Kadın mağdurlar, Harvey Weinstein hakkındaki kararı "ileriye dönük büyük bir adım" diye niteledi

Eski sinema patronu cinsel saldırı ve üçüncü derece tecavüzden hüküm giydi

67 yaşındaki Weinstein hakkında 29 yıla kadar hapis cezası isteniyor (Reuters)

Rose McGowan ve daha birçok kadın Pazartesi günü Harvey Weinstein'ın cinsel saldırı ve üçüncü derece tecavüzden hüküm giymesini değerlendirdi. Çoğunluğu hükmün #MeToo hareketinin hakkını koruyan bir karar olduğunu düşünüyor.

Weinstein, New York'taki ceza davasında günün daha erken saatlerinde hakkındaki iki suçlamadan hüküm giyerken diğer üç suçlamadansa beraat etti. 

Eski Hollywood patronu 29 yıla varan hapis cezasıyla karşı karşıya.

harvey - 2.jpg
Cinsel saldırı suçlarından suçlu bulunmasının ardından Harvey Weinstein'ın mahkemede kelepçelendiğini gösteren bir mahkeme eskizi (Reuters)

 

Rose McGowan, Rosanna Arquette ve Weinstein'a karşı ortaya çıkan birkaç kadın daha karara ilişkin haberlerin çıkmasından kısa süre sonra açıklamada bulundu.

Birçoğu Weinstein'a yönelik kendi iddialarını paylaşan kadınları övdü ve pazartesi günkü kararın taciz, saldırı ve suistimal mağduru olanlar için umut vereceğini ümit ettiklerini ifade etti.

Bu kadınların arasında Rosa McGowan da vardı. McGowan şunları söyledi:

Bugün güçlü bir gün ve kolektif bir iyileşmeye yönelik büyük bir adım. 20 yıl önce aynı şeyi bir başkasına da yaptığını duyunca Weinstein'ın peşine düşmeye karar vermiştim. Daha sonra aynı şeyi bir başkasına, sonra bir başkasına, sonra bir başkasına yaptığını duydum.

Ortaya çıkan her birimizin bir adı, bir hikayesi, bir hayatı var. Weinstein'dan daha fazlasıyız. Ama bugün dünyanın görmesi için en derin acılarını açığa vuran cesur kadınlar sayesinde Weinstein, Rikers Adası'nda.

Bir kez olsun rahat rahat oturamayacak. Bir kez olsun boynuna dolanmış bir güç olmasının ne demek olduğunu bilecek. Bugün #MeToo üzerine bir referandum falan değil. Bugün çöpü dışarı attığımız gün.

Rosanna Arquette jüriye “sağduyusunu kullandığı ve mağduru suçlayan savunmanın ötesini görebildiği" için teşekkür etti ve kararı "doğru yönde bir adım" diye nitelendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca mahkemede tanıklık eden "cesur ve dürüst kadınlarla şahitleri" kutlayan Arquette, “Gelecekte ceza hukukumuzdaki kanunların güçlendirilmesinin ve boşlukların kapatılmasının aktif takipçileri olmalıyız ki daha çok tecavüzcü yargılansın ve daha çok tecavüzcüye suçlarının hesabı sorulsun" diye de ekledi.

Sarah Ann Masse, “Bugün tacizcim Harvey Weinstein'ın hüküm giymesini kutluyorum" dedi. Masse eski Hollywood patronunun birinci derecede cinsel saldırı suçundan beraat etmesi karşısında "hayal kırıklığına" uğradığını söylese de kararı, kurtulan herkes için bir "zafer" diye nitelendirdi.

Messe, “Şunu söylememe izin verin: Weinstein hüküm giymiş bir seks avcısıdır" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

Ve bu daha sadece başlangıç. Savaşmaya devam edeceğiz.

Caitlin Dulany "jüriye inanılmaz ölçüde minnettar olduğunu" söyledi ve "sanki gökyüzü yeniden mavi olmuş gibi" dedi.

The Independent'a konuşan Dulany şunları söyledi:

Bu, Harvey Weinstein için umduğum ve olması gerektiğini düşündüğüm hesaplaşma ...Bugün Harvey Weinstein'ın kendilerine saldırısı hakkında ifade verecek kadar cesur bütün kadınlar için bir zafer ve bu davada şahitlik eden cesur kadınların her birine özellikle minnettarım.

Söz konusu anlar hayatımızın en kötü anlarıydı ve saldırıya ve sonrasına eşlik eden o travmayı, utancı ve korkuyu yeniden yaşamak cesaret ve kararlılık gerektiriyor. Harvey Weinstein'ı parmaklıklar ardına koyan onların tanıklıklarıydı. Cesaretlerine ve ahlaki metanetlerine hayranım ve sonsuza dek şükran duyacağım.

Fakat mahkemede ifade veren kadınların yaşadıkları karşısında harap oldum. Bunun değişmesi gerek. Ortaya çıkan kadınların itibarını zedelemek için yapılan saldırılar, saldırı mağdurlarının yalancı diye resmedilmesi, ahlaklarının sorgulanması ve seçimlerine dil uzatılması... Bunun sona ermesi gerek.

(Cinsel) saldırı bir şiddet eylemidir ve saldırıya uğradığında kadınların önünde bir seçenek falan yoktur. Koşullar ne olursa olsun kadının her zaman hayır deme hakkı vardır. Bir kez daha bu davayla birlikte tacizcinin işlediği suçun duygusal ve psikolojik bedeli kadınlara, mağdurlara ödetildi.

Toplum olarak bundan daha iyisini yapmalıyız ve ben ve biz, sessizliğini bozan kadınlar, daha iyisi olana dek durmayacağız.

Ajanslardan yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU