Trump, Afro-Amerikan tarihini anma resepsiyonunda ırkçı ifadeler kullandı

Amerikan yerlileri ABD Başkanı’nı ifadesinden dolayı kınadı

Trump, Warren'dan daha önce de "Pocahontas" diye hitap etmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Afrika kökenli Amerikan toplumunun önde gelen üyeleri için Beyaz Saray’da verilen resepsiyonda Demokrat Senatör Elizabeth Warren’a yönelik ırkçı söylemde bulundu. Trump, Warren’dan bahsederken “Pocahontas” dedi. 

Demokrat Partili Massachusetts Senatörü Warren’dan söz ederken bu kelimeyi kullanmakla sık sık eleştirilen Trump, yerli kökene sahip olduğunu iddia eden Warren’la alay ediyor. Amerikan Yerlileri Ulusal Kongresi daha önce Trump’ı bu ifadeyi kullandığı için kınamıştı.

Trump aynı kelimeyi bu kez Ulusal Afro-Amerikan Tarihi Ayı’nı anma amacıyla siyahi kökenli toplumun önde gelen üyeleri için Beyaz Saray’da verilen resepsiyon sırasında kullandı. 

Beyaz Saray tarafından paylaşılan bilgi notuna göre Başkan Trump, “First Lady ve ben, Afro-Amerikan Tarihi Ayı’nı gururla anarken sizleri Beyaz Saray’a davet etmekten heyecan duyuyoruz” dedi. 

Her nesilde, Afro-Amerikalılar kültürümüzü zenginleştirdi, inancımızı derinleştirdi, toplumumuzu güçlendirdi, değerlerimizi korudu, vicdanımızı yükseltti ve ulusumuzu yüceliğe eriştirdi.

Trump, “Tarihimiz boyunca Afro-Amerikan vatandaşlar eşitlik, adalet ve özgürlük için mücadele etti. Frederick Douglass, Harriet Tubman, Rosa Parks, Martin Luther King ve Thurgood Marshall gibi özgürlük savaşçılarını saygıyla anıyoruz” diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat ABD Başkanı’nın açılış ifadelerinin ardından hızla seçim kampanyası tavrına döndüğü belirtilen bilgi notunda, Trump’ın Angela Stanton-King’i affettiğinden ve ceza sistemi reformundan bahsettiği aktarıldı. 

ABD Başkanı ayrıca şimdiye kadarki en büyük siyahi istihdam sayılarına sahip olmaktan ve yönetiminin koronavirüs salgınıyla mücadele planlarından bahsetti. Trump bununla ilgili medyadan takdir görmediğine dair yakındı.

Bilgi notuna göre, Trump, Warren’ın bir mitingindeki kalabalığın, aynı yerde kendisinin daha önce yaptığı mitingdeki kalabalıktan az olduğunu söyledi. Trump, 70 yaşındaki Demokrat aday adayı için “Pocahontas” ifadesini kullandı.

Konuşmasının ardından Trump, masadaki herkesin kendisini tanıtmasını istedi. Masadakilerin her biri kendileri için önemli konularda yardım eden ABD Başkanı’ndan övgüyle söz etti. Özellikle Bruce LeVell ve Candace Owens’ın aralarında bulunduğu birkaç kişi medya ve Demokratları eleştiren ifadeler kullandı.

 

 

400 bin dolar (yaklaşık 2 milyon 500 bin TL) başkanlık maaşından vazgeçtiğini belirten Trump, “Başkan olmak servet kaybettiriyor” dedi. 

Trump ayrıca eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la da alay ederek  Biden’ın sıklıkla eyalet isimlerini karıştırdığını ifade etti.

Trump aynı şeyi kendisinin yapması halinde bunun kariyerinin sonu olacağını iddia etti.

Trump, “Hiçbir konuda takdir edilmiyorum” dedi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU