Fehmi Koru İdlib'i yazdı: 'Şah-mat' olmak istenmiyorsa 'devletler oyunu'nu ustaca oynamalı

Türkiye’nin ABD ve Rusya ile yürüttüğü üçlü diplomasiyi köşesine taşıyan Fehmi Koru, “Ankara’nın karşı hamleyi iyi düşünüp planlaması şart” değerlendirmesinde bulundu

Fotoğraf: AA

Gazeteci yazar Fehmi Koru, Türkiye’nin ABD ile Rusya arasında yürüttüğü diplomasi trafiğine değindi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun "Rejimin saldırıları NATO müttefikimiz Türkiye’yle çatışma riskini artırıyor" açıklamasını hatırlatan Koru, Rusya ile kan uyuşmazlığı sonucu yaşanan ihtilaflardan sonra Türkiye’nin yeniden ABD ile ilişki tazeleme ihtiyacı duyduğunu yazdı.

"ABD ile birlikte çıkış yolu" Trump ile Pompeo’nun gönüllerinde halen yerini koruduğu bilinen PYD/YPG yapılanmasının Türkiye tarafından da kabulüyle mi aranacak?" diye soran Koru, "Türkiye Rusya ile yakınlığı, Trump-Pompeo ikilisinin PYD/YPG saplantısı ‘çıkmaz yol’ olarak görüldüğü için kurmuştu. PYD/YPG yapılanması da, Türkiye’nin Rusya tercihiyle açılan yola tepki olarak, daha önce uzak durmayı yeğlediği Esad rejimiyle yakınlaşma çabasına girmişti" görüşünü dile getirdi.

Koru, kişisel internet sitesinde yer alan yazısında şu değerlendirmeyi yaptı:

Rusya, ABD ve AB ülkelerinin aksine, PKK’yı ‘terör örgütü’ olarak tanımıyor.

Yeni durum ne kadar kalıcı?

ABD dışişleri bakanı Pompeo tarafından ilan edilen yakınlaşma ve Suriye sorununa birlikte bir çıkış yolu aranması ne anlama geliyor?

PYD/YPG ile köprüleri atması söz konusu olacak mı ABD’nin? Yoksa ABD’nin NATO’daki müttefikini küstürmeyi de göze alarak sahip çıktığı PYD/YPG yapılanmasına karşı tavrını Türkiye mi değiştirecek?

Washington’dan sonra Moskova ile de yakınlaşan, bu arada Esad rejimiyle de arasına köprüler inşa eden PYD/YPG yapılanması daha da güçlenmiş hale geldi. Esad’ın gönderdiği silahlı kuvvetler Türkiye’nin güvenlik ortamı oluşturmaya çalıştığı Suriye’nin kuzeyinde büyük çapta hakimiyet kurdu. Türk askerlerinin nöbet tuttuğu İdlib’teki gözlem noktaları kuşatılmış durumda.

Bu durumda ne olacak; ABD ile işbirliği neye yarayacak?

Pompeo’nun açıklamasından, sizler de benim gibi, Türkiye ile Suriye arasında şimdikinden daha da yoğun bir çatışma beklendiği anlamı çıkartmıyor musunuz?

Dış politika veya diğer adıyla diplomasi ‘santranç’ oyunu gibidir. Büyük ustalık gerektirir. Sadece kendinizin büyük ustalığı yeterli olmaz, geçmişin büyük ustalarının vaktiyle keşfettiği başarı getirmiş taktikleri de stratejinize eklemeniz gerekir.

Washington’da Foggy Bottom’daki mütevazı makam odalarında Türkiye politikası belirleyen diplomatlar, Ankara’nın yeniden ABD’ye dönmesiyle ilk hamlelerinde başarılı oldular.

Ankara’nın karşı hamleyi iyi düşünüp planlaması şart.

Bu işin şakası yok; sırasıyla, piyonları, atı, fili, veziri alıp sonunda ‘Şah-mat’ çekebilirler.

 

Independent Türkçe, fehmikoru.com

DAHA FAZLA HABER OKU