Moskova: Rus Hava Kuvvetleri, Türk askerlerinin vurulduğu alanda operasyon düzenlemedi

"Türk makamları tarafından verilen bilgiye göre, Türk askerlerinin söz konusu bölgede olmamaları gerekiyordu."

Fotoğraf: AFP

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Rus Hava Kuvvetleri, Türk askerlerinin vurulduğu alanda operasyon düzenlemedi" açıklamasında bulundu. Açıklamada İdlib’deki hava saldırısında hayatını kaybeden Türk askerlerinin silahlı muhaliflerin safında yer aldığı belirtildi.

Rus ajansı Interfax’ta yer alan habere göre bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Türk tarafı Rusya Uzlaşma Merkezine İdlib bölgesinde Türk askerinin bulunduğuna yönelik bilgi vermedi. Türkiye’nin aktardığı bilgilere göre Türk askerinin o bölgede bulunmaması gerekiyordu"

Rus savaş uçaklarının Türk askerlerinin bulunduğu bölgeye hava saldırısı gerçekleştirmediğini ileri süren bakanlık, Rusya’nın ‘Türk askerlerinin öldürülmesinin ardından Suriye ordusunun ateşi kesmesi için’ elinden geleni yaptığını kaydetti.

Sputnik'te yer alan Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekilde: 

Suriye İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinde bulunan HTŞ üyesi teröristler, Suriye Ordusu (SAA) mevzilerine yönelik büyük çaplı bir operasyon başlattı ve Suriye Ordusu bu sadırıya yanıt verdi. Söz konusu saldırı, teröristlerle bir arada bulunan Türk askerlerinin de vurulmasıyla sonuçlandı. 

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi temsilcileri, geçen 24 saat içinde sürekli olarak Türk mevkidaşlarından, teröristlerin çatıştığı bölgelere yakın bulunan TSK’nın tüm birliklerinin bulunduğu yerlerin koordinatlarını istedi ve aldı.

Rusya Ordusu, yaralanan Türk askerlerine ilişkin bilgi alınır alınmaz Suriye ordusunun ateşe tamamen son vermesi yönünde kapsamlı önlemler aldı, ölen ve yaralanan Türk askerlerinin Türkiye topraklarına güvenli tahliyesi sağlandı. Rusya Hava Uzay Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları Behun yerleşimi yakınlarında kullanılmadı.

Rusya’nın Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Suriye ordusunun yanıt ateşi sonucu İdlib gerilimi azaltma bölgesinde yerleştirilen Türk gözlem noktalarına ve birliklerine yönelik her türlü güvenlik risklerinin ortadan kaldırılması için Türkiye’nin İdlib koordinasyon merkezi ile sürekli temas halindedir.

Türk makamları tarafından verilen bilgiye göre, Türk askerlerinin söz konusu bölgede olmamaları gerekiyordu.

Rus ajansı Interfax'a konuşan Rusya Federasyon Konseyi'nin Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Dzhabarov, "Türkiye'nin Suriye'nin İdlib bölgesine tam kapsamlı bir askeri operasyon düzenlemesinin sonuçları Ankara için kötü olur" açıklaması yaptı.

Rusya iki fırkateyn gönderdi

Moskova, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki silahlı muhaliflerin dün hükümet güçlerine ağır saldırı gerçekleştirdiğini aktardı.

Karadeniz’deki Rus donanmasından yapılan açıklamada ise Suriye sınırına seyir füzeleri yüklü iki fırkateyn gönderildiği kaydedildi.

Dün akşam saatlerinde Suriye’nin İdlib kentinde Türk askerlerinin bulunduğu Bilyun kasabasına rejim güçlerince hava saldırısı düzenlenmişti.

Hatay Valisi Rahmi Doğan, saldırıda 33 askerin şehit olduğunu, 34’ünün yaralandığını aktarmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU