İş Bankası'ndaki CHP hisseleri ne olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan İş Bankası'nın hisselerinin Hazine'ye devredileceğini söyledi

İş Bankası'nda CHP'nin hisse oranı yüzde 28,09.

Bankanın internet sitesinde bu hisseler "Atatürk Hisseleri" olarak tanımlanıyor. Atatürk'ün vasiyeti gereğince CHP tarafından temsil edildiği belirtiliyor. 

İş Bankası'nın internet sitesinde "Ortaklık Yapısı" başlığı altında verilen bilgiler şöyle:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuruluşundan beri halka açık bir şirket olan İş Bankası, bugün Munzam Sandığı aracılığı ile çalışanlarının ve emeklilerin %40,13'üne ortak olduğu, kolektif sermayeye dayanan ve ülkemizde benzeri olmayan bir ortaklık yapısına sahiptir. 

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 30 Eylül 2018 tarihi itibarıyla İş Bankası'nın ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir:

• İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: %40,13
• Atatürk Hisseleri*: %28,09
• Halka açık pay: %31,78 

Mayıs 1998'de T.C. Hazinesi'nin İş Bankası'ndaki %12,3 oranındaki payı, başarılı bir halka arz işlemi ile yerli ve yabancı yatırımcılara sunuldu. Bu hisseler bugün Borsa İstanbul'da işlem görüyor.

İş Bankası'nın 2018 Eylül sonu itibarıyla piyasa değeri 19.938.569.800 TL'dir.
 
* Bu hisseler, Atatürk’e ait hisseler olup, Atatürk’ün vasiyeti gereğince Cumhuriyet Halk Partisi tarafından temsil edilmektedir. Bu hisselerin temettü gelirleri ise, yine Atatürk’ün vasiyeti gereğince Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmış olduğundan, temettü ödemeleri vasiyetname hükümleri ve yasal mevzuat çerçevesinde adı geçen Kurumlara yapılmaktadır.

Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan CHP Hukuk Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili olarak “İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri tartışması bile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün vasiyetine ve iradesine büyük saygısızlık ve tam bir hukuksuzluk halidir” dedi. 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU