NATO saldırı sonrası Türkiye'ye destek verecek mi, 5. madde ne?

İdlib'te Türk askerinin hedef alınmasının ardından 5. madde yeniden gündeme geldi

Görsel: Pixabay

Suriye İdlib'de Türk askerine saldırı sonrası NATO'nu  5. maddesi yeniden tartışılmaya başlandı.

Söz konusu madde olası bir savaş halinde ittifak üyesi ülkeye askeri destek anlamına geliyor, ortak savunma maddesi olaran nitelendiriliyor.

NATO Genel Sekereteri Jens Stoltenberg'in "NATO'nun çekirdeği" olarak tanımladığı madde, dışarıdan gelecek bir saldırıya karşı ortak savunma yapılmasını gözetiyor.

Bir başka deyişle NATO üyesi ülkeye savaş açılması tüm NATO ülkelerine savaş açılması anlamını taşıyor.

Söz konusu madde şimdiye kadar sadece ABD'deki 11 Eylül terör saldırıları tarafından yürürlüğe sokulmuştu.  

Washington Antlaşması ile belirlenen 5. madde ile ilgili kararda  "Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldın olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır" ifadesi yer alıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saldırı halinde alınan ve alınacak tüm önlemlerin bir an önce BM Güvenlik Konseyi'ne bildirileceğini ifade eden madde "Uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir" ibaresine vurgu yapıyor.

Aynı antlaşmanın 6.maddesinde ise şu ifadeler dikkat çekiyor: 

"Madde 5 açısından, taraflardan bir ya da daha çoğuna karşı silahlı saldın, aşağıdakileri de kapsar. Tarafların Avrupa ya da Kuzey Amerika'daki topraklarına, Fransa'nın Cezayir Bölgesine, Türkiye topraklarına veya taraflardan herhangi birinin egemenliği altında olan ve Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde yer alan adalara yapılan silahlı saldırı; bu topraklarda ya da bu toprakların üzerindeki hava sahasında bulunan, ya da Antlaşma'nın yürürlüğe girdiği tarihte taraflardan herhangi birinin işgal kuvvetlerinin üslenmiş bulunduğu herhangi bir Avrupa toprağında veya Akdeniz'de, ya da Yengeç Dönencesi'nin kuzeyindeki Kuzey Atlantik bölgesinde bulunan Tarafların herhangi birine ait kuvvetlere, gemilere, ya da uçaklara yapılan silahlı saldırı"

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU