İdlib'de Türk askerine yönelik hava saldırısı sonrası Rus basını ne yazdı?

Rusya basını İdlib'deki saldırıya geniş yer ayırdı, Türkiye-Rusya arasındaki görüşmelerde başarı sağlanamadığına işaret edildi

Fotoğraf: AFP

Suriye'nin İdlib kentinde Türk Silahlı Kuvvetleri askeri unsurlarına dönük saldırının ardından Rus basını da gelişmelere geniş yer ayırdı. 

Ülkenin öne çıkan medya kuruluşlarından öne çıkan başlıklar şöyle.

Sputnik: “Türkiye Suriye”ye karşı açık savaşa başladı”

başlığıyla  Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Kanalı”nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika büro şefi Yevgeniy Poddubnıy”ın özel röportajından  sözleri öne çıkararak; “Suriye savaşçıları Türkiye şemsiyesi altında saklanıyorlar..“Bizim baş esas baş ağrımız Türklerdir. Onların desteği olmaksızın savaşçılar adım bile atmazlar. Onlar kayıplar verince anında Türklerin kontrolünde bulunan pozisyonlara çekiliyorlar” diye yazdı

Kommersant: Açık sema altında cephe

Rusya ve Türkiye, Suriye'de doğrudan askeri çatışma  çizgisine yaklaştılar. Perşembe günü Türkiye destekli Suriye silahlı muhalefeti İdlib vilayetindeki iki stratejik yolun kesişimi noktasında bulunan Serakib'i geri aldı. Rusya tarafından tek anlamıyla militanlar olarak değerlendirilen Türkiye destekli güçlerin saldırısı Suriye”deki Rusya askerleri için giderek  daha büyük tehdit oluşturuyor.Rusya'da en çok korkulan durum çatışma bölgesinde Rus askeri uçağının vurulması ve buna karşılık verilme olasılığı. Rusya ve Türkiye'nin farklı düzeylerde görüşmeleri sürdürdüklerinin belirtilmesine rağmen başarı sağlanamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından daha önce açıklanan Rusya Devlet Başkanı'nın Ankara'ya gitme durumunu Moskova onaylamıyor.

Kommersant gazetesinde yayımlanan bir başka haberin başlığı ise “İdlib'in barışı, İdlib'in savaşı”.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'nin Rusya'ya karşı NATO desteğine doğru dümen kırdığı yorumu yapılan haberde şu ifadeler yer verildi:

Ankara,Suriye askeri güçlerini “düşman hedefleri” olarak gören resmi karar aldı. Onlarca Türk askerinin İdlib'de hayatını kaybetmesinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, perşembe Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yaptı.Toplantıya kuvvet komutanlarının tamamı ve güvenlikten sorumlu bakanların yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı. Toplantı biter bitmez Suriye hükümet  güçlerini ateşe tuttu, diplomatlar ise NATO ile istişareler yaptı. Washington'da ise “Suriye rejimini” ve Rusya'yı durdurmak için Ankara'ya yardıma ilişkin talepler seslendiriliyor. Perşembe akşamından Türkiye sınırları içinde Twitter, Facebook ve Instagram'a giriş yasaklandığı gibi bunun nedenlerine ilişkin hiçbir resmi açıklama yapılmadı. Netblocks uzmanları bunun askeri operasyonlara ve öncelikle, olay yerlerinden video ve resimlerin ve aynı zamanda hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin  hassas bilgilerin paylaşılmamasıyla ilintilendiriyor.

Perşembe günü Suriye'de çatışan tarafları barıştırma merkezi başkanı amiral Oleg Juravlyov, "Türk tarafının yasadışı güçlerin Suriye ordu güçlerine karşı  saldırılarını top atışları ve İHA'ların verdiği istihbarat  bilgileriyle desteklediğini" açıklamıştı. Artık Moskova'da Suriye semalarının Rusya için de tehlikeli duruma geleceği endişesi yaşanmakta. Rusya Federasyonu'nun BM daimi temsilcisi Vasiliy Nebenza, İdlib'deki tek ve geri dönülmez çözüm yolunun teröristlerin tamamen çıkarılması olduğunu açıkladı.

İzvestiya: Türkiye'nin devlet kanalı İdlib'de Suriye ordusuna yapılan saldırıların görüntülerini yayınladı

Suriye ordusu birkaç seneden beri başarısız  saldırılarda bulunduğu El Gab vadisini ele geçirmeye nihayet muvaffak oldu. İzvestiya kaynakları rakibin seri biçimde modern hava taarruzundan savunma  sistemleri kullandığını belirtiyor. Türkiye  tarafından desteklenen militanlar karşı saldırı yaparak stratejik yolu yeniden bölme imkanı sağlamıyor. Onlar Serakib beldesini artık ele geçirmiş. Uzmanlar bu başarının geçici olduğunu belirtiyor. 27 Şubat akşamı Suriye güçlerinin karşı atağa  geçmesi durumu da bunu gösteriyor.

Russia Today Rusça servisi: BM Genel sekreteri İdlib'deki durumu izliyor

Russia Today Rusça servisi, Türkiye'de İdlib saldırısında ilişkin Hatay valisi Rahmi Doğan'ın açıklamalarına yer verdi.

“BM Genel sekreteri İdlib”deki durumu izliyor” yorumu yapılan haberde “Türkiye Savunma Bakanı Suriye sınırındaki ilde yerleşen karargaha gitti” ifadesine yer verdi.

RIA-Novosti ise  İdlib'de hayatını kaybeden Türk askerlerinin sayısının 33'e yükseldiğini duyurdu.

Lenta.ru: “Türkiye,Suriye”ye darbe indirdi”

 “Rossiyskaya gazeta” : Hükümetin resmi yayın organı olan gazetede “Lazkiye kenti civarı savaşçılarca ateşe tutulmuştur” ve “Lazkiye, halen  Suriye ordu güçleriyle çeteler arasında İdlib”ine güneyinde devam eden çatışmalar fonunda ateşe tutulmuştur” haberlerini verdi

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU