İmralı Adası’nda çıkan orman yangını kontrol altına alındı

Öcalan tutulduğu cezaevinin bulunduğu İmralı Adası’nda orman yangını çıktı. Cezaevini etkilemeyecek uzaklıkta olduğu belirtilen yangının havadan ve karadan yapılan müdahale ile kontrol altına alındığı açıklandı

Fotoğraf: İHA

PKK lideri Abdullah Öcalan ve 8 mahkumun hükümlü olarak yattığı cezaevinin bulunduğu İmralı Adası'nda orman yangını çıktı.

Bursa Valiliği yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde adanın kuzeyindeki Radar Tepe bölgesinde yangın çıktığı belirtildi. Açıklamada, yangının yaşam ve cezaevi yerleşkesini etkilemeyecek uzakta olduğu vurgulandı. Valilik yangına lodosla birbirine çarpan elektrik tellerinden çıkan kıvılcımların neden olduğu ifade edildi.

Ada Güvenlik Komutanı emir komutasında İmralı Adası'nda bulunan Bursa Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye aracı, iki itfaiye personeli, İmralı Jandarma Komando Ada Güvenlik Komutanlığı bünyesindeki iş makinesi ve 150 personelle alevlere müdahale edildiği duyurulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Adalet Bakanlığına ait Tuzla gemisi ile İmralı Adası'na Bursa Orman Bölge Müdürlüğünden bir arazöz ve 7 kişilik söndürme ekibi, bir yangın helikopteri, Yalova Topçulardan arabalı vapurla 10 arazöz, bir dozer, 30 personel ve 3 yangın elemanı sevk edilmektedir. İhtiyaten, Tuzla'daki Kuzey Deniz Saha Komutanlığından bir çıkarma gemisi, Bursa Orman Bölge Müdürlüğünden 9 arazöz, 30 personel, 5 yangın uzmanı, bir dozer Mudanya'da sevk edilmek üzere hazırlanmaktadır.

Cezaevini tehdit etmiyor

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı ve İI Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç'ın da sahil güvenlik botuyla İmralı'ya intikal ederek çalışmaları yerinde inceleyeceği aktarılan açıklamada, "Yangının devam ettiği bölge cezaevi ve yerleşim yerlerini tehdit etmemekte olup, yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir" bilgisi paylaşıldı.

 

Valilik daha sonra yaptığı açıklamada yangının kontrol edildiğini duyurdu. 

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangına sabah saatlerinde 1 helikopter, 20 arazöz, 2 dozerle müdahale etmeye başladıklarını belirtti. Pakdemirli, “Yangın makilik alanda çıkmış durumda. Şu anda kontrol altında. Cezaevinden uzak bir durumda. Yer yer halen tütmeler devam ediyor. Ekiplerimiz sahada çalışmaya devam ediyor” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, konuyu sabah Bursa Valisi ile görüştüklerini belirterek "İmralı'daki cezaevinin çok ötesinde, çok uzağında köşede bir yerde yangın, risk söz konusu değil." bilgisini paylaştı.

Öcalan 21 yıldır İmralı'da  

PKK lideri Abdullah Öcalan 1999 yılından beri adadaki cezaevinde yatıyor. Öcalan'ın yargılamaları da adada kurulan mahkemede yapılmıştı. 2009 yılında benzer suçlardan hükümlü 8 mahkum daha adaya gönderilmişti. Adada jandarmaya ait bir komando birliği bulunurken, adanın çevresi sahil güvenlik tarafından korunuyor.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU