Erdoğan: Putin'e 'Aradan çekilin, bizi rejimle baş başa bırakın' dedim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul milletvekilleriyle buluştuğu toplantıda yaptığı konuşmada İdlib konusunda Suriye rejimine verilen sürenin bu gece dolacağını söyledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe’de partisinin İstanbul milletvekilleriyle bir araya geldi.

Milletvekillerine hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’de gerçekleşen saldırıyla ve mültecilere kapıların açıklamasıyla alakalı açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ İdlib’deki saldırıyla alakalı, ”İdlib meselesi ülkemizi sıkıştırmak için özellikle kurgulanan konu olarak önümüze geldi” dedi.

Türkiye’nin Suriye politikalarıyla ilgili Erdoğan şunlar kaydetti:

Ülkemizin Suriye'de yürüttüğü mücadelenin anlamını hala kavramayanların bulunduğunu üzüntüyle görüyoruz. Bizim Suriye’deki tek amacımız sadece sınırlarımızı teminat altına almak istiyoruz. Yaklaşık 4 milyon insan rejimin kanlı saldırıları sebebiyle sınırlarımıza doğru harekete geçmiştir. 1,5 milyonu şu anda sınırımızdadır.3,7 milyon Suriyeliyi ülkemizde barındırıyoruz, yeni bir göç dalgasını kaldırabilecek durumda değiliz.

“Putin’e ‘Aradan çekilin, bizi rejimle başbaşa bırakın’ dedim”

Putin ile yaptığı görüşmeyle ilgili bilgi veren Erdoğan, “Sayın Putin'e de söyledim. 'Sizin orada ne işiniz var?' Eğer siz üs kuracaksanız, yine kurun ama aradan çekilin. bizi rejimle baş başa bırakın” dedim” diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye'ye Rusya gibi Esed'in davetlisi olarak gitmediğini, Suriye halkının davetlisi olarak orada bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, Suriye halkı "tamam bu iş bitti" demeden Türkiye'nin ordan çıkma niyetinin olmadığını belirtti.

Türkiye'nin amacının, güvenli bölgeyle sınırlarını teminat altına almak olduğunu belirten Erdoğan, "Karşımızdaki senaryonun asıl hedefi Suriye değil, Türkiye'dir. Suriye'de istediklerini alanlar, namluları hemen Türkiye'ye çevirecektir." dedi.

Trump ile görüşme

ABD Başkanı Trump ile konuşmasına da değinen Erdoğan şunları kaydetti:

 Trump diyor ki, burada Putin'in diyor ne beklentisi var, ne isteği var? Bunları söyledikten sonra Kamışlı'da bir petrol olayı bunların dedim. Orada petrol var mı dedi, orada petrol var dedim. Ondan sonra böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Fakat bizim böyle bir derdimiz yok. Ne petrol derdimiz var, ne toprak derdimiz var. güvenli bölgeyle sınırlarımızı teminat altına almak istiyoruz. Bütün bunlardan sonra tabi İdlib'de şu anda 3-4 milyon insanın yaşadığı yerde her tarafı yerle yeksan ettiler acımasızca.

Türkiye’nin milli çıkarları için Türkiye’nin Suriye’de varlığını sürdüreceğinin altını çizen Erdoğan, “Şu anda ekranları başında bizi izleyen milletime özellikle sesleniyorum: 'Türkiye'nin Suriye'de ne işi var?' sorusu, aslında 'Türkiye terör örgütlerine ve kendine düşman bir rejime teslim olmalı.' önerisini bize tavsiye ediyorlar. Bunların yaptığı budur. Bugün Suriye'yi fiilen 3'e bölenlerin Türkiye'nin bütünlüğüne saygı göstereceğini düşünmek gafletten öte bir durumdur” dedi.

İdlib’de gerçekleşen saldırıda şehit sayısının 36'ya çıktığını ifade eden Erdoğan, “Şehitlerimiz inanıyorum ki bu milletin vatan kılınması mücadelesinin zirve yaptığı noktalardır” diye konuştu.

“2 bin 100’ün üzerinde rejim askeri öldürüldü”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin rejim güçlerine karşı operasyonlarının devam ettiğinin altını çizen Erdoğan, operasyonlarda 2 bin 100'ün üzerinde rejim askeri öldürüldüğünü ve 300'e yakın araç imha edildiğini de ifade etti.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Dün akşam itibarıyla 7 kimyasal ürünlerin olduğu depo, onlar da yine patlatılmıştır. İşin bu noktaya gelmesini asla arzu etmezdik. Ama mademki kendileri bizi buna zorladılar sonuçlarına da katlanacaklar. Suriye'de tüm sınır hattımız boyunca 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölgeyi bilfiil oluşturmak için çalışmalarımız devam ediyor. Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz.

Muhalefete tepki

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İdlib’de gerçekleşen saldırıyla alakalı açıklamalarını da eleştiren Erdoğan, “Dün gün boyu liderlerle görüşmelerimiz oldu, ana muhalefetin başı hariç. O, arama lütfunda bulunmadı. Neymiş ben onu arayacakmışım. Ben seni ne arayım ya, dünya bizi arıyor, sen de bizi ararsın, biz de sana bütün detaylarıyla her şeyi veririz.” dedi.

“Mültecilere kapıları açtık, artık kapatmayacağız”

Avrupa Birliği’nin mülteciler konusunda Türkiye’ye yeteri kadar destek olmadığının altını çizen Erdoğan şunları kaydetti:

Kapıları açarız demiştik, Avrupa inanmamıştı. Sonunda açtık. Kapıları kapatmayacağız ve mülteci geçişini engellemeyeceğiz. AB artık sözünde durmalı.Terör örgütlerine binlerce tır silah mühimmat, araç, gereç yardımını yapanlar, rejim çok ciddi manada silah, mühimmat, araç gereç füze her şeyi yine bu ülkelerden alırken kimse Türkiye'ye ne bu konuda herhangi bir destek veriyor, ne de bu mültecilerle ilgili bize destek veriyor.

Yeni partiler konusu

Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi ve Ali Babacan’ın başını çektiği yeni parti oluşumuyla alakalı konuşan Erdoğan, milletvekillerine “Birileri birliğimizi ve beraberliğimizi dağıtmak isteyenler olabilir.” dedi.

AK Parti davasının bunlardan da etkilenmeyeceğini belirten Erdoğan, bu tür yollara sapanların her zaman bedelini ödeyeceğini ifade etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU