Wall Street, 2008 mali krizinden bu yana küresel piyasaların geçirdiği en kötü haftayla kapandı

Piyasadaki kargaşa, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) ABD’de salgının kaçınılmaz olduğu uyarısı gündemdeyken geldi

New York Menkul Kıymetler Borsası katında bir borsacı ( AP )

Koronavirüs salgını, Wall Street ve küresel piyasaların 2008 mali krizinden bu yana en kötü haftalarını geçirmesine sebep oldu. Dow Jones endeksi cuma hafif bir geri dönüş yapmadan önce bin puan düşmüştü.

Hafta boyunca yaşanan ekonomik serbest düşüş borsacıları paniğe sevk etti ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Amerikalılar’a güven vermek için pek sık görülmeyen şekilde açıklama yapmaya itti.

Dow Jones endüstri endeksi cuma sabah bin puan düştü ve gün boyu hayli sallandı. Nihayetinde 355 puan ya da bir diğer ifadeyle yüzde 1,4 düşüşle kapandı.

Öte yandan Standard and Poor's 500 endeksi yüzde 0,8 düşüş gösterdi. Nasdaq’sa toparlandıktan sonra sabitleyerek kapandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hafta, üç büyük ABD pazar endeksinin de düzeltmeye girmesiyle kapandı. Bunun yatırımcılar arasında kötü gidişin süreceği endişesini artırması muhtemel.

Dow ve S&P 500, 2008 mali krizinden bu yana en kötü haftalarını geçirdi.

Borsadaki kayıplar, önde gelen yatırımcıların Fed'in faiz oranlarını düşürmesine yönelik çağrıda bulunmasına yol açtı. Bu, piyasaları sakinleştirmeye yardımcı olabilir.

Bu arada Fed Başkanı Jerome Powell’sa Fed'in faiz oranlarını düşüreceğini söylemese de yaptığı açıklamada finansal düzenleyicinin gerekirse harekete geçeceğini söyledi.

Powell açıklamasında, "ABD ekonomisinin temelleri hala sağlam" dedi.

Ancak, koronavirüs ekonomik faaliyet için gelişmekte olan riskler taşıyor.

Powell şöyle devam etti:

Fed gelişmeleri ve bu gelişmelerin ekonomik görünüme etkilerini yakından izliyor. Araçlarımızı kullanacak ve ekonomiyi desteklemek için uygun şekilde hareket edeceğiz.

Borsalardaki bu düşüş, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ndeki ABD'li sağlık görevlilerinden gelen vahim uyarıyla eş zamanlı gerçekleşti. Bu hafta yaptıkları uyarıda yetkililer asıl konunun Çin’i ve Asya ülkelerini geniş çapta etkileyen koronavirüsün ABD’de görülüp görülmeyeceği değil ne zaman görüleceği olduğunu söylemişti. ABD’de enfeksiyon kapan kişi sayısı artıyor.

Donald Trump, durumun kontrol altında tutulduğunu savunsa da, sorunu ele almaya çalıştıklarını duyurdu. Trump, koronavirüsle mücadele için ilk olarak Kongre’den 2,5 milyar dolar (15 milyar 606 milyon 750 bin TL) bütçe istemesinin ardından ne kadar bütçe gerekliyse bunun düşünüleceğini belirtmişti.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU