Kurultay öncesi CHP’de belediye başkanlarının etkisi tartışılıyor

Son yerel seçimlerde CHP’nin birçok il ve ilçede belediyeleri alması parti içinde başkanlarının ağırlığını arttırdı. Ancak bu artan etkiyi “Atanarak gelenler kimin seçileceğine karar vermeye başladı” diye eleştirenler var

CHP, Mart sonunda partiyi olağan kurultaya gidiyor / Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 28-29 Mart tarihlerinde yapılacak 37. Olağan Kurultayı için hazırlıklar devam ediyor.

Mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu, kongrenin en güçlü adayı.

CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, parti içinde Kılıçdaroğlu dışında kongrede şu ana kadar aday olacağını duyuran ilk kişi oldu.

Independent Türkçe'nin parti içi kulislerden edindiği bilgilere göre Atıcı dışında Selin Sayek Böke, İlhan Cihaner, Fikri Sağlar ve Umut Oran’ın da adı aday olabilecek isimler arasında geçiyor.

muharrem.jpg
Muharrem İnce adaylık konusunda halen görüş belirtmedi / Fotoğraf: AA

 

İnce'den ses yok, Cihaner adaylığı düşünüyor iddiası

Geçen kongrede Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday olarak çıkan eski Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise şu ana kadar aday olacağının işaretini vermedi.

Özellikle Cihaner’in parti içi demokrasi adına kurultaya tek aday olarak Kılıçdaroğlu ile gidilmemesi gerektiğini söylediği ve bu nedenle aday olmaya kararlı olduğu iddia edildi.

Böke veya Cihaner’in isimlerinde CHP içerisinde sol kanat olarak da adlandırılan “Gelecek İçin Biz” oluşumuyla anılıyordu.

Parti içi kulislere göre Mart başında kendilerini oluşuma yakın olarak gören partililerin yapacağı değerlendirmenin ardından iki isimden birinin üzerinde mutabık kalınmaya çalışılacağı öne sürülüyor.

Cihaner’in aday olması durumunda İnce dahil olmak üzere parti içi muhalefetin desteğini arkasına almaya çalışacağı da iddia ediliyor.

Mücadelenin büyüğü PM seçimlerinde

Ancak buna karşın aday olmayı düşünen adaylardan hiçbirinin kongrede Kılıçdaroğlu’na karşı ipi göğüslemesinin zor olmasından dolayı asıl mücadelenin Parti Meclisi’nin belirlenmesinde olacağı, muhalif adayların Kılıçdaroğlu’nun çarşaf listesini delerek PM’ye üye sokmak için asıl güçlerini harcayacağı öne sürülmekte.

kemalkurultay.jpg
Kemal Kılıçdaroğlu en rahat kongrelerinden birine gidiyor / Fotoğraf: AA


Asıl hazırlık Kılıçdaroğlu sonrasına

Kılıçdaroğlu, kurultayı iktidara hazırlık kurultayı olarak adlandırmıştı. Buna karşın bu kurultayın 72 yaşında olan Kılıçdaroğlu’nun lider olarak son kurultayı olabileceği ve Kılıçdaroğlu’nun iki yıl sonraki kurultayda koltuğunu bırakabileceğini de öne sürenler bulunuyor.

Bundan dolayı iki yıl sonraki olası liderlik yarışına hazırlanmak ve parti yönetiminde güç sahibi olmak için tarafların liderlik yarışından çok PM seçimlerine yoğunlaşacağı iddia edilmekte.

chpli başkanlar.jpg
CHP'li il ve ilçe başkanlarının ellerinden olanakların da etkisiyle parti içi dengelerdeki ağırlığının arttığı iddia ediliyor / Fotoğraf: AA


Belediye başkanları olanakları sayesinde dengeleri etkiliyor

Independent Türkçe’ye konuşan bir CHP’li milletvekili ise kurultay sürecinde belediye başkanlarının seçimlere çok müdahil olmasının rahatsızlık yarattığı görüşünde.

Ellerinde olanaklar nedeniyle delege üzerinde tasarrufları olan belediye başkanlarının parti içi seçim süreçlerine geçmişe oranla daha fazla müdahil olduğunu iddia eden CHP’li milletvekili, şunları söyledi:

Atanmış belediye başkanları seçilmişleri belirlemeye çalışıyor. Bu CHP gelenekleriyle örtüşmeyen bir durum. Milletvekillerinden ve üyelerden belediye başkanlarından talepte bulunmayın deniyor ancak buna karşın belediye başkanlarının partiyi kendi anlayışları doğrultusunda dizayn etmeye çalışması ve ilçe, il hatta parti yönetimlerine müdahil olmaya çalışması doğru değil. Gene seçilmiş il başkanları da tıpkı belediye başkanları gibi delegeleri yönlendirmesi doğru değil.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU