Kapılar açıldı, ‘komşu’ teyakkuzda: Genelkurmay Başkanı sınıra gidiyor, askerler devriye geziyor

Türkiye’nin Avrupa’ya ulaşmak isteyen mültecilere kapıları açacağı haberinin ardından gözler Yunanistan’a çevrildi. İdlib’de yaşananlar sonrası NATO ve AB’yle görüşmelerde bulunan Atina yönetimi, sınırdaki önlemleri de artırdı

Afgan göçmenlerden oluşan bir grup, Yunanistan'ın Midilli Adası'nda karaya çıktı (Reuters)

Türk askerlerinin şehit düştüğü saldırı sonrası dikkatler bir kez daha İdlib’de yaşananlara çevrilirken, Türk yetkililerin göçmenlerin Avrupa’ya geçişine izin vereceği yönündeki haberlerin ardından komşu Yunanistan sınır kapılarındaki tedbirlerini üst seviyeye çıkardı.

Greek Reporter haber sitesi, sınırı geçmek isteyen yüzlerce göçmen ve mültecinin Türkiye tarafında kamp kurduğunu ve Yunan askerlerinin kara sınırında devriye görevini artırdığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye karşıtı kullandığı nefret söylemiyle tanınan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros’un iki ülke arasında sınır olan Meriç Nehri bölgesine gideceğini aktaran site, Yunan generalin sınırdan yasadışı geçişler olmamasını sağlamak için sınır birliklerini koordine edeceğini belirtti.

İsmini vermemek kaydıyla Reuters’a konuşan Yunan kaynaklarsa, Suriye’nin İdlib vilayetinde yaşanan gelişmelerden sonra ülkelerinin Türkiye’yle karadan ve denizden sınırlarında önlemleri artırdığını belirtti.

Yunan yetkililer, Atina yönetiminin bu meseleyle ilgili AB ve NATO’yla irtibat halinde olduğunu da söyledi.

Suriyeliler dahil birçok ülkeden göçmen var

Bu gelişmelerin öncesinde Reuters, Türk yetkililere dayandırdığı haberinde, İdlib’den beklenen göçmen akışı nedeniyle Türk polisi, sahil güvenlik ekipleri ve sınır güvenliği yetkililerine, mültecilerin karadan ve denizden geçişlerine müsaade edilmesi talimatı verildiğini duyurmuştu.

Türkiye’nin Suriyeli göçmenlerin Avrupa’yı erişimini engellemeyeceği haberinin duyulmasıyla birlikte kalabalık bir grup göçmen ve mültecinin perşembe akşamından itibaren Yunanistan sınırına doğru yola çıktığına dair görüntüler gelmeye başladı.

Aralarında çocuklar ve kadınların da olduğu 300 kadar göçmenin Edirne’de sınır kapısına doğru hareket ettiği belirtilirken, bu kişilerin arasında Suriyeliler, İranlılar, Iraklılar, Afganlar, Pakistanlılar ve Faslıların olduğu kaydedildi. Reuters ajansı da göçmenlerin Midilli Adası'na botlarla geçişine dair görüntüler paylaştı.

 

rt yunan.PNG
Göçmenleri taşıyan botlar Midilli Adası'na ulaşmaya devam ediyor (Reuters)

 

“Batılı güçlerin Türkiye’ye yaklaşımı değişebilir”

Greek Reporter, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleşen olağanüstü toplantıdan sonra mültecilerin Avrupa’ya geçişine izin verileceğine dair haberindeyse, “Bu hareket, Ankara’yı göçmenlerin Ege’yi geçmesini engellemek için çalışmaya zorlayan 2016 tarihli Türkiye-Avrupa Birliği (AB) anlaşmasına aykırı. Analistler, bu durumun Suriye macerasında da Türkiye’nin yanında durmaları için AB ülkeleri üzerinde bir baskı unsuru oluşturduğunu söylüyor” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin 2016’da varılan anlaşmaya göre AB’nin milyarlarca euroluk desteği karşısında göçmenlerin Avrupa’ya akınını engelleme konusunda uzlaştığını ve Erdoğan’ın göçmenlerin Avrupa yolculuğunda Türkiye’nin sınır kapılarını açabileceği tehdidini birçok kez dile getirdiğini belirten Cyprus Mail ise “Böyle olursa, bu durum Türkiye’nin 2016’da AB’ye verdiği sözleri tersine çevirecek ve Batılı güçleri İdlib meselesinde anlaşmazlığa sürükleyebilecek” değerlendirmesini yaptı.

Miçotakis “Boşuna gelmeyin” demişti

Diğer taraftan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis çarşamba günü yaptığı açıklamada, "İltica hakkı olmayıp da ülkemize gelmek isteyenlere açık bir mesaj vermek istiyorum: Gelmeyin. Cömertçe verdiğiniz paralar karşılığı insan tacirlerinin sürüklediği güzergah sizi Yunanistan anakarasına ya da sonrasında Avrupa’ya götürmeyecek. Bu iş adalarda bitecek ve oradan geri döndürüleceksiniz” diye konuşmuştu.

Yunanistan, AB'yle bir anlaşmaya varılması öncesinde 2015 ve 2016 yıllarında Türkiye üzerinden kitlesel bir göç dalgasına sahne olmuş, yüz binlerce göçmen ülkeye giriş yapmıştı.

 

 

Öte yandan Miçotakis hükümetinin mülteciler konusunda son dönemdeki manevraları beklenmedik toplumsal ve siyasi sonuçlarla evrilerek yenilgiye uğrarken Midilli ve Sakız adalarının savaş alanına dönmesine neden olmuştu.

Midilli Adası'nda kendiliğinden silaha sarılan halk polislerle çatışırken, Sakız Adası'ndaysa polis kalabalığı şiddet kullanarak püskürtmüştü.

Koronavirüs salgını da etkiliyor

Bu arada Yunanistan'da koronavirüs krizi de yaşanıyor. 

Yunan yetkililer virüsün ilk kez 38 yaşında bir kadında görüldüğünü ve vaka sayısının üçe çıktığını belirtti.

Sağlık Bakanı Vasilis Kikilyas, virüsün yayılmasını önlemek için ülke çapında planlanan tüm festivallerin iptal edildiğini, devlet hastanelerindeki taburcu işlemlerinin de durdurulduğunu bildirdi.

Atina’daki yetkililer salı günü yaptıkları açıklamada, okulların kapatılması, kamusal alanda toplanmaların yasaklanması ve tüm toplu taşıma araçlarının faaliyetlerinin durdurulmasını da içeren acil durum planını açıklamıştı.

Sağlık ve eğitim bakanlıkları, virüsün görüldüğü Selanik’te bir okulun “tedbir amaçlı” kapatılması talimatı verdiklerini duyurmuştu.

11 milyon nüfuslu Yunanistan yılda 30 milyondan fazla turist çekiyor.

 

Independent Türkçe, Greek Reporter, Cyprus Mail, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU