İdlib saldırısı için dünya basını ne dedi?

Suriye'de İdlib'e sıkışan iç savaş devam ederken, uluslararası gazeteler ve haber ajansları, hava saldırısı sonucu 33 Türk askerinin hayatını kaybetmesini son dakika olarak duyurdu

Fotoğraf: Reuters

​Türk askerine yönelik saldırı sonrası Türkiye'den henüz resmi bir açıklama yapılmamışken Reuters haber ajansı en az 34 Türk askerinin hayatını kaybettiğini abonelerine duyurdu.​

Reuters, saldırının ardından Türkiye'nin Avrupa'ya göçmen akışını durdurmayacağını da belirtti.

Alman Deutsche Welle de İdlib'deki saldırıya ilişkin gelişmeleri okuyucularına canlı olarak aktardı. 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın bölgede yaşananlar nedeniyle Suriye ve Rusya'yı suçladığını yazan DW, 33 Türk askerinin şehit olması​ sonrası haberinde şu tespiti yaptı:

​Türkiye, NATO'nun 5. maddesini işletme hakkına sahip. Ancak böyle bir kontekste bu maddenin işletilmesine onay verilir mi bilinmiyor. Daha önce sadece bir kez bu madde işletildi o da ABD'nin talebiyle Afganistan'da​.​

Ankara'nın Suriye'de en zor günlerinden birini yaşadığını yazan ​Birleşik Krallık'tan Guardian gazetesi haberinde "Hayatını kaybeden Türk askerinin sayısının 22 ila 70 arasında değiştiğine dair haberler geliyor"​ ifadesini kullandı.​

Gazete Ankara ve Moskova'nın enerji ve savunma alanında bağları olsa da ilişkilerinin Suriye nedeniyle testten geçtiğine vurgu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El Cezire televizyonu, saldırının bölgedeki gerilimi daha da artıracağı ve yeni bir insani kriz dalgasını tetikleyebileceği​ yorumu yaptı.

​ABD merkeli New York Times​ gazetesi ise son saldırının Suriye'deki savaşın seyrini değiştirebileceğine işaret etti:

Türk yetkililer saldırının Suriye hükümetine bağlı birlikler tarafından gerçekleştiğini söyledi, ama son haftalarda bölgede hava saldırıları düzenleyen taraf Rus savaş uçaklarıydı.

Gazete Türkiye'nin ABD veya NATO desteği olmadan Türkiye'nin Suriye'ye müdahalede bulunmasının muhalefet tarafından sorgulandığından da bahsetti.

Türk askerlerine yönelik saldırıyı Suriye ve Türkiye arasında anlaşmazlıkta keskin bir tırmanış olarak niteleyen ​Washington Times ise bu gelişmenin yakında büyük çaplı bir savaşla sonuçlanabileceğini öne sürdü.

Fransız ​Le Monde​,​ ​b​ombardımanlar​ın​ Ankara ile Moskova'nı​n arasını​ açma riski doğur​duğunu belirtip "Son haftalarda rejim ve müttefiki Rusya, Türkiye sınırındaki birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi"​ tespiti yaptı.​

​Financial Times gazetesi​, "Son bir ay içinde Türkiye'de hayatını kaybeden asker sayısı 43" diye yazıp DW gibi NATO ve 5. maddeye dikkat çekti:

Bu saldırıyla, İdlib'deki insani krizi ve mülteci akınını önlemeye çalışan Türkiye, Nato üyesi müttefiklerinden destek çağrısını yineleyecektir. Şimdiye kadar hiçbir Nato üyesi 5. Maddenin resmi olarak devreye girmesi için görüşmelerde bulunmadı.

Sputnik: “Türkiye Suriye”ye karşı açık savaşa başladı”

başlığıyla  Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Kanalı”nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika büro şefi Yevgeniy Poddubnıy”ın özel röportajından  sözleri öne çıkararak; “Suriye savaşçıları Türkiye şemsiyesi altında saklanıyorlar..“Bizim baş esas baş ağrımız Türklerdir. Onların desteği olmaksızın savaşçılar adım bile atmazlar. Onlar kayıplar verince anında Türklerin kontrolünde bulunan pozisyonlara çekiliyorlar” diye yazdı

Kommersant: Açık sema altında cephe

Rusya ve Türkiye, Suriye'de doğrudan askeri çatışma  çizgisine yaklaştılar. Perşembe günü Türkiye destekli Suriye silahlı muhalefeti İdlib vilayetindeki iki stratejik yolun kesişimi noktasında bulunan Serakib'i geri aldı. Rusya tarafından tek anlamıyla militanlar olarak değerlendirilen Türkiye destekli güçlerin saldırısı Suriye”deki Rusya askerleri için giderek  daha büyük tehdit oluşturuyor.Rusya'da en çok korkulan durum çatışma bölgesinde Rus askeri uçağının vurulması ve buna karşılık verilme olasılığı. Rusya ve Türkiye'nin farklı düzeylerde görüşmeleri sürdürdüklerinin belirtilmesine rağmen başarı sağlanamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından daha önce açıklanan Rusya Devlet Başkanı'nın Ankara'ya gitme durumunu Moskova onaylamıyor.

İzvestiya: Türkiye'nin devlet kanalı İdlib'de Suriye ordusuna yapılan saldırıların görüntülerini yayınladı

Suriye ordusu birkaç seneden beri başarısız  saldırılarda bulunduğu El Gab vadisini ele geçirmeye nihayet muvaffak oldu. İzvestiya kaynakları rakibin seri biçimde modern hava taarruzundan savunma  sistemleri kullandığını belirtiyor. Türkiye  tarafından desteklenen militanlar karşı saldırı yaparak stratejik yolu yeniden bölme imkanı sağlamıyor. Onlar Serakib beldesini artık ele geçirmiş. Uzmanlar bu başarının geçici olduğunu belirtiyor. 27 Şubat akşamı Suriye güçlerinin karşı atağa  geçmesi durumu da bunu gösteriyor.

El Ereb: Savaş sloganla olmaz mesajı verildi

Rusya ile Türkiye arasında gerilimin arttığını yazan El Ereb gazetesi de, Putin'in Erdoğan'ın “zirve” çağrılarını duymazdan geldiğini ifade etti. El Ereb, Rus uzmanlara dayandırdığı haberinde, “İdlib'de yaşananların genel bir savaş olmadığını, Moskova'nın amacının Ankara’ya Suriye’deki oyununun ağır olduğunu göstermek ve savaşın sloganlarla yapılmadığını belirtmek olduğunu söyledi” diye yazdı.

Der Spigel: Kontrol Dışı

Almanya'nın haftalık dergesi Der Spiegel de, "Kontrol dışı" başlığıyla yayınlanan haberinde şu soruyu sordu: "İdlib'deki Türk askerlerine yapılan hava saldırısından sonra, Suriye ile Rusya ve Türkiye arasındaki çatışmanın tırmanma tehdidi bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO'dan yardım istiyor mu?" Maximillian Popp imzalı haberde, "Türkiye artık Suriye’de de işgalci güç durumunda. YPG’yi sınır hattından uzaklaştırdı ve Suriye’nin kuzey doğusunda bazı bölgeleri kendi kontrolüne aldı. Ama son haftalarda bu düzenlemenin sürdürülebilir olmadığı daha da netleşmeye başladı. Putin için Erdoğan uzun süreli bir ortaktan daha çok bir müttefik konumunda. Suriye üzerindeki gücünü Türkiye ile paylaşmaya hazır olmadığını net olarak ortaya koydu" yorumuna yer verildi.

 

 France 24: Mültecileri durdurmayın 

France 24, askerlerin ölümünden sonra Türkiye’nin "mültecilerin geçişlerine engel olunmayacak" şeklinde yaptığı iddia edilen açıklamalara işaret etti.  Haberde, mültecilerin kara ve deniz geçişlerinin durdurulmaması noktasında polis, sahil güvenlik ve sınır güvenlik görevlilerinin talimat aldıkları belirtildi.

Die Welt: Türkiye Avrupa'yı mültecilerle korkutuyor

Alman Die Welt gazetesinin gündeminde de İdlib bombalaması ile birlikte Türkiye’nin mültecilere Avrupa kapılarını açma şantajı vardı. Die Welt, “Mültecilere Avrupa kapılarının açılması” haberinin İngiliz Reuters üzerinden servis edilmesini de sorgulayarak, “Türk hükümeti geçmişte de Batı'da bazı şeyleri başlatmak için her zaman Reuters'i kullandı” diye yazdı. Die Welt, Türkiye’nin Avrupa'yı mültecilerle korkutarak, İdlib'de kendilerine destek vermeye teşvik edebileceğini kaydetti. 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU