Lavrov: Ankara'nın talebiyle Putin ve Erdoğan telefonda görüştü, iki ülke İdlib'de koordinasyonu sürdürmeye hazır

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Moskova'da düzenlediği basın konferansında Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik saldırısının ardından açıklamalar yaptı

Fotoğraf: Reuters

Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri unusarlarına yönelik düzenlediği saldırı sonrası Moskova'dan yeni bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, devlet başkanı Vladimir Putin ile mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefonda bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu.

Görüşmenin Ankara'nın talebi ile gerçekleştirildiğini belirten Lavrov, Suriye'de gerilimin tırmanmasından kaçınmak için tüm çabaların birleştirilmesinin önemli olduğunu söyledi, Türkiye'yle yapılan İdlib'e ilişkin mutabakatlara bağlılıklarını koruduklarına işaret etti. 

Ankara'nın İdlib'deki gerilimli sürecin başından bu yana ısrarla altını çizdiği Rusya ile 2018'de imzalanan Soçi Mutabakatı'nın ihlal edildiği ve sahaya yansıtılamadığıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lavrov, son gelişmelerin ardından Rusya'nın hayatını yitiren Türk askerleri için baş sağlığı dilediğini anımsatıp, Türkiye'nin İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki muhalifleri teröristlerden ayırması gerektiğini söyledi, "Mutabakat uygulansaydı Türk askerlerinin ölmesi gibi trajedilerden kaçınılabilinirdi" dedi:

Eğer Moskova ile Ankara arasındaki mutabakatlar tamamen uygulansaydı, Türk askerlerin ölmesi gibi trajedilerden kaçınmak mümkün olabilirdi. Rusya ve Türkiye, İdlib konusunda koordinasyonu sürdürmeye hazır.

"Diyalog şansımız devam ediyor"

Putin ve Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde İdlib mutabakatlarının uygulama sürecinin kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirten Lavrov, Rus ve Türk temsilcilerinin İdlib'deki durumla ilgili görüşmelerine bugün Ankara'da devam edeceğini, Moskova-Ankara hattında İdlib ile ilgili diyalog şansının devam ettiğini öne sürdü.

Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye ordusunun İdlib'deki teröristlerle mücadele etme hakkına sahip olduğunu ifade etti:

Ateşkes rejiminin İdlib gerilimi azaltma bölgesinden düzenlenen saldırılarla sürekli olarak ihlal edilmesine cevaben Suriye ordusu, teröristleri püskürtme hakkına sahiptir. Suriye ordusunun terörle mücadeleye ilişkin BM Güvenlik Konseyi kararlarında yazılan gereklilikleri yerine getirmesini yasaklayamayız.

Lavrov, üç gün önce yaptığı açıklamada "Sahadaki Türk askerleri her şeyi çok iyi görüyor ve anlıyor" ifadelerini kullanmış, Rus ve Türk liderlerin imzaladıkları anlaşmada, hiç kimsenin teröristlerin faaliyetlerine karşı kayıtsız kalmayacağının belirtildiğini dile getirmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU