Peskov, Türk askerlerinin gözlem noktalarının dışında hayatını kaybettiğini iddia etti

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türk askerlerinin İdlib'de gözlem noktalarının dışında hayatını kaybettiklerini ve bunun teröristlerin saldırısı sırasında gerçekleştiğini öne sürdü

Fotoğraf: Reuters

Suriye'nin İdlib kentinde Türk askerlerinin hedef alınmasının ardından 33 kişinin şehit olmasının yankıları sürüyor.

Türkiye'den birçok yetkili, konum bildirilmesine rağmen, askerlere yönelik saldırı gerçekleştirildiğini söylerken, Rusya aksi iddiada bulunuyor.  

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Rus yetkililerinin açıklamalarını yalanlamasının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan bir açıklama geldi. 

Sputnik'te yer alan habere göre Peskov, Rusya Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, dün gerçekleşen saldırıya ilişkin değerlendirmede bulundu:

"Türk askerlerin hiçbiri, gözlem noktalarında hayatını kaybetmedi" iddiasında bulunan Peskov, "Bu noktalardaki askerler ne yaralandı ne de bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı. Türk askerlerinin hayatını kaybettiği trajik olaylar, eski Sovyet ülkelerinin vatandaşları da dahil çok sayıda yabancı paralı askerin bulunduğu terör gruplarının saldırı düzenlediği yerlerde gerçekleşti. Çok sayıdaki talebimize rağmen Türk tarafı, orada Türk askerlerinin bulunduğunu bize bildirmedi" dedi. 

Peskov, "Güvenlik Konseyi üyeleri, Suriye ordusunun terör gruplarına yönelik operasyonu sırasında Rus tarafının söz konusu gözlem noktalarındaki Türk askerlerinin güvenliğinin sağlanması için gereken her şeyi yaptığını vurguladı" şeklinde konuştu.

Dmitriy Peskov, "Sağlanan mutabakat üzerine ve Rus tarafının ısrarlı talepleri üzerine daha önce İdlib gerilimi azaltma bölgesinde Türk askerine ait gözlem noktaları kuruldu. Türk askerlerin yükümlülükleri arasında militanların faaliyetlerini kontrol etmek, onların terör faaliyetlerinde bulunmalarını önlemek ve Rus askeri tesislerine yönelik saldırgan eylemleri önlemekti. Türk partnerler bu görevi yerine getiremedi, zira militanların önemli bir bölümü onların kontrolü dışında bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise İdlib saldırısının ardından şu ifadeleri kullanmıştı:


Rus uçakları, Türk askerinin vurulduğu bölgede kullanılmadı. Türk askeri, Suriye jetlerince vuruldu. Türkiye'nin kayıpları sonrası ateşkesi uygulamaya hazırız. Türkiye'nin İdlib'deki koordinasyon merkezi ile temas halindeyiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sabah saatlerinde yaptıkları telefon görüşmesinde, İdlib'deki son durumu değerlendirmişti.

 

Independent Türkçe, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU