Erdoğan'ın "Solculuğuyla meşhur" dediği Avukat Kazmaz’dan cevap: Suyun ideolojisi olmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Güneysu’da yapılan HES inşaatı protestolarında başı çekmekle suçlayıp “Solculuğuyla meşhur” dediği avukat Kazmaz, “Gelip balık tuttuğu dereyi görse, ne yaptınız bu dereye diyecek” dedi

Remzi Kazmaz'dan Erdoğan'a cevap geldi / Fotoğraf: Independent Türkçe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yurt dışı seyahatinden dönerken uçakta gazetecilere yaptığı değerlendirme konuları arasında memleketi Rize Güneysu’daki HES inşaatına yönelik protestolar da vardı

Erdoğan, Fox TV’ye neden tepki gösterdiğiyle ilgili yaptığı açıklamasında, "Bu sabah bu malum televizyon kanalıyla ilgili orada biraz celallenmemin sebebi de böyle bir yalan haberdi. Benim ilçemle alakalı, Rize, Güneysu HES ile alakalı bir haber... Bu malum kanalın kameramanları, muhabirleri de oraya gitmişler. Malum aşırı ucun avukatlarından bir avukat, hep beraber orada” demişti.

Erdoğan konuyla ilgili kaymakam ve belediye başkanını aradığını, onlardan inşaatın ruhsatı olduğu cevabında aldığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Başkan da dedi ki 'Ruhsatları, her şeyleri var ama dert başka.' Dert, bunları yapan kim? Yapanlar AK Parti'li. Bundan bu işe girdiler ve Rize merkezden de solculuğuyla meşhur olan avukat, malum televizyon kanalıyla beraber tezgahı kurup oradan güya bize kan kaybettirecekler

Erdoğan’ın açıklamalarını isim vermeden eleştirdiği Avukat Remzi Kazmaz’a sorduk.

Kazmaz gerçekten de Erdoğan’ın dediği gibi sol kimliği ile bilinen bir isim.

Geçtiğimiz dönem de Rize’de CHP’den milletvekili adayı olmuş az bir farkla seçimi kaybetmişti.

Erdoğan’ın kendisiyle ilgili yaptığı açıklamayı ilgiyle açıklamasını ilgiyle izlediğiniz söyleyen Kazmaz, sürece nasıl dahil olduğunu söyle anlattı:

Güneysu’da bundan dört yıl önce de aynı firma  HES projesi yapmak istemiş, duruma itiraz eden vatandaşlar beni avukat olarak tutmuştu. O zaman proje mahkeme kararıyla iptal edilmiş, Danıştay’da bunu onaylamıştı. Aynı firma bu sefer farklı bir kimlikle yol yapan müteahhit kimliği ile ortaya çıktı. Gürgendere’nin yollarını yapmaya başladı. Altı ay boyunca çalıştı o süreçte insanlar ekmeklerini onlarla paylaştı. Altı ayın sonunda yolun etrafına borular indirmeye başlayınca köylü o zaman sordu ‘Siz ne yapıyorsunuz?’ diye. “HES yapıyoruz” denilince ortalık karıştı. Köylüler konuya hakim olduğum için beni tuttular. Çünkü ben daha önce de avukatlarıydım.Aşırı solcu diyor ancak ben zaten Güneysuluların dört yıl önce de avukatıydım.

Kazmaz, Erdoğan’a hitaben “Biz aynı derede yüzdük, aynı derede balık tuttuk. Erdoğan’a çağrım gelsin balık tuttuğu derenin son halini görsün. Görünce kendisi ‘Ne yaptınız bu dereye diyecek, sorumlular hakkında işlem yaptıracaktır" iddiasında bulundu.

dere inşaatı.jpg
Köylüler HES inşaatının derede su bırakmayacağını öne sürüyor / Fotoğraf: Remzi Kazmaz

 

“Suyun ideolojisi olmaz”

“Suyun ideolojisi olmaz” diyen Kazmaz, iddialarını şöyle sürdürdü:

Burada tepki gösterenler arasında her görüşten insan var. Bizi tek bir amacımız var. Allah’ın yarattığı suyu HES yapacağım diye kurutup, koskoca Gürgendere’yi feda edemeyiz. AK Parti Rize Milletvekili Muhammet Avcı’ya halkın yanında pek çok kereler ‘Gel süreci’ birlikte yürütelim, buradaki durumu Cumhurbaşkanı’na ilet dedim. O da bana ‘Abi en iyisini sen bilirsin’ dedi ancak Cumhurbaşkanı’nı da bilgilendirmedi.  Ben de Rizeliyim. Kendi toprağıma sahip çıkmak en doğal hakkım.

remzi kazmaz1.jpg
Remzi Kazmaz, HES'e karşı çıkan Güneysulular adına hukuki süreci takip ediyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Erdoğan, CİMER’in görüşünü inkar etmiş olur”

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı CİMER’in Gürgendere’de debinin düşük olduğunu ve bu nedenle burada HES yapılamayacağını belirten bir yazıyı ilgili kurumlara gönderdiğini iddia eden Kazmaz, Erdoğan’ın açıklamasıyla kendisine bağlı kurumun görüşünü inkar etmiş olduğunu öne sürerek “Bizim talebimiz CİMER’in değerlendirmesi doğrultusunda HES’in iptal edilmesidir. Bu masum bir taleptir”

Kazmaz, Erdoğan’ın 5 - 6 Mart gibi memleketine gelmesinin beklendiğini, süreç hakkında kendisini bilgilendirmek için bir rapor hazırladıklarını sözlerine ekledi.  

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU