Gandi’nin torunu Trump’ın ziyaretçi defterine bıraktığı notu eleştirdi

Gandi, “Aslında sadece dostu Başbakan Modi’ye teşekkür mesajı yazdı” dedi

Mahatma Gandi’nin torununun çocuğu Donald Trump’ın Hintli özgürlük savaşçısı tarafından kurulan aşramdaki (inziva evi ed. n.) konuk defterine yazdığı mesaja öfke duyanların başını çekiyor.

Donald Trump ve First Lady Melania Trump, Hindistan turunun ilk ayağında pazartesi Ahmedabad’daki Sabarmati Aşramı'nı ziyaret etti. Trump çifti alanı Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yle gezdi ve Gandi’nin öğretisini tanıtmak için kullandığı küçük, portatif, elle döndürülen bir çıkrığı olan pamuk dokuma tezgahının işleyişini izledi. Trump ayrıca Modi’yle Mahatma Gandi’nin fotoğrafını çelenklerle süsledi.

NDTV televizyonu Tushar Gandi’nin, Trump’ın konuk defteri mesajında Mahatma Gandi’den bahsetmemesini umursamadığını fakat bunun Trump’ın bu deneyimi kayda değer bulmadığını gösterdiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Trump, “Büyük dostum Başbakan Modi’ye, bu harika ziyaret için teşekkür ederim” yazmıştı.

Birçok kişi Modi’yi yüceltmek yerine Mahatma Gandi’nin özgürlük için ilham verici mücadelesine değinmesinin daha uygun olacağını düşünüyor.

Gandi, “Trump’ın Sabarmati Aşramı'nda (konuk defterine) yazdığı mesaj, bunun değerli bir deneyim olduğunu anladığını yansıtmadığını gösteriyor. Aslında sadece dostu Başbakan Modi’ye teşekkür mesajı yazdı” dedi.

 

hindistan dışişler bakanlığı.jpg

Trumplar Mahatma Gandhi’nin kurduğu aşramda konuk defterini imzaladı (Hindistan Dışişleri Bakanlığı/AFP)

 

Hindistan Ulusal Kongresi Partisi lideri Manish Tewari, Twitter’da şunları paylaştı:

Büyük Mahatma’dan bahsetmiyor. Mohandas Karamchand Gandi’nin kim olduğunu dahi biliyor mu acaba?

Barack Obama’nın Hindistan ziyaretinde bıraktığı mesajlarla karşılaştırmalar yapıldı. Obama, 2010’da Gandi’nin Mumbai’de kaldığı Mani Bhavan’ı ziyaretinde şunları yazmıştı:

Gandi’nin hayatına tanıklık eden bu yeri görme ayrıcalığına sahip olduğum için umutla ve ilhamla doldum. O sadece Hindistan için değil dünya için bir kahraman.

Obama, 2015’te Delhi’de Raj Ghat’ı ziyaretinin ardından şöyle yazmıştı:

Dr. Martin Luther King Jr.’ın söyledikleri bugün geçerliliğini sürdürüyor. Gandi’nin ruhu bugün Hindistan’da çok canlı. Bu dünya için büyük bir hediye olmayı sürdürüyor. Dünyanın tüm insanları ve ulusları olarak, daima sevgi ve barış içinde yaşayalım.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU