildiğini duyurdu.

Pek çok kişi bu nesnenin bir göktaşı olduğunu öne sürüyor. Bu doğruysa onu Ay’ın ardından Dünya çevresinde tespit edilen ikinci doğal uydu kılıyor. Başka bir benzer nesne 2006’da tespit edilmiş ve bir süre sonra Dünya yörüngesinden ayrılmıştı.

Yeni keşfedilen doğal uydunun da gelecek aylarda Dünya yörüngesini terk edeceği düşünülüyor. Bilim insanları bu yüzden nesneyi görüntülemeye ve kökenini anlamaya çabalıyor.

Yeni görsellerin elde edilmesinden sorumlu uluslararası Gemini Gözlemevi’nde bilimsel araştırmalardan sorumlu John Blakeslee şunları söyledi:

Gemini ekibinin görselleri elde etmek için zamanla yarıştı çünkü nesne Dünya’dan uzaklaştıkça soluklaşıyor. Nisan ayı içerisinde (gök cisminin) Dünya yörüngesinden tamamen çıkması bekleniyor.

Yeni çekilen fotoğrafta gök cismi ortada parlayan beyaz bir nokta olarak görülüyor, Etrafındaysa teleskopun Dünya etrafında dönen nesneyi takip etmek için hareket ettiği sırada yıldız ışıklarının yarattığı renkli izler görülüyor.

Bu fotoğraf, 24 Şubat’ta 2020 CD3 ilk kez saptandıktan kısa süre sonra çekildi.

Astronomlar gök cismiyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için daha fazla görüntü elde etmeyi umuyor.

Araştırmacılar özellikle nesnenin ne kadar parlak olduğuna ve ne kadar ışık yansıttığına odaklanacak. Eğer sönükse cismin kayalık bir yapıya sahip olma ihtimali artacak ama parlaksa bu, “booster” (fırlatmanın ilk aşamasında kullanılır -edn) olarak kullanılan bir roket parçası gibi yansıtma özelliği yüksek bir uzay çöpü olmak ihtimalini güçlendirecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blakeslee, “Konumunu kesinleştirmek için yapılacak yeni gözlemler, bu gizemli nesnenin yörüngesini ve olası kaynağını belirlememize yardım edecek” dedi.

Astronomlar, yeni gözlem yöntemlerinin kullanılmaya başlamasıyla birlikte bu tür nesnelerden çok daha fazlasının bulunacağını öngörüyor.

Gemini Gözlemevi, ABD Ulusal Bilim Kurumu’na (NSF) bağlı Ulusal Optik ve Kızılötesi Astronomi Araştırma Laboratuvarı’nın (OIR Lab.) bir parçası ve kurum şu anda gökyüzündeki benzer nesneleri tarayacak Vera C. Rubin Gözlemevi için hazırlıklar yapıyor.

Fedorets bir açıklamasında şöyle dedi:

Rubin Gözlemevi’nin devreye girmesiyle birlikte bu tür gök cisimlerinden çok fazla bulacağımızı düşünüyoruz. (…) Bizi takip etmeye devam edin!

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU