Sabancı Üniversitesi'ndeki konuşması iptal edilen Çin Başkonsolosu: Virüs korkunç değil korkunç olan panik

Sabancı Üniversitesi Politika Kulübü'nün etkinliğine davet edilen Çin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei'nin programının okul yönetimi tarafından ertelendiği öne sürüldü

Fotoğraf: AA

Çin'in Vuhan kentinde 2019 aralık ayında başlayan yeni tip koronavirüs salgını Çin ana karası haricinde dünyanın 48 ülkesine yayılmış durumda. 

Kovid-19'a yönelik endişelerin hakim olduğu ortamda, hastalığın etkileri ve Pekin yönetiminin salgın ile mücadelesini anlatmak için Sabancı Üniversitesi Politika Kulübü tarafından davet edilen Çin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei'in programının iptal edildiği öne sürüldü. 

Çin Başkonsolosluğu Sözcüsü tarafından Twitter'dan yapılan açıklamada görüşmenin okul yönetiminin muhalif ısrarlarıyla son saatlerde ertelendiği iddia edildi. 
 


Sözcülük erteleme kararını üzüntü ile karşılayıp koronavirüs ve beraberinde gelen algının Türkiye'de paniğe neden oluşunu eleştirdi: 

Böyle bir değişiklik, asılsız paniğin Türkiye kamuoyunda ne kadar yaygın olduğunun yeni bir kanıtı. İşte bu yüzden, gerçek ve doğru bilgiyi aktarmak amacıyla, üniversitenin rahmetli kurucu rektörü Sn. Tosun Terzioğlu'nun "Matematik insan zekasının ortak anıtıdır" sözünden ilham alarak rakamlarla salgını ve Çin'i anlatan metni hazırladık. Sevgili öğrencilere ve bütün kamuoyuna doğru ve gerçek bilgiyi arz ederiz.

Açıklamada ayrıca Çin hükümetinin vatandaşlarına baskı uygulamadığı, ülke ekonomisinin Japonya, Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık ekonomisinden dört kat büyük olduğu ve ülkedeki ölüm oranının etkin bir şekilde kontrol altına alındığı ifade edildi.

Konsolos imzalı mektupta Çin'in salgın süresince tüm kaynaklarını seferber edip, kontrolü sıkılaştırdığı belirtildi, üniversite yönetiminin tavrı ise eleştirildi:

Vir​ü​s hi​ç​b​i​r zaman korkunç de​ğ​il, a​sıl​ korkun​ç​ olan rivayet​ ​ve paniktir. Daha​ ​​korkunç olan b​ağımsız​ olarak d​üşünmemek ve insanlar ne dediyse ona inanmaktır. 

Konuyla ilgili Independent Türkçe'nin ulaştığı Sabancı Üniversitesi yetkilileri gün içinde bir bilgilendirme yapılacağını belirtti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU