Koronavirüs salgını 48 ülkeye ulaştı, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı da hastalığa yakalandı

Koronavirüs salgınından etkilenen ülke sayısı 48’e ulaştı. Ölü sayısı İran’da 26’ya İtalya’da 14’e yükseldi. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar'ın da hastalığa yakalandığı açıklandı

Fotoğraf: AP

Koronavirüs son 24 saatte 8 ülkeye daha sıçradı. Pakistan, Yunanistan, Gürcistan, Makedonya, Romanya, Norveç, Danimarka ve Estonya da virüsün görülmesiyle salgından etkilenen ülke sayısı 48’e ulaştı.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Virüs Çin, İran ve İtalya'dan taşındı

Estonyalı yetkililer koronavirüse yakalanan kişinin yakın zamanda İran'a seyahat gerçekleştirdiği açıkladı.

Gürcistan Mülteciler, Çalışma, Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ekaterine Tikaradze de 50 yaşındaki bir Gürcistan vatandaşında korona virüsü tespit edildiğini açıkladı. Bakan Ekaterine Tikaradze, "İran'dan Azerbaycan üzerinden dün ülkeye dönen bir Gürcistan vatandaşının Kovid-19 taşıdığı tespit edildi. Virüs bulaşmış hasta halihazırda Tiflis'teki Enfeksiyon Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi görmektedir" dedi.

Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü, Tromsö kentinde Norveç vatandaşı bir kadında Kovid-19 vakasına rastlandığı ve hastanın tedavi altına alındığını açıkladı. Enstitü Direktörü Line Vold hastanın virüsü Çin ziyaretinde kaptığını söyledi.

Kuzey Makedonya Sağlık Bakanı Venko Filipce ülkede ilk koronavirüs vakasının yakın zamanda İtalya'dan ülkeye dönen bir kadında tespit edildiğini belirtti.

Pakistan Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Zafar Mirza, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, 2 kişide virüs tespit edildiğini belirtti. Mirza, "Pakistan'daki ilk 2 korona virüsü vakasını doğrulayabilirim. Her 2 vakanın da durumu stabil. Her şey kontrol altında ve paniğe gerek yok" ifadelerini kullandı. Hastalardan birinin 22 yaşında bir erkek olduğu ve ailesiyle birlikte İran'ı ziyaret ettiği ifade edildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 26 yaşındaki İranlı bir turistin koronavirüs şüphesiyle karantinaya alındığı açıklandı. İranlı turistin KKTC'de kaldığı otelde yüksek ateş şikayetiyle Gazimağusa Devlet Hastanesi'ne başvurduğu öğrenildi. İlk tetkiklerin ardından İranlı turistin Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde karantiya alındığı belirtildi

 

ırak aa.jpg
Irak- Bağdat / Fotoğraf: AA

 

İran’da 26 kişi hayatını kaybetti

Hastalık Çin’den sonra en fazla ölüme İran’da neden oldu. 26 kişinin hayatını kaybettiği İran’da 170 kişinin hasta olduğu 49 kişinin ise hastalığı atlattığı duyuruldu.

 

31656-2034721516.jpg
Hastalığa yakalandığıa açıklanan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar / Fotoğraf: AA

 

Daha önce Sağlık Bakanı Yardımcısı İreç Herirçi ve Milletvekili Mahmud Sadıki'nin hastalığa yakalandığı İran'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar'ın da test sonuçlarının pozitif çıktığı açıklandı.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur, kendisinin de yeni tip koronavirüse yakalandığını belirtti.   

İran'ın önde gelen din adamlarından ve eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi (81), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybetti.

İran'ın 23 eyaletinde koronavirüs nedeniyle cuma namazı kılınmayacak

İran'ın başkenti Tahran başta olmak üzere yeni Kovid-19 vakalarının görüldüğü 23 eyalette cuma namazının kılınmayacağı duyuruldu.

İran Cuma İmamları Politika Belirleme Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanı Said Nemeki ve Koronayla Mücadele Merkezinin uyarıları üzerine vatandaşların sağlığını korumak amacıyla bu kararın alındığı belirtildi.

Konseyin açıklamasına göre, yarın cuma namazı kılınmayacak 23 eyalet şunlar: 

Tahran, Kum, Gilan, Rezevi Horasanı, Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan, Hemedan, İsfahan, Mazenderan, Erdebil, Elburz, Huzistan, Simnan, Sistan-Beluçistan, Fars, Kazvin, Kürdistan, Kirmanşah, Kohgiluye-Buyer Ahmed, Gülistan, Loristan, Hürmüzgan ve Yezd.

İran'da toplam 31 eyalet bulunuyor.

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, bugün yaptığı açıklamada, ülke genelinde Kovid-19 nedeniyle can kaybının 26'ya, vaka sayısının da 245'e yükseldiğini aktarmıştı. 

 

aa.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Umre ve ve Mescid-i Nebevi ziyaretlerine virüs engeli

Suudi Arabistan, salgın sebebiyle umre ve Mescid-i Nebevi ziyaretlerinin geçici olarak askıya alındığını duyurdu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan ve resmi haber ajansı SPA'da yer alan açıklamada, ülkedeki uzman sağlık kurumlarının salgınla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği belirtildi.

Söz konusu salgının önüne geçilmesi için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere uluslararası örgütlerin ve devletlerin sarf ettiği çabaların destekleneceğinin kaydedildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

Sağlık otoritelerinin tavsiyesi ve virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla alınan koruyucu tedbirler kapsamında, umre ya da Mescid-i Nebevi ziyareti için Suudi Arabistan'a girişlerin geçici olarak askıya alınmasına karar verilmiştir.

Açıklamada ayrıca, virüsün tehlikeli bir şekilde yayıldığı ülkelerden Suudi Arabistan'a turistik vizeyle girişlerin ve Suudi Arabistan ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerin vatandaşlarının ülkeye giriş çıkışlarında ulusal kimlik kartı kullanımının da askıya alındığı belirtildi. 

Suudi Arabistan'ın umre ziyaretlerini askıya alan kararının ardından Diyanet İşleri Bakanlığı da bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Suudi Arabistan devleti koronavirüs salgınının önüne geçilmesi maksadıyla tedbir amaçlı umre ziyareti için ülkeye girişlerin geçici olarak askıya alındığını bildirmiştir. Bu kapsamda tüm ülkelerden umre ziyareti için yapılacak girişler geçici olarak durdurulmuştur. Şu ana kadar Suudi Arabistan yetkilileri tarafından bu ülkede korona virüs vakası rastlandığına dair herhangi bir açıklama yapılmamıştır.

Suudi Arabistan’da bulunan umrecilerimizin ülkemize dönüş tarihleri ile ilgili bir değişiklik söz konusu değildir. Suudi Arabistan’ın aldığı bu karar nedeniyle de geçici olarak yeni umre kaydı alınmayacaktır

 

kuveyt afp.jpg
Kuveyt / Fotoğraf: AFP

 

IKBY’de Nevruz kutlamaları iptal edildi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), tüm Nevruz etkinliklerini ikinci bir duyuruya kadar askıya aldı.

Erbil Valisi Ferset Sofi, vilayette virüs şüphesinin söz konusu olmadığını ancak önlem amaçlı sıkı tedbirler aldıklarını söyledi. Sofi, bu tedbirler kapsamında mart ayında düzenlenecek Nevruz kutlamalarını iptal ettiklerini belirtti. 

Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir de yaptığı yazılı açıklamada, koronavirüs vakalarının görüldüğü İran'ın yanı sıra Kerkük ve Necef vilayetlerinden de turistlerin Süleymaniye'ye girişlerine izin verilmeyeceğini ifade etti.

Ebubekir, kentteki her türlü etkinlik ve kafelerde nargile satılmasının yasaklandığını kaydetti.

Bahreyn, Irak ve Lübnan'a uçuşları durdurdu

26 vakanın görüldüğü Bahreyn, yeni tip koronavirüs salgınının önüne geçmek için Irak ve Lübnan'a çift yönlü tüm uçak seferlerinin bir sonraki talimata kadar durdurulduğunu açıkladı.

Tahliyeler sürüyor

Kuveyt ve Katar  koronavirüs salgını nedeniyle İtalya ve İran'daki vatandaşlarını tahliye etme kararı aldı.

Kuveyt haber ajansı KUNA, Kuveyt Hava Yolları'nın Kovid-19 salgını nedeniyle bugün İtalya'nın Milano kentindeki Kuveyt vatandaşlarının tahliyesi için özel bir sefer düzenleyeceğini belirtti. 

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ise her iki ülkedeki vatandaşlarının tahliye edilmesi için talimat verdi.

 

italy ap.jpg
İtalya / Fotoğraf: AFP

 

İtalya'da Bölgesel Yönetim Başkanı karantinada

Koronovirüs salgınında Avrupa’da en çok ölümün yaşandığı İtalya’da 12. hasta hayatını kaybetti. Virüs kaptığı belirlenen 438 hastanın tedavisi sürüyor.

Karantina’nın devam ettiği Lombardiya’da Bölgesel Yönetim Başkanı Attilio Fontana, yakın çalışma arkadaşında yeni tip koronavirüs tespit edildiği için kendisini iki haftalık karantinaya aldığını duyurdu.

Fontana, Facebook hesabından paylaştığı bir görüntüde, yakın çalışma arkadaşının Kovid-19 analizlerinin pozitif çıktığını belirterek, bu nedenle yapmaları gereken basın toplantısını iptal etmek durumunda kaldıklarını anlattı.

Yakın çalışma arkadaşıyla temasta olan ekibi ve kendisinin de testlerden geçtiğini aktaran Fontana, bu testlerin negatif çıkmasına karşın kendisini de karantinaya aldığını bildirdi.

 

italya ap.jpg
Fotoğraf: Fotoğraf: AP

 

Attilio Fontana, karantina kararının gerekçesini ise "Bugün itibaren bir şeyler değişecek. Ben de üst düzey sağlık enstitüsünün talimatlarına uyacağım, bunun için iki hafta boyunca kendi halimde tecritte yaşamaya çalışacağım. Bunu özellikle benimle çalışanları korumak için yapıyorum." ifadeleriyle açıkladı.

İtalya, koronavirüsün en hızlı yayıldığı ve en çok ölümün görüldüğü ülkeler sıralamasında dünya genelinde ilk 5'te yer alırken, Avrupa’da ise birinci durumda bulunuyor.

 

 

ABD’de kaynağı belirlenemeyen vaka tespit edildi

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, yakın dönemde yurt dışına seyahat etmemiş veya bilinen başka bir hastayla temasta bulunmamış kişide koronavirüs görüldüğünü bildirdi.

Merkezin açıklamasında, vakanın, hastalığın halk arasında kontrolsüz yayıldığının işareti olabileceği uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, San Francisco şehrinin kuzeydoğusundaki Solano ilçesinde yaşayan hastanın Sacramento'da bir hastanede müşahede altına alındığı ve hastayla temas kurmuş kişilerin araştırıldığı ifade edildi.

Hasta, ABD'de görülen 60'ncı yeni tip koronavirüs vakası oldu. Ülkede daha önce tespit edilen 59 Kovid-19 vakasında, hastaların tamamı yurt dışına seyahat etmiş veya yurt dışına seyahat edenlerle yakın temasta bulunmuş kişilerdi.

 

ap1.jpg
Fotoğraf: AP

 

Karantina altında bin kişi

İtalya'da salgınının en çok görüldüğü Lombardiya bölgesinden tatil için Tenerife'ye gelen bir İtalyan doktorda hastalık çıkması üzerine karantinaya alınan Kanarya Adaları grubundan Tenerife'deki otel de ilk kez görüntülendi.

 

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

Yaklaşık 1000 turistin bulunduğu bir oteldeki giriş ve çıkışlar yasaklanmış koronavirüs testi sonuçlarına göre oteldeki turistlerin durumunun belli olacağı açıklanmıştı.

Japonya'da okullar mart sonuna kadar tatil

Japonya Başbakanı Abe Şinzo, Kovid-19'un yayılması endişesinin artması nedeniyle pazartesinden itibaren tüm ilk ve ortaokullar ile liselerin kapatılacağını duyurdu. 

Okulların mart ayı sonunda başlayacak ilkbahar tatiline kadar kapalı kalacağı belirtildi.  

Japonya Eğitim Bakanlığı, karardan 34 bin 847 okulda öğrenim gören 12,8 milyon öğrencinin etkileneceğini açıkladı.

Bu arada Japonya'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısının 8'e yükseldiği kaydedildi.

İkinci kez virüs bulaştı

Japonya’da daha önce koronavirüs teşhisi konularak tedavi olan ve hastaneden taburcu edilen kadının yeniden enfekte olduğunun tespit edildiği açıklandı. 40 yaşlarındaki kadın hastanın Osaka şehrinden bir turist rehberi olduğu öğrendi.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU