Koronavirüs salgını: İran'da ölü sayısı 34'e yükseldi, hastalık Azerbaycan'da da görüldü

İran'da koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 34'e yükseldi. Azerbaycan, İran'dan ülkeye giren Rus vatandaşında virüse rastlandığını açıkladı

Fotoğraf: AFP

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, basına yaptığı açıklamada, son belirlemelere göre ülke genelinde koronavirüs salgını sebebiyle ölenlerin sayısının 34'e, vaka sayısının ise 388'e yükseldiğini belirtti.

Dünden bu yana ölü sayısında 8, vaka sayısında 143 artış olduğunu kaydeden Cihanpur, 73 kişinin iyileştiğini söyledi.

Vaka sayısında en fazla artışın Tahran ve Gilan eyaletlerinde görüldüğünü aktaran Cihanpur, virüse yakalananların ortalama 50, hayatını kaybedenlerin de 60 yaşında olduğunu ifade etti.

İran Meclisi Başkanlık Heyeti Üyesi Muhammed Ali Vekili, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 2 milletvekilinin koronavirüse yakalanmasının ardından meclisteki 30 vekile virüs testi yapıldığını belirtti. 

Söz konusu milletvekillerinin isimlerini açıklamayan Vekili, "Testlerin sonucuna göre, meclisteki 30 meslektaşımızdan şu ana kadar 4'ünün testi pozitif çıktı" ifadelerini kullandı. 

Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi, Tahran Milletvekili Mahmud Sadıki, Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur ve son olarak Cumhurbaşkanı Kadın ve Aileden Sorumlu Yardımcısı Masume İbtikar'a koronavirüs teşhisi konulmuştu. 

 

ırak afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

"Güçlü ol İran"

Çin, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadeleye destek için İran'a gönderdiği 5 bin kite ilaveten, 20 bin tespit kiti daha gönderdi.

Çin'in Tahran Büyükelçisi Chang Hua, Twitter hesabından Farsça paylaştığı mesajında, "Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü (Hua Chunying) Çin'den ilk sevkiyatın İran'a ulaştığını açıkladı. Daha fazla yardım gönderilecek" ifadelerini kullandı.

Çinli Büyükelçi, mesajını "Güçlü ol İran" ifadeleriyle tamamladı.

Çin, hafta başında İran'a 250 bin koruyucu maske ve 5 bin tespit kiti bağışlamıştı.

 

5e58cad52af1071f14cc464f.jpg
Fotoğraf: AP

 

Azerbaycan'da ilk vaka tespit edildi

Azerbaycan'da ilk kez yeni tip koronavirüs tespit edildi.

Koronavirüs salgını için yeni oluşturulan operasyonel karargahtan yapılan açıklamada, İran'dan Azerbaycan'a geçen bir Rus vatandaşında virüse rastlandığı belirtildi.

Karantinaya alındığı ve durumunun stabil olduğu kaydedilen hastanın iletişimde olduğu kişilerin araştırıldığı belirtildi. 

Devlet Başkanı karantina altında

Moğolistan Devlet Başkanı Khaltmaagiin Battulga'nın Çin'e yaptığı ziyaretin ardından ülkesinde koronavirüs şüphesiyle karantina altına alındığı açıklandı. Geziye katılan Dışişleri Bakanı Tsogtbaatar Damdin ve heyette bulunan diğer görevliler için de 14 gün karantina işlemi uygulacak

Koronovirüs salgınında Avrupa’da en çok ölümün yaşandığı İtalya’da ölü sayısı 17’ye yükseldi. Virüs kaptığı belirlenen 593 hastanın tedavisi sürüyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU