Martılar insanların dokunduğu yiyecekleri tercih ediyor

Araştırmacılar, "Martılar daha ziyade insanların düşürdüğü veya bıraktığını gördükleri yiyeceklere yaklaşıyor. İnsanların yemek yediği alanları kolay öğün olarak görüyor olabilirler" diyor

Bilim insanları martılara dik dik bakılması halinde yiyeceğinizi çalmalarını önleyebileceğinizi söylüyor (Reuters)

Yeni araştırmalar, çevrelerinde yiyecek tüketmeye cesaret eden herkesi rahatsız ettiği bilinen martıların, insan eli değen gıdaları yemeyi tercih ettiğini öne sürüyor.

Exeter Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kuzey gümüş martılarının (Larus argentatus) terk edilmiş yiyeceklere kıyasla insanların tuttuğunu gördükleri gıdaları gagalama olasılıkları daha yüksek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Martılara teki insanların tuttuğu birbirinin aynısı iki yiyecek gösterildi. Hayvanlar insanların elinde gördükleri yiyeceği diğerinden daha fazla gagaladı.

Falmouth ve Penzance de dahil olmak üzere Cornwall'daki kasabalarda gerçekleştirilen çalışma 38 martı üzerinde yapıldı. Her bir martının önüne içinde bir flapjack (bir tür tatlı -ed.n.) bulunan iki kova konuldu.

Araştırmacılardan biri kovayı kaldırıp tatlıyı 20 saniye boyunca elinde tuttu ve yerine geri koydu.

Test edilen 38 kuştan 24'ü tatlılardan birini alırken, bunların 19'u (yüzde 79'u) tercihini araştırmacının tuttuğundan yana kullandı.

Araştırmacılar bu davranışın, martıların ne yiyeceklerine karar verirken insan eyleminden yararlandığını gösterdiğini öne sürüyor.

Çalışmanın kıdemli yazarlarından Laura Kelley, "Bulgularımıza göre martılar daha ziyade insanların düşürdüğü veya bıraktığını gördükleri yiyeceklere yaklaşıyor. İnsanların yemek yediği alanları kolay öğün olarak görüyor olabilirler" diyor.

"Martıların kazara beslenmesinin söz konusu ilişkiyi kuvvetlendirmesi sebebiyle bu durum, gıda atıklarının uygun biçimde çöpe atılmasının önemini vurguluyor."

Exeter Üniversitesi'nin Cornwall'daki Penryn Kampüsü Ekoloji ve Koruma Merkezi'nden çalışmanın başyazarı Madeleine Goumas da söz konusu davranışın "martıların kentsel alanlara koloni kurmada neden başarılı olduklarını bir derece açıklayabileceğini" belirtti.

Araştırmacılar, Royal Society Open Science isimli hakemli dergide yayımlanan araştırma kapsamında ayrıca aynı deneyi yiyecek olmayan iki nesneyle de tekrarladı. Bu kez tatlılarla aynı şekil ve boyutta kesilmiş süngerler kullanıldı.

Kuşlar bariz biçimde insan eli değdiğini gördükleri süngeri tercih etti. Sonuçlar, elle temasın martıların gıdaya özellikle dikkatini çeken etken olduğunu ortaya koymada "rastlantı düzeyinin" üzerinde çıktı.

Geçen sene martılar üzerinde bir başka araştırma daha gerçekleştiren Exeter Üniversitesi, bakışlar üzerlerinde olduğunda martıların insanların yemeğini çalma olasılığının düştüğünü bulmuştu.

Goumas şunları kaydetti: "Kuzey gümüş martılarının tipik olarak balık ve omurgasızları içeren genel bir diyeti var. Ama aynı zamanda çöplüklerde ve evsel atıklarda buldukları gıdaları da tüketiyorlar. Gıda kalitesinde ve miktarında daha 'doğal' kaynaklardan uzaklaşma yönünde yaşanan bu kaymanın etkileri henüz net değil. Oldukça iyi uyum sağlayabilen kuzey gümüş martılarının, mevcut kaynaklar sebebiyle kentsel alanlara taşınması muhtemel. Örneğin, yuva için bir sürü uygun yer ve hazır gıda kaynağı var."

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU