NATO Genel Sekreteri: Türkiye'deki hava savunma sistemlerini değiştirmeyi öneriyoruz

Türkiye'nin talebi üzerine yapılan olağanüstü toplantının ardından konuşan Jens Stoltenberg, "Esad'ı arayarak saldırıları durdurmasını talep ettik" dedi

Stoltenberg, Brüksel'de İdlib'le ilgili basın açıklamasında bulundu / Fotoğraf: AP

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO müttefikleri bugün Türkiye'ye desteğini sunuyor. Hava savunma sistemlerini değiştirmeyi öneriyoruz. Erken uyarı ve gözlem uçaklarımız var" açıklamasında bulundu.

Stoltenberg, NATO'nun bu önerisiyle ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

Türkiye'nin talebi üzerine Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan olağanüstü toplantının ardından basın açıklaması yapan Stoltenberg, "NATO Türkiye'nin yanındadır" mesajı verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stoltenberg, Beşar Esad yönetimini arayarak hava saldırılarını durdurması konusunda kendilerinden talepte bulunduklarını açıkladı. Genel sekreter, "Sivil hedeflere yönelik saldırılar insani krizi daha da derinleştirecektir" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg şunları söyledi:

"Müttefikler Türkiye’nin geçtiğimiz gece İdlib’de bombalı saldırıda askerlerini kaybetmesi üzerine yaşadığı trajediden dolayı üzüntülerini iletmektedir. Biz bu saldırıyı kınıyoruz. Beşar Esad yönetimi altındaki askerler bu saldırıyı gerçekleştirmiştir. Bu noktada bu saldırıların durdurulmasını, uluslararası hukuka uyulmasını ve Birleşmiş Milletler destekli barış süreçlerinin devam etmesi gerektiğini dile getiriyorum. Bu noktada 2018 tarihli ateşkese geri dönülmelidir. Bu yapılmazsa bölgedeki insani kriz git gide kötüleşecektir"

"NATO'nun güneydoğu sınırını korumaya devam edeceğiz"

Türkiye'nin Suriye'deki insani durumdan çok kötü etkilendiğini diler getiren genel sekreter, "NATO Türkiye'ye birkaç tedbir yöntemi uygulamaktadır. Bunlardan bir talesi hava koruma yolları. Bu da Türkiye'nin Suriye'den gelen hava saldırılarını durdurmasını sağlayacaktır. Bu noktada NATO'nun güneydoğu sınırını korumaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"NATO müttefiki üyeler can kayıpları nedeniyle taziyelerini, şehit ailelerine ve Türk halkına iletmiştir" diyen Stoltenberg, NATO müttefiklerinin daha fazla ne yapılır bunun araştırmasını yaptığını aktardı.

"NATO olarak pratikte de destek olacağız"

Bölgedeki durumu yakından izlediklerini kaydeden genel sekreter, "Bugün bir araya gelmemiz NATO'nun Türkiye'yi güçlü bir müttefik olarak gördüğünün göstergesidir. NATO olarak pratikte de destek olmaya devam edeceğiz. Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor" açıklamasını yaptı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU