Alman Anayasa Mahkemesi, para karşılığı ötanazi yasağını hükümsüz kıldı

Mahkeme Başkanı, intihara yardım hizmetlerinde para almayı yasaklayan kanunu iptal etti

Vosskuhle (soldan ikinci), söz konusu kanunun hastaların kendi ölümünü belirleme hakkını ellerinden aldığını söyledi (AP) 

Almanya'da hastaların kendi istekleriyle ölmesine izin verilmesi gerektiğini savunan gruplar için dönüm niteliği taşıyan bir karar alındı ve intihara yardım hizmetlerini yasaklayan kanun iptal edildi.

Alman Anayasa Mahkemesi, kurum ve doktorların ücret karşılığı intihara yardımcı olmasını yasaklayan kanunun Anayasayaya aykırı olduğuna karar vererek yasanın iptaline hükmetti.

2015 tarihli kanun, "özgecil güdülerle" gerçekleştirilen yardımlı intihara izin verirken, bu hizmetin başkalarına "ticari şartlar" çerçevesinde sunulmasını yasaklamıştı. Kanunun ihlalinin üç yıla kadar hapis cezası öngörmesi sebebiyle bazı intihar tavsiye merkezleri faaliyetlerini sonlandırmak durumunda kalmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hastalar ve doktorlar, ölümcül hastalık sahibi kişileri ötanazi için İsviçre veya Hollanda gibi ülkelere gitmeye zorlaması sebebiyle kanunu eleştiriyordu.

Ötanazinin Nazi Almanyası döneminde fiziksel veya zihinsel engelli 200 binden fazla kişinin öldürülmesinde kullanılmasının, yardımlı intiharın Almanya'da ihtilaflı bir mesele olmasında kısmen payı bulunuyor.

Alman Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle, hastaların kendi ölümünü belirleme hakkını ellerinden aldığını belirttiği 2015 tarihli kanunu hükümsüz kıldı.

Alman Der Spiegel gazetesinin aktardığına göre Vosskuhle çarşamba günü, Alman vatandaşlarının "intihar etme özgürlüğünün" olduğunu ve bunun uygulanmasının kanunla "büyük ölçüde kısıtlandığını" ifade etti.

Yardımlı intihar hizmetlerine yönelik yasak, grupların veya bireylerin insanların ölümüne para karşılığında yardımcı olmak amacıyla ticari işletmeler kurmasını önlemek için tasarlanmıştı.

Hastanın hayatını onlar adına sonlandırma yönündeki aktif destek Almanya'da yasakken, hastalarca kullanılmak üzere öldürücü ilaç temini gibi pasif yardımsa yasal açıdan ikilemli bir konu olagelmişti.

 

 

2015 tarihli yasal düzenleme, partilerden destek gördüğü ve herhangi bir kar amacı gütmediği sürece yardımlı intiharı bütünüyle serbest bırakmaktan, neredeyse tamamen yasaklamaya kadar geniş bir yelpazede gelen tekliflerin değerlendirildiği sırada orta yollu bir öneri olarak hayata geçirilmişti.

Şimdi, Anayasa Mahkemesi'nin kararı uyarınca bir tedbir alınmasına dair tartışmaları yeniden başlatmak hükümete kalmış durumda.

Dünyada, doktor idaresinde ölmek isteyen hastaya ölümcül dozda ilaç verilmesi veya hastanın bu uygulamayı kendi başına yapması şeklinde değişik tarzlarda görülen ötanaziyi yasal kabul eden çok az ülke bulunuyor.

AP ve Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU