Demokrat Parti'de Sanders'ın yükselişini önleme çabaları: Michelle Obama aday olabilir

Endişeli parti yetkilileri, çoğunluğun sağlanamadığı kongre beklentisiyle yarışa sonradan dahil olabilecek aday adaylarını tartışıyor

Parti içindeki ılımlıları ve solcuları birleştirmek için Barack Obama'nın da sürece dahil olabileceği söylendi (Reuters)

Bernie Sanders'ın Demokratların 2020 başkanlık adayı seçilmesinden endişe duyan, gittikçe artan sayıda Demokrat Parti müesses nizamından isimlerin, Sherrod Brown'un Michelle Obama'yla birlikte yarışa sonradan "beyaz şövalye" gibi dahil olmasını düşündüğü bildirildi.

New York Times'ın 93 parti yetkilisiyle yaptığı görüşmeye göre, diğer potansiyel aday adayları arasında aralıkta yarıştan çekilen Kamala Harris'in yanı sıra Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de yer alıyor. Görüş bildirenlerin hepsinin, delege oylarının büyük çoğunluğunu alan herhangi bir aday adayının olmadığı durumda partinin adayını belirleyebilen süper delege (üst düzey parti yetkilileri ed. n.) olduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelecek hafta ABD genelinde gerçekleştirilecek Süper Salı önseçimlerinin sonucunu endişeyle bekleyen bahsi geçen Demokratlar temmuzda düzenlenecek partinin ulusal kongresinde ilerici aday adayının seçilmesini önlemek için "parti içi hasarı göze almaya gönüllü". Temmuzdaki parti kongresinde 3 Kasım'da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde Donald Trump'la karşı karşıya gelecek Demokrat aday belirlenecek.

Sanders'ın kampanyası ve destekçileri, kongreye seçmenlerin iradesini temsil eden delege desteğinin çoğunluğunu alarak gelen aday adayının partinin adayı olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Sanders'ın Demokrat Parti'nin Nevada önseçimini kazanması onu ilk üç önseçimde arka arkaya kazanan ilk aday adayı yapıyor. Fakat New York Times'ın görüştüğü Demokratlar, Sanders'ın Trump'ı mağlup edemeyeceğini ve Sanders'ın ilerici palatformunun Temsilciler Meclisi'ndeki ve Senato'daki ılımlı Demokratları tehlikeye atacağını söyledi.

Tennessee eyaletini temsilen Kongre'de yer alan Steve Cohen, "Parti kongresine gidip Sherrod Brown'u seçebilirseniz, bu harika olur ama daha çok roman olur" dedi.

Donald Trump'ın başkanlığı korku hikayesine benziyor. Eğer korku hikayesi olabiliyorsa, roman da olabilir.

Ohio Senatörü Demokrat Brown, ABD Senatosu'nda üç dönemdir görev yapıyor. Brown geçen yıl 2020 başkanlık yarışında parti adaylığı için yarışmayacağını açıklamıştı. Ortabatıda uzun süre çok önemli bir müttefik olarak görülen Brown, Sanders'ın "Medicare for All" isimli sağlık sistemi vaadini açıkça desteklemedi. Sanders, bu politikayla kar amaçlı sağlık sistemini kaldırmayı amaçlıyor.

 

 

Diğer parti yetkilileriyse eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ılımlı aday adayları arasında ya da Sanders'la parti müesses nizamındaki rakipleri arasında "ateşkese aracılık etmesini" öneriyor. Parti yekilileri Barack Obama'nın dahil olmasını önlemek için eski First Lady'nin ılımlıları ve hızla büyüyen solu birleştirmek için başkan yardımcısı olarak seçilmesini önerdi.

Obama çifti daha önce partinin adaylık yarışına katılmak için istekli olduklarını belirtmemişti ve Michelle Obama pek çok kez kamu görevinde çalışmayı reddetmişti.

Demokrat Parti Ulusal Kongresi üyesi William Owen gazeteye şunları söyledi:

Partiyi birleştirip kazanmamıza yardım edebilecek tek kişinin o olduğunu düşünüyorum... Bu seçim, ABD'nin cumhuriyet olarak kalmasını sağlamakla ilgili. Aynı zamanda da dünyayı kurtarmakla. Bu sıradan bir seçim değil.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi gazetecilere "adayımız kim olursa olsun destekleyeceğiz" diyerek görünüşe göre çoğunluğun sağlanamadığı kongre konusundaki haberleri yalanladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU