"Yavrularıyla eşleşip genetikleri bozulmasın diye yaşlı geyik ve keçiler avlanıyor" iddiasına hayvanseverlerden itiraz

Adıyaman’da bir dağ keçisinin izinle avlanması tartışma yarattı. Avcıların temsilcisi Senih Yazgan, bu tür avların hayvan türünün devamı için gerekli olduğunu söylerken hayvanseverler cephesinden Haydar Özkan, avı bir cinayet olarak niteledi

ABD'li kadın avcının dağ keçisini vurması tepkilere de neden oldu / Fotoğraf: İHA

Amerikalı kadın avcı Emieblcek Harris'in Adıyaman'da izin alarak boynuz uzunluğu 130 santimetreyi bulan dağ keçisini avlaması sosyal medyada gündem oldu.

Birçok kullanıcı, izinli dahi olsa avcılığın cinayet olduğunu iddia etti.

Halen tartışılan bu konuyu iki farklı isme Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Avcılık Teknik Kurul Başkanı Senih Yazgan ile Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Haydar Özkan’a sorduk.

Tepkileri değerlendiren Yazgan, Türkiye’de bu konuda yanlış bir yaklaşım olduğunu iddia etti.

Yazgan, izin ile belli bir miktarda hayvan avlanmasına izin verilmesinin gerekçesini şöyle anlattı:

senih.jpg
Senih Yazgan, kontrollü avcılığın hayvan türlerinin devamı için gerekli olduğunu iddia etti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Yazgan: Genetik bozukluğun önüne geçiliyor

Ne yazık ki son derece yanlış bir yaklaşımla bakılıyor. Özellikle bu türdeki canlıların predatörü olan kurtlar ülkemizde sayıca azaldığı için, genetik misyonunu tamamlamış bireylerin doğada kalmaya devam etmesi durumunda kendi yavrularıyla eşleme durumunda sakat bireylerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu seleksiyon bilinçli bir avlandırma yöntemiyle sağlanabiliyor. Bu bireyler avlanmadığı taktirde sakat bireylerin doğada ortaya çıkmasına neden olunabilir. Tamamen sürünün en yaşlı erkek bireyleri avlandırılıyor. Bu sayede genç erkek bireylerin yeni gen katımıyla sürüde oluşabilecek genetik bozukluğun önüne geçiliyor.

8 milyon dolar gelir elde edildi

Yazgan, her yıl geyik, şamua (dağ keçisi) ve yaban keçilerinden olmak üzere toplam 300 hayvanın izinle avlanılmasına izin verildiğini ve bu avlardan toplamda 8 milyon dolar civarında gelir elde edildiğini, gelirin de yüzde 80’ninin köylere aktarıldığını söyledi.

Yazgan, vurulan hayvanlarının tümünün yaşlı bireylerden seçildiğini ve vurulacak hayvan sayısının yıllara göre değiştiğini kaydetti.

haydar özkan.jpg
Haydar Özkan, her koşul altında avın cinayet olduğunu öne sürdü / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Özkan: Hayvanları öldürebilmek için böyle beyanda bulunuyorlar

Yazgan’ın kontrollü avlanma ile türlerdeki genetik bozukluğun önüne geçiliyor iddiasına Özkan tepki gösterdi.

Özkan'a göre ileri sürülen gerekçe sadece bahane. Özkan şöyle konuştu:

Bunlar hayvanları öldürebilmek adına yapılan beyanlardır.  İslam’da bile zorunlu haller dışında av yasaklanırken böyle bir gerekçe ile av yapılması kabul edilemez. Av cinayettir. Av doğal hayatı tehdit ediyor ve doğal dengeyi bozuyor. Madem ki spor olsun diye yapılıyor yapay avlarla da yapılabilir. Bu konuda bir teklifimiz de oldu. Avlaklara yapay hayvanlar avlansın. Canlı bir hayvanı öldürerek spor olmaz. Doğal hayatı korumak adına yapılan kabul edilir bir şey değil.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU