İdlib'de 33 asker şehit oldu

İdlib'deki saldırı hakkında resmi açıklamaları yapan Hatay Valisi Doğan, 32 askerin de yaralandığını bildirdi

Fotoğraf: AA

Hatay Valisi Rahmi Doğan, İdlib'de rejim kuvvetleri tarafından TSK unsurlarının hava saldırısına uğradığını ve 33 askerin şehit olduğunu duyurdu.

Şehit sayısına ilişkin bilgi veren Doğan, şunları kaydetti:

Esed rejim güçlerinin yapmış olduğu hava saldırısı sonucu TSK mensuplarımızdan 4 Mehmetçiğimiz tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır. 4 Mehmetçiğimiz daha şehit olmuştur. Yapılan hava saldırıları sonucu 33 Mehmetçiğimiz şehit olmuştur. Hastanelerdeki yaralı askerlerimizin hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Birazdan hastanede yaralılarımızı ziyaret edeceğiz. Sağlık mensuplarımız, hiçbir Mehmetçiğimizin hayati tehlikesinin olmadığını ifade ettiler.

 

Ekran Resmi 2020-02-28 03.38.38.png

Hatay Valisi Rahmi Doğan, AFAD İl Müdürlüğü binasında, gazetecilere İdlib'de Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) yönelik hava saldırısına ilişkin resmi açıklamalarda bulundu. Fotoğraf: AA

Ankara'da güvenlik zirvesi ve toplantılar

Ankara'da ise 6 saat süren bir güvenlik toplantısı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen toplantıda, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ın da bulunduğu aktarıldı.

6 saat süren toplantı saat 03.20'de sona erdi.

thumbs_b_c_2b72a1d0241de0c76180c280bd04af54.jpg
6 saat süren toplantı, Beştepe'de gerçekleşti. 


Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi'nde

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldığı televizyon programından sonra parti gelen merkezine geçti.

Kılıçdaroğlu'nun İdlib'e ilişkin gelişmeleri kurmaylarıyla birlikte burada takip ettiği bildirildi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şehit askerler için başsağlığı mesajı yayımladı.

Kılıçdaroğlu mesajında, "Hatay Valimizden gelen acı haberle yüreğimiz dağlandı. Şehit olan askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize, başsağlığı ve sabır diliyorum. Allah Mehmetçiğimizi korusun" dedi.


Akşener - Erdoğan ile görüştü

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İdlip'deki gelişmelerle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüştü.

Balıkesir programını iptal eden Akşener'in gelişmeleri takip etmek ve değerlendirmek üzere Ankara'ya döndüğü aktarıldı.

Akşener, İdlib'den gelen şehit haberlerinin ardından bir başsağlığı mesajı yayımladı. 

Akşener, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Türk milletinin başı sağolsun. Rusya destekli rejim güçlerinin Suriye, İdlib'deki vatan evlatlarımıza saldırısında şehitlerimiz ar. Vatan için şehadete eren kahramanlarımıza Cenabıhak'tan rahmet diliyorum. Allah, ruhlarını şad, mekanlarını cennet eylesin" ifadelerine yer verdi.

Bahçeli: Zor kullanmak kaçınılmaz hale geldi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parti genel merkezinden gelişmeleri takip etti.

33 askerin şehit olduğu saldırı için Bahçeli, “Artık güç ve zor kullanmak kaçınılmaz bir mecburiyet haline gelmiştir” açıklaması yaptı.

Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri'nin aradı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefon görüşmesi yaptı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu, Stoltenberg ile telefonda görüştü. 

Görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi paylaşılmadı.

Stoltenberg saldırıları kınadı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Suriye rejimi ve Rusya'nın İdlib'deki saldırılarını kınadı. 

Stoltenberg bu ülkelerin saldırılara son vermeleri çağrısında bulundu.

Reuters: Türkiye, Suriyeli mültecilerin kara ya da deniz yoluyla Avrupa'ya geçişlerini durdurmama kararı aldı 

Reuters haber ajansı saldırı sonrası Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin kara ya da deniz yoluyla Avrupa'ya geçişlerini durdurmama kararı aldığı yönünde bir haber servis etti.

Ajans iddiasını üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Reuters'ın iddiasını teyit eden açıklamalarda bulundu.

RTÜK Başkanı: Şehit haberleri konusunda durumun 'milli bir mesele' olduğunu hatırlatıyoruz

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Suriye'den gelen haberlerle ilgili açıklamada bulundu.

Şahin, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda, İdlib'de rejim kuvvetlerince Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına yönelik hava saldırısıyla ilgili yayınlara dair, şunları söyledi:

Başta sosyal medyada olmak üzere bazı yayınlarda Suriye'den gelen resmi olmayan ön haberlere dayandırılarak verilen şehit haberleri konusunda durumun 'milli bir mesele' olduğunu hatırlatarak meslektaşlarımızın dikkatini çekiyoruz. Medya kuruluşlarının resmi açıklamalar dışındaki bilgileri gerçekmiş gibi sunmaması ve milli meselelerde sorumlu yayıncılık yapması konusunu önemle hatırlatıyoruz. Kanunun verdiği yetkiyle yayınlar yakından takip edilmektedir. Aldatma ve kandırma taktiklerine karşı duyarlı davranılması gerektiğini tekrar ve ısrarla hatırlatıyoruz.

 

Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama:  Suriye sahasında devam eden faaliyetlerimiz, bayrağımıza uzatılan eller kırılana dek sürecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 29 şehit verilen İdlib'deki saldırının ardından, "Kahraman askerlerimizin kanı yerde bırakılmayacak, Suriye sahasında devam eden faaliyetlerimiz, bayrağımıza uzatılan eller kırılana dek sürecek" açıklaması yaptı.

Altun açıklamasının devamında şunları kaydetti: 

Hava ve kara ateş destek unsurlarımızla rejimin bilinen tüm hedefleri ateş altına alınmıştır, alınmaya devam etmektedir. Namlusunu, askerlerimize doğrultan gayrı meşru rejime misliyle mukabele edilmesi kararlaştırılmıştır.
Astana Süreci tarafları başta olmak üzere tüm uluslararası toplumu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz.

Kalın, O'Brien ile görüştü

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Büyükelçi Robert O'Brien ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

AK Parti Sözcüsü: Hesabını en ağır şekilde verecekler

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yaptığı açıklamada, "Katil rejim ve onu cesaretlendirenler bu kalleşliğin hesabını en ağır şekilde vereceklerdir" dedi.

Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin milli güvenliğini sağlamak üzere İdlib'de görev yapan askerlere rejim unsurları tarafından gerçekleştirilen alçak saldırıda şehit olan kahramanlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bu alçak saldırıyı hak ettiği şekilde cevaplandırdığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

Katil rejim ve onu cesaretlendirenler bu kalleşliğin hesabını en ağır şekilde vereceklerdir. Türkiye, Suriye'de yürüttüğü haklı mücadelesini uluslarası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanarak hedeflerine ulaşana kadar sürdürmekte kararlıdır. Milletimizin başı sağolsun.

"Artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz"

Çelik, Türkiye'nin mülteci politikasının aynı olduğunu ifade ederek, "Ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz" dedi.

Gül: Hepimizin gözü yaşlı, acımız çok büyük

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter'dan, "Hepimizin gözü yaşlı, acımız çok büyük. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun" mesajını paylaştı.
 

Ali Babacan'dan mesaj

Yeni parti kurma hazırlıklarında olduğu ifade edilen Ali Babacan İdlib'deki saldırıda hayatını kaybeden askerler için Twitter'dan başsağlığı mesajı paylaştı:

CHP Sözcüsü: Meclisi kapalı oturuma çağırdı

 

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Türk Ordusu, TBMM'nin ordusudur" diyerek, "Onlarca şehidimiz varken TBMM'nin buna sessiz kalmasını beklemememiz gerekir. TBMM'yi kapalı oturuma çağırıyoruz" dedi. 

Öztrak açıklamasının ardından soru almadı.

Akşener'den destek

Sabaha karşı basın toplantısı düzenleyen Akşener, Öztrak'ın önerisine destek verdi ve ekledi: 

TBMM'de kapalı oturum olması faydalı. Cumhurbaşkanı’yla görüşme yaptım, ben aradım sadece bilgi aldım. Paylaşmam doğru olmaz.

Avrupa Parlamentosu Raportörü Sanchez: Hayatını kaybeden Türk askerleri için çok üzgünüm

Avrupa Parlamentosu (AP)  Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, İdlib'deki saldırıda şehit olan Türk askerleri için çok üzgün olduğunu bildirdi.

Sanchez, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Hayatını kaybeden Türk askerleri için çok üzgünüm. Türkiye, İdlib ve mültecilere ilişkin gelişmeleri endişeyle takip ediyorum" ifadelerini kullandı.

Sanchez, AB'nin "çok daha güvenilebilir bir müttefik" olduğunu belirterek, "Türkiye'ye tek taraflı hareket etmeme" çağrısında bulundu. 

Perinçek'ten açıklama

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ulusal Kanal canlı yayınına bağlanarak İdlib'de yaşanan saldırıya dair açıklamada bulundu.

Şehitler için başsağlığı dileyen Perinçek, “Soğuk kanlı bakıp devlet aklıyla hareket etmemiz gerekmekte” dedi.

ABD Dışişleri: Seçenekler arıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, İdlib'de Türk askerine yönelik rejim tarafından düzenlenen saldırıyı kınayarak, "NATO müttefiki Türkiye'nin yanındayız ve Esed rejimi, Rusya ve İran destekli güçlerini bu alçak saldırılara derhal son vermeye çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

 

İdlib'deki rejim saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yayımlayan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, sahadan gelen haberlerin farkında olduklarını ve daha fazla netlik sağlamak için Türk makamlarıyla temas halinde olduklarını belirtti.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Bu gelişmeleri teyit etmek ve mevcut durum hakkında daha fazla netlik sağlamak için Türk makamlarıyla temas halindeyiz. NATO müttefiki Türkiye'nin yanındayız ve Esed rejimi, Rusya ve İran destekli güçlerini bu alçak saldırılara derhal son vermeye çağırıyoruz. Başkan (Donald Trump) ve Bakanın (Mike Pompeo) söylediği gibi, bu krizde Türkiye'ye en iyi nasıl destek verebileceğimize dair seçenekler arıyoruz.

BM Genel Sekreteri: Saldırı kaygı verici

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres sözcüsü aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada Suriye’nin kuzeybatısındaki çatışmaların tırmanmasının ‘ciddi kaygı yarattığını’ söyledi.

Sözcü Stephane Dujarric, Guterres'in şu mesajını paylaştı:

Genel Sekreter Suriye’nin kuzeybatısında onlarca Türk askerinin hava saldırısında hayatını kaybettiği haberlerini ciddi endişeyle takip ediyor. Genel Sekreter, derhal ateşkes sağlanması çağrısını yineliyor ve özellikle tırmanan askeri faaliyetler nedeniyle sivillere yönelik oluşan risklerden kaygı duyduğunu ifade ediyor. Derhal harekete geçilmediğü sürece, bu risk her geçen saat artıyor.

thumbs_b_c_6e3198ae5e40075d650ccf65d0beddd4.jpg
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres. Fotoğraf: AA


Akar ve komutanlar sınırda

Milli Savunma Bakanı Akar, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile İdlib'deki faaliyetlerin sevk idare edildiği Hatay'daki Taktik Komuta Yeri'ne gitti.

Anadolu Ajansı, Akar ve Komutanların, İdlib'deki rejim hedeflerine yönelik gerçekleştirilen harekatı sınırın sıfır noktasında sevk ve idare ettiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Bedelini ağır ödeyecekler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, saldırının ardından "Esed ve rejim unsurları tarihe savaş suçlusu olarak geçecek" dedi ve şunları kaydetti:

Terör devletinin başı Esed ve rejim unsurları bu alçakça saldırının bedelini ağır ödeyeceklerdir

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU