Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yeğenini torpille yüksek lisansa mı aldırdı? Üniversite sonuç listesini internet sitesinden neden kaldırdı?

Şeyda Çavuşoğlu'nun yüksek lisansı kazandığı Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi tepki üzerine önce internet sitesinden listeyi kaldırdı, ardından listenin yayınlandığı başka bir siteye erişim yasağı istedi

Fotoğraf: yenialanya.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun akrabasının Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nce yüksek lisansa kabul edilmesi ve sonrasında yaşananlar “torpil” iddiasını gündeme getirdi. İddiaları Cumhuriyet Gazetesi’nden Ece Piroğlu haberleştirdi.  
Habere göre, Yüksek lisans için başvuru yapan 49 kişilik listede Çavuşoğlu’nun yeğeninin eşi ALES’te sonuncu gözüküyor. Bu isim tüm değerlendirmede ise sondan ikinci sırada yer alıyor. 

Çavuşoğlu’nun akrabasının ALES ve yabancı dil sınavlarında son sıralarda yer almasına rağmen yüksek lisansa kabul edilmesinin ardından üniversite yönetimince “torpil” iddialarını gündeme getirecek iki adım atılıyor. 

İddia 1: Üniversitenin internet sitesinde puanlara ve sonuçlara ilişkin duyurulan liste yayından kaldırıldı
İddia 2: Listenin eksisozluk.com’da yayımlanmasının ardından ise üniversite rektörlüğünün talebi üzerine Alanya 1. Sulh Ceza Hâkimliği 16 Ocak 2019 tarihinde listeye erişim yasağı getirildi 

Üniversite yönetiminin yüksek lisansa başvuran adayların tepkisine karşı herhangi bir açıklama yapmadığı belirtildi. 

Ece Piroğlu’nun haberine göre, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi tezli yüksek lisans programına kayıt yaptırmaya hak kazananlar listesinde, programa başvuranlar arasında yapılan değerlendirmede sondan ikinci sırada yer alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun akrabası Şeyda Çavuşoğlu da yer aldı.  
 


Yüksek puanla liste dışı kalanlar tepki gösterdi

İddiaların odağındaki Şeyda Çavuşoğlu, özel bir üniversitenin psikoloji bölümünden mezun. ALES ve yabancı dil sınavlarında son sıralarda yer almasına rağmen yüksek lisansa kabul edilmesinin ardından, diğer adaylar rahatsız oldu ve tepki gösterdi. Üniversitenin tepkilere yanıt vermediği, sonuç listesini internet sayfasından kaldırdığı da iddialar arasında. Ama o liste, yüksek lisanslara ilişkin duyuruları yayımlayan bir başka internet sitesinde yer almayı sürdürdü. Ve liste bu kez eksisozluk.com’da yayımlandı. Çavuşoğlu’nun, toplamda 45 puanla 5 kişilik asil listede olduğu programın yedek listesinde ise 51-54 puan toplayabilen adaylar bulunuyor. 58-60 arası puan toplayan çok sayıda aday ise, kendisine yedek listede yer bulamadı.  

Listenin sitede yayımlanmasının ardından üniversite rektörlüğü bu kez mahkemeye başvurdu. Alanya 1. Sulh Ceza Hâkimliği 16 Ocak 2019 tarihinde listeye erişim yasağı getirdi. Yasak kararına yine aynı sitede “torpil kanıtlandı” denilerek tepki gösterildi. 
 


Tüm adaylar arasında, ALES’te sonuncu olan ve yabancı dil sınavından da 100 üzerinden 22.5 alan Çavuşoğlu, Mevlüt Çavuşoğlu’nun yeğeni, işadamı Ahmet Çavuşoğlu’nun oğlu Okan Çavuşoğlu ile evli. 
Babası Şeref Oktay da AK Parti ilçe yönetiminde. Şahitliklerini Bakan Çavuşoğlu’nun yaptığı nikahı AKP’li Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel kıymış.
 

DAHA FAZLA HABER OKU