Erdoğan daha önce de söylemişti... İş Bankası ne yanıt vermişti?

"İş Bankası siyaset malzemesi yapılmayacak önemde bir kuruluştur"

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Eylül 2018’de siyasi partilerin banka kuramayacağını söyleyerek Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden sonra Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) miras kalan İş Bankası hisseleriyle ilgili şöyle demişti:

“Şu anda CHP, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü suistimal ederek, onun Cebi Hümayunundan dediğim, İş Bankası hisselerinin yüzde 28'inin sahibi durumunda. Oradan para alamıyor ama yönetim kurulunda dört üyesi var. Bu dört üye ne iş yapar? Buna bir bakılması lazım. Ben diyorum, bir defa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu tür bir varlığı herhangi bir siyasi partinin etiketi altına giremez. Girse girse Hazine'ye girer.”

İş Bankası hisselerinin yüzde 28.09’u, Atatürk Hisseleri olarak CHP’ye miras olarak kalmıştı. 

İş Bankası, Erdoğan'ın sözlerine yazılı bir açıklamayla yanıt vermişti. 

Açıklamada, "İş Bankası siyaset malzemesi yapılamayacak önemde bir kuruluş olup, özellikle ülkemizin yoğun ve hassas gündemi içinde tüm değerlendirmelerin bu önem çerçevesinde yapılması milli menfaat meselesidir" denilmişti. 

İş Bankası'nın yanıtının ilgili bölümü şöyle:

"Atatürk hisselerinin mülkiyet ve temsilinin vasiyet, yasalar ve yargı çerçevesinde Türkiye İş Bankası tüzel kişiliğinden bağımsız olarak belirlenmiş olduğu açıktır. Atatürk hisselerinin geçmişten günümüze CHP ve Hazine tarafından birlikte ya da ayrı ayrı temsil edildiği durumlar olmuştur. Ancak, bunun Bankamızın faaliyetleri ve iş yapış biçimi üzerinde herhangi bir etkisi söz konusu değildir. Bankamız faaliyetlerini her zaman kuruluş amacına uygun bir biçimde ülkemizin kalkınması ve gelişmesine azami katkıyı sağlamak hedefiyle, kanun, mevzuat ve ticaretin amir hükümleri içerisinde onurla, inançla, samimiyetle yerine getirmek için gereken özeni göstermiştir.

Bankaların güven müesseseleri olduğunu, bu güvenin ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde hassasiyetle korunmasının bankalarımızdan ziyade milli ekonomimiz açısından önem taşıdığını kamuoyunun bilgi ve takdirine sunarız."

 

DAHA FAZLA HABER OKU