"Suriye uçaklarının saldırıya uğrayanların yardımına koşan komando birliğine de saldırdığı iddiası var"

Gazeteci Murat Yetkin İdlib'de Türk askerlerine yönelik hava saldırısının ardından "İdlib'de şehit sayısı arttı, gerilim had safhada" başlıklı bir yazı kaleme aldı

Fotoğraf: AP

İdlib'de Türk askeri unsurlarına yönelik saldırı sonrası gazeteci Murat Yetkin, Yetkin Report sitesinde saldırı ile ilgili kaleme aldığı yazıda Türkiye'nin Rusya ile arasında yaşanan gerilime dikkat çekti. 

Yetkin, ​dünkü saldırıda ​Suriye uçaklarının saldırıya uğrayanların yardımına koşan komando birliğine de saldırdığı, hatta askerlerin siper almak için girdiği çevre binaların da tahrip edildiği iddialarından bahsetti:

Erdoğan 26 Şubat’ta İdlib’teki mevzilerin korunması ve gözetim noktalarındaki askerlerin güvenliği için en büyük sorunun hava sahası kontrolünün Rusya ve Suriye’de olmasını, Türk jetlerinin Suriye’ye girememesini göstermişti. Bu haberlerin Ankara’ya ulaşması üzerine Ankara’da olağanüstü saatlerin başladığı bildiriliyor.

Ankara’da gerilim had safhada. Ankara’nın bu saldırıya karşılık vermemesi mevcut koşullarda mümkün görünmüyor. Hükümet bir süredir ABD ve NATO’dan destek bekliyor. Bu destek hava sahası kontrolüne yönelik olarak NATO’dan Patriot bataryaları ya da ABD’nin Akdeniz’deki 6’ıncı Filosu’ndan destek alma şeklinde de olabilir. Halen bir ABD füzeatar kruvazörü de Karadeniz’de bulunuyor. Ankara öfkeli, ancak Rusya ile gerilimin daha nereye kadar tırmanabileceği de ciddi endişe kaynağı.​

Murat Yetkin yazısında saldırı olduğu saatte Rus diplomatik heyetinin Ankara'da Türk Dıişişleri ile görüşme halinde olduğunu anımsattı:

Bu saldırıların olduğu sırada bir Rus diplomatik heyeti Ankara’da Türk Dışişleriyle görüşme halindeydi. Görüşme devam ederken Moskova’dan gelen ve Erdoğan’ın iki gün önceki sözlerini yalanlarcasına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart’ta Erdoğan ile ikili görüşme yapmayacağı haberi tırmanan gerilimin en somut işareti oldu.

 

Independent Türkçe, Yetkin Report

DAHA FAZLA HABER OKU