İran’da ölü sayısı 16, bölge ülkeleri alarmda... Cezayir de virüse rastlandığını duyurdu

Koronavirüs salgınının başladığı İran’da ölü sayısı 16’ya yükseldi. Hastalığın görüldüğü bölge ülkelerinde alarm durumu devam ediyor. Virüs sınırları kapattırıyor, uçuşları durduruyor

Fotoğraf: AFP

Çin’in Vuhan kentinde patlak veren ve kısa sürede 40 ülkeye yayılan 8 ülkede can alan koronavirüs, Ortadoğu’da da alarma neden oldu.

16 kişinin hayatını kaybettiği İran’da vaka sayısı 79 olarak açıklandı. Hastalığa karşı ülkede önlemler de arttırıldı.

 

iran rr.JPG
İran'da halk virüsten korunmak için maske kullanıyor / Fotoğraf: Reuters

 

Üniversiteler uzaktan eğitime geçti

Virüsün görüldüğü Kum kentinde okullar tatil edilirken, İran'ın başkenti Tahran'daki üniversitelerde de eğitim durduruldu. Başkentteki 4 üniversite eğitimi elektronik ortama taşıma kararı aldı. 

Tahran Üniversitesi Rektörü Mahmud Nili Ahmetdabadi “Bu haftadan itibaren Tahran Üniversitesi'nde derslerin iptal edilmesi kararlaştırıldı. Koronavirüsün yayılmasını önlenmek için üniversitedeki eğitimler gelecek haftadan itibaren elektronik ortamda verilecek” dedi.

Tahran'daki Şehid Beheşti Üniversitesi, Şerif Teknoloji Üniversitesi ve Allame Tebatebayi Üniversitesi de eğitimin elektronik ortamda devam edeceği duyurdu. Tahran'daki diğer üniversitelerde ise eğitim durduruldu.

 

iran 1 afp.jpg
İran'dakie Fatıma-ı Masume Türbesi de virüse karşı dezenfekte edildi / Fotoğraf: AFP

 

Çin’den İran’a destek: 5 bin tespit kiti gönderildi

Hastalığın merkez üssü Çin İran’a virüsle mücadeleye destek için 5 bin tespit kiti gönderdiklerini açıkladı.

Çin'in Tahran Büyükelçisi Chang Hua Twitter hesabından Farsça paylaştığı mesajında, "5 bin adet yeni tip koronavirüs tespit kitini Çin Büyükelçiliği ve İran'daki Çinli şirketlerin bir hediyesi olarak İranlı yetkililere teslim ettik. Çabalarımız devam edecek" ifadelerini kullandı. Büyükelçisi, dün de İran'a 250 bin koruyucu maske bağışladıklarını duyurmuştu.

 

ırak afp.jpg
Irak'ta da hastalık korkuya neden oldu / Fotoğraf: AFP

 

Irak 6 ülke vatandaşlarına vize vermeyi durdurdu

5 vaka tespit edilen Irak da hastalıkla mücadele için sınırlandırmalara gitmeye devam ediyor.

Irak, İran'dan sonra 6 ülkeye daha yeni bir duyuruya kadar vize vermeyeceğini açıkladı. 

Irak Dışişleri Bakanlığı, İran'ın yanı sıra Çin, Tayland, Güney Kore, Japonya, İtalya ve Singapur vatandaşlarına vize verilmesinin askıya alındığı belirtildi. 

Açıklamada söz konusu karardan diplomat ve resmi heyetlerin muaf tutulduğu ancak Irak'a girişleri sırasında sağlık bakanlığının aldığı önlemlere tabi olacakları ifade edildi. 

 

rr ırak.JPG
Irak'ta hükümeti protesto eden grupların gösterileri de salgından etkilendi /  Fotoğraf: Reuters

 

Sınırlarını kapatmıştı

Irak, yeni tip koronavirüs nedeniyle 20 Şubat'ta aldığı kararla İran vatandaşlarına tüm sınır kapılarını önce 3 gün süreyle kapatmış, ardından bu süreyi 15 güne çıkarmıştı.

Bağdat yönetimi, İran'a gidiş-dönüş tüm uçak seferlerinin de askıya alındığını duyurmuştu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) de, İran'dan gelen Iraklı vatandaşlar için 14 günlük karantina uygulamaya başlamıştı. IKBY'de tüm okullarda eğitime 28 gün ara verilmişti.  

Irak'ın Necef kentinde, 24 Şubat'ta, İranlı bir öğrencide dün de Kerkük'te aynı aileden 4 kişide yeni tip koronavirüs tespit edilmişti.

İran dışında ölüm olayına rastlanmayan bölge ülkelerinde vaka sayıları ise şöyle açıklandı:

Irak 5, Birleşik Arap Emirlikleri 9, Umman 4, Bahreyn 23, Kuveyt 11, Lübnan 1

 

afp2.jpg
Fotoğraf: AFP​​​​​​​

 

Afrika’da ikinci ülke Cezayir

Virüs Afrika’da da kendisini gösterdi. Mısır’da bir hastanın tespit edilmesinin ardından bugün Cezayir’de virüsün ulaştığı ülkeler kervanına katıldı.

Cezayir Sağlık Bakanı Abdurrahman bin Buziyd, İtalyan vatandaşı bir kişide koronavirüs tespit edildiğini duyurdu. Buziyd, bir klinikte karantinaya alınan hastanın, 17 Şubat'ta İtalya'dan ülkeye geldiğini kaydetti.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU