Mülteciler sınır kapısında | "Bizi kullanıyorlar değil mi şimdi, biz burada duracağız, onlar da istediğimizi yapmazsanız bırakırız bunları diyecekler?"

Suriye’nin kuzeyinde yaşanan son gelişmelerin ardından uluslararası haber ajansları ve Türkiye’deki medya organlarının sınır kapılarının açılacağını duyurmasıyla birlikte yüzlerce mülteci Türkiye ile Yunanistan arasındaki Pazarkule Sınır Kapısı’na geldi

Pazarkule Sınır Kapısı | Edirne 

Ben sadece benim bir vatanım olsun, biri bana sahip çıksın istiyorum; kendim için değil, çocuklarım için.

42 yaşındaki Necip, Afganistan vatandaşı. Türkiye’nin sınır kapılarını açacağını duymasının ardından dört çocuğunu ve eşini alıp Yunanistan sınırına gelmiş.

Kendisinin işini, çocukların da okullarını bıraktığını ve derneklerin ayarladığı ücretsiz otobüslerle birlikte Pazarkule Sınır Kapısı’na geldiklerini belirten Necip’in tek isteği, çocuklarının bir vatanının olması.

Türkiye’de yabancıların büyük ayrımcılığa uğradığını, çoğu zaman iş bulamadığını, bulduğundaysa da hakkını alamadığını savunan Necip, sınır kapılarının açılacağı haberini alır almaz kendi ifadesiyle ‘evini, her şeyini’ bırakıp yola düşmüş ancak sınıra gelince Yunanistan’ın kapıları açacağına dair umudunu büyük oranda yitirmiş.

Yine de ailesiyle birlikte Yunan sınırından birkaç metre ötedeki bekleyişine devam eden Necip, Türkiye’nin sınırları açacağı yönündeki haberlerin ‘politik’ olduğunu düşünüyor ve soruyor:

Bizi kullanıyorlar değil mi şimdi, açmayacaklar yani kapıları. Biz burada duracağız, onlar da istediğimizi yapmazsanız bırakırız bunları diyecekler; değil mi?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye’nin kuzeyinde yaşanan son gelişmelerin ardından uluslararası haber ajansları ve Türkiye’deki medya organlarının sınır kapılarının açılacağını duyurmasıyla birlikte yüzlerce mülteci Türkiye ile Yunanistan arasındaki Pazarkule Sınır Kapısı’na geldi.

İstanbul’dan derneklerin ayarladığı ya da kendi çabalarıyla buldukları otobüsler, taksilerle bölgeye ulaşan mülteciler, iki ülke arasındaki tampon bölgede bekleyişlerini sürdürürken, saat 16:30 civarında Yunan sınır polisinin biber gazlı müdahalesiyle karşılaştı.

Bebekler ve çocuklar gazdan etkilenirken, tampon bölgenin Türkiye tarafına doğru kısmen çekilen mülteciler tek istediklerinin Avrupa’ya geçmek olduğunu söylüyor.

Tampon bölgede bekleyen yüzlerce mülteci Yunanistan’ın kapıları açmasını umuyor.

Sınırın Türkiye tarafındaki askerler mültecilerin resmi geçiş kapısı etrafındaki tarlalardan dolaşarak tampon bölgeye geçişine izin verse de, sınırın öte tarafında Yunan polisi geçişi jiletli tel ve minibüslerle kapattı.

Sınırın kapı olmayan bölümlerinde de önlemler artırıldı.

6543.jpeg
Mülteciler yolcuklarını tarlalarda sürdürüyor. Fotoğraf: Independent Türkçe


Yaklaşık 10 metre arayla Yunan askerinin beklediği sınırda bazı görevlilerin de jiletli tel kangalları taşıdığı görüldü.

Bekleyişlerini sürdüren göçmenlerin büyük çoğunluğunu Afganlar oluşturuyor.

İçlerinde Suriyeliler, Bangladeşliler ve hatta Angolalılar da var.

Sınır kapısında bekleyenlerin büyük çoğunluğunu genç erkekler oluştursa da tampon bölgede kadınlar, çocuklar ve bebekler de bulunuyor.

23.jpeg
Bekleyenler arasında çocuklar da bulunuyor. Fotoğraf: Independent Türkçe



Kapıların açılacağı haberini televizyondan ve derneklerin yaptığı paylaşımlardan öğrendiklerini kaydeden mülteciler, geldiklerinden bu yana kendilerine ne Türkiye ne de Yunanistan tarafından herhangi bir açıklama yapıldığını söylüyor.

Grip nedeniyle torunuyla birlikte hastanede tedavi gördüğünü ve hastaneden çıkıp da buraya geldiklerini söyleyen bir kadın, elindeki iğne izini gösteriyor.

İsmini vermek istemeyen Afganistan uyruklu kadın, torunları ve çocukları ile birlikte sınıra geldiklerini ve yoldayken kapının açık olduğunu düşündüklerini kaydederek, "Ama buraya geldiğimizden beri arada bekliyoruz, kimse hiçbir açıklama yapmıyor. Tek istediğimiz Avrupa’ya geçmek. Burada ne kadar kalacağımızı, gece ne yapacağımızı bilmiyoruz. Zaten hastaydık, çocuklar soğukta daha da hasta olacaklar" diyor. 

Sınıra gelmeden önce kapıların açık olduğunu düşündüklerini belirten Afganistan vatandaşı Necip de, "Ben işe gitmedim, çocukları da okuldan aldık otobüslere bindik. Ama şimdi kimse izin vermiyor, geçemiyoruz. İnsanlar burada nasıl kalacaklar, aileler, çocuklar var, gece ne yiyip ne içeceğiz bilmiyoruz" diye konuştu. 

Sınırdaki Türk ve Yunan yetkililer konuya dair açıklama yapmayı reddederken, Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler gün içinde tampon bölgeye gelerek mültecilerle konuştu ancak o da resmi bir açıklama yapmadı.

Hava sıcaklığının gün içinde mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bölgede, gece saatlerinde sıcaklığın 4-5 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Tampon bölgedekiler, ısınmak için çevredeki odunlarla yaktıkları ateşlerin etrafında bekliyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU