Trump’ın Uzay Gücü Generali: Elon Musk’ın SpaceX’iyle yakından çalışıyoruz

Amerikalı yetkili, askeri kuvvetlerin altıncı kolu olarak hizmet edeceği belirtilen bu komutanlığın “dış tehditlere” karşı nasıl hazırlandığını da anlattı

Trump, ABD Uzay Komutanlığı'nın bayrağını törenle tanıtmıştı (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen yıl hareke geçirdiği Uzay Gücü’nün içinden bir yetkili, Amerikan Hava Kuvvetleri'nin bu yeni kolu hakkında bilgiler paylaştı.

Uzay Gücü İkinci Komutanı Korgeneral David Thompson, Leigh Giangreco’yla yaptığı ve Medium’da yer alan röportajında komutanlığın görev alanına sorulara yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Nasıl bir güç olduklarını Amerikan kamuoyunda çoğu kişinin anlamadığını” söyleyen Thompson, Uzay Gücü’nün düşman füze faaliyetlerini tarama ve gözetleme misyonlarının yanı sıra iletişimin sürmesi, GPS ve askeri uydulardan da sorumlu olduğunu kaydetti.

Komutan Thompson, ticari alanda, SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ın yanı sıra uzay şirketi Blue Origin’in sahibi Jeff Bezos’la çalışıp çalışmayacakları yönündeki soruyaysa şu yanıtı verdi:

Kesinlikle. Uzayda ticari yatırım görmek harika. Elon Musk ve SpaceX projesiyle zaten çok yakından çalışıyoruz. Jeff Bezos’la da birtakım sözleşmeler üzerinde çalışıyoruz. Çalışmalar yalnızca SpaceX ve Blue Origin gibi firmaları değil, aynı zamanda gelişim halindeki büyük (uydu) takımyıldızlarını da içeriyor. Bu firmaların sahipleri ve işleticileriyle çalışarak kapasitelerini ve teknolojilerini görmeyi amaçlıyoruz.

“İran füzelerinin ateşlendiğini biz haber verdik”

Uzay Gücü’nün faaliyetlerine örnek verirken ocak ayında İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından Tahran yönetiminin misilleme olarak Irak’taki Ayn el Esad üssünü vurmasına dair arka plan bilgisi de veren Thomson şöyle konuştu:

Birkaç hafta önce Ayn el Esad üssüne füze saldırılarında hatırlarsanız İran birkaç füze ateşlemişti. Ancak Buckley Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki mürettebatımız füzelerin ateşlendiğini tespit edip üsteki Amerikalılara, arkadaşlarımıza ve müttefiklerimize uyarıda bulundu. Bu sayede hepsi sığınaklara gidebildi. Aksi halde bu saldırılardan sonra yaralılardan değil ölülerden bahsediyor olurduk. Bu, Uzay Gücü’nün işiydi.

 

 

Röportaj sırasında “dış tehditlere” karşı nasıl bir hazırlık içinde olduklarına da değinen Thompson, “Ülkemize yönelik tüm tehditlere karşı hazırlıklı olmak zorundayız. Rusya ve Çin gibi muhtemel hasımlarımız güç gösterisinde bulunuyor ve çatışma söz konusu olduğunda uzayı kullanma gücümüzü ortadan kaldırma niyetlerini açıkça ortaya koyuyorlar. ABD Uzay Gücü’nün oluşturulma nedenlerinden en önemlisi, hazırlıklı olmak ve bir kriz anında bu dediğimi yapmalarını engellemek" dedi. 

Amerikan ordusunun en küçük birimi olacağı belirtilen Uzay Gücü, personelini de Hava Kuvvetleri içinden temin edecek.

Askeri kuvvetlerin altıncı kolu olarak hizmet edeceği belirtilen bu komutanlık, Hava Kuvvetleri’nin uydu operasyonları ve füze uyarı sistemi desteği gibi mevcut sorumluluklarının çoğunu da içerecek.

Komutanlığın başındaysa geçen ay yemin ederek göreve başlayan General John Raymond bulunuyor.

 

Independent Türkçe, Medium

DAHA FAZLA HABER OKU