Vatandaş "İndirim değil bindirim yaptınız" dedi, İmamoğlu "Döviz, doğalgaz artıyor... Onlara da tepki göster" diye karşılık verdi

Kapalıçarşı'yı ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, vatandaşlarla ulaşıma gelen yüzde 35'lik zammı tartıştı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tarihi Kapalıçarşı’da incelemelerde bulundu. 

İmamoğlu’nun Kapalıçarşı gezisine, bir vatandaşla yaşadığı “ulaşım zammı diyalogu” dikkat çekti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Ulaşıma yapılan yüzde 35’lik zammı protesto eden vatandaş, İmamoğlu’na, "3 yıldır yapılamayan zammı neden yaptınız?" diye bağırdı. 

Sese doğru yönelen İmamoğlu "Döviz artıyor, mazot artıyor, yakıt artıyor, doğalgaz artıyor. Bunlar bizim elimizde değil. Onlara da tepki göster senden istirhamım. Onlara da tepki göster" yanıtını verdi.

Vatandaş ile İmamoğlu arasında şu diyaloglar yaşandı:

- İmamoğlu : Bağırmadan konuşalım.

- Vatandaş: Yüzde 35 neden?

- İmamoğlu: Zammı sordun, cevap verelim. Zam yapmak zorunda kaldık. Biz keyif almıyoruz. 

- Vatandaş: Eyvallah, eyvallah. 3 lira yapın.

- İmamoğlu: Biz keyif almıyoruz. Şimdi zam yapmasam, 1 sene sonra daha kötü durumda. Ulaşımla ilgili, hizmetle alakalı hem standart sorunu var hem başka problemler var. Bir başka konu; biz öğrenciye katkı sunduk. Öğrenciyi geldik…

- Vatandaş: Doğru, doğru.

- İmamoğlu: Öğrenciyi 85 liradan 50 liraya düşürdük.

- Vatandaş: Doğru; yaptınız, haklısınız. Onda hemfikiriz.

- İmamoğlu: Şimdi 3 senedir, 4 senedir 3 katrilyon 600 milyara (eski parayla) çıktı ulaşımı sübvansiyonumuz. Niye? Son 1 yılda yüzde 40’ın üstünde sadece yakıt zammı var. Ulaşımla ilgili bakım hizmetlerimiz yüzde 50’nin üzerinde arttı. Ben, hizmet vermek zorundayım.

- Vatandaş: Seçimden önce dört şey açıkladınız. Ulaşımla ilgili dediniz ki; ‘Ulaşımı indireceğim’. Ama indirmediniz, bindirdiniz.

- İmamoğlu: İndirdik. Bak, geçen sene Şubat’tan Mart’tan bahsediyorsun. 1 sene geçti aradan.

- Vatandaş: “Her şey çok güzel olacak” demiştiniz, olmadı.

- İmamoğlu: Olacak, olacak… Olmuyor! Niye olmuyor? Döviz artıyor, mazot artıyor, yakıt artıyor, doğalgaz artıyor.  Bunlar bizim elimizde değil. Onlara da tepki göster senden istirhamım. Onlara da tepki göster…

- Vatandaş: Başkanım, yüzde 35’i kabul etmiyoruz.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Afet Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleşen Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında 7 Şubat'ta özel halk otobüsü, İETT, metro ve metrobüs tarifelerinde en kısa mesafe ücreti 2,60 TL'den 3,50 TL'ye yükseltilmesi için karar alınmıştı.

İmamoğlu zam ile ilgili "Bizim yaptığımız zam ne yazık ki bir sonuçtur. Esas girdilerden hesap sorulması lazım” ifadesini kullanmış, İSTESOB Başkanvekili Engin Türkmen, 2017'den bu yana zam alamadıklarını belirterek, 3 bin otobüs esnafının enflasyon ve giderler sebebiyle zor durumda olduğunu öne sürmüştü.

Yüzde 35'lik zam İstanbul Halkevleri tarafından da Mecidiyeköy metrobüs durağında "Ulaşım haktır, satılamaz" diye protesto edilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU