Hindistan’ı “demokratik ve barışçıl ülke” diye tanımlayan Trump, “Müslüman karşıtı” vatandaşlık yasasını kınamadı

ABD Başkanı’nı ağırlayan Narendra Modi, “Namaste Trump” ve “Yaşasın Hindistan-ABD dostluğu” tezahüratıyla kalabalığı yönlendirdi

Trump, Hindistan ziyaretinde yaptığı konuşmalarda Modi'yle yakın arkadaşlığına vurgu yaptı (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü devasa kriket stadyumunda gerçekleştirilen etkinlikte Hindistan’ı “demokratik ve barışçıl ülke” diye övdü. Trump ayrıca, ülkenin seküler anayasasına zarar verdiği ve Müslüman azınlığı ötekileştirdiği eleştirilerine yol açan girişimlerinden dolayı halkın tepkisiyle karşılaşan Narendra Modi'yi “gerçek dost” diye niteleyerek Hint Başbakan'la yakın bağlarını bir kez daha teyit etti.

Modi hükümeti karşıtı gösteriler Donald Trump ve Melania Trump’ın ülkeye ilk kez gerçekleştirdikleri iki günlük ziyarete gölge düşürme tehdidi taşırken, Ahmedabad’daki 110 bin kapasiteli yeni Modera Stadyumu, başkent Yeni Delhi’deki çatışmalar sırasında bir polis müdürünün öldürüldüğü haberleri ortaya çıktığında hemen hemen boşalmıştı.

Konuşmasında Asya’daki dev rakibi Çin'le Hindistan arasındaki farkı vurgulayan Trump, Hindistan’ın “demokratik bir ülke, barışçıl bir ülke, hoşgörülü bir ülke, büyük ve özgür bir ülke” olmayı başarmasından dolayı ekonomik büyümesinin daha da dikkat çekici olduğunu söyledi. Trump, bu başarının Hindistan’ı “dünyada her ulusa örnek” kıldığını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump’ı kendi eyaletinde ağırlayan Modi, “Namaste Trump” ve “Yaşasın Hindistan-ABD dostluğu” tezahüratlarıyla kalabalığı yönlendirdi. Modi, iki ülke arasında “çok daha büyük ve daha yakın ilişkinin” işareti saydığı mitingden övgüyle bahsetti. Trump’ın uçağı Hindistan’a inmek üzereyken Modi, Hintçede “Misafirimiz Tanrı” anlamında bir ifadeyi tweet'lemişti.

ABD Başkanı'nın etkinlikte ikinci sırada yer alan konuşması esnasında çok sayıda kişi birbiri ardına stadyumu terk ederken (zira birçoğu orada konuşulan İngilizceyi anlamayacaktı), Trump'ın “kana susamış İslamcı terörle” mücadele sözü verip Modi’yi “son derece başarılı lider” diye övmesi büyük alkış aldı.

“Namaste Trump” etkinliği Trump'ın bugüne kadar hitap ettiği en büyük siyasi miting oldu. 17. yüzyıldan kalma dünyaca ünlü aşk anıtı Tac Mahal’de günbatımı ziyaretiyse Trump’ın ve eşi Melania’nın 36 saatlik programının en dikkat çeken kısımlarından birini oluşturdu.

Stadyumda saha üzerine sıra sıra koltuklar yerleştirilirken, Trump “stadyumda 125 bin izleyicinin kalbinin attığını” ileri sürdü. Fakat konuşmanın o anına kadar bu koltukların çoğu boşalmıştı.

ABD başkanlık uçağı Air Force One'la pazartesi günü öğleden sonra Hindistan’a varışında ev sahibi Başbakan Modi tarafından sıcak bir şekilde karşılanan Trump, ardından stadyuma giden yol boyunca ülkenin 28 eyaletinin anlatıldığı 22 kilometrelik "tanıtım turuyla" ağırlandı.

Trump ayrıca Mahatma Gandhi’nin Hindistan’ın bağımsızlık hareketini başlatırken 13 yıl yaşadığı inziva evine uğramayı da programına sıkıştırdı. Donald ve Melania’ya şal hediye edilirken, ziyaretçilere Gandhi’nin mütevazı yaşamının sembolü olan pamuk dokuma tezgahının işleyişi de gösterildi. Trump, konuk defterine “Büyük dostum Başbakan Modi’ye” hitabının geçtiği bir mesaj yazdı.

 

Reuters.PNG
Donald Trump ve Melania Trump, Tac Mahal'i ziyaret etti (Reuters)

 

Ziyaretinin hazırlık aşamasındayken milyonlarca insan tarafından karşılanacağı iddiasını birçok kez dile getiren ABD Başkanı, “tanıtım turu” güzergahında sadece on binlerce kişinin kendisini selamlamak için sıralanmasından dolayı hüsran yaşamış olsa da Modera Stadyumu'nda sahneye çıktığı andaki bağrıştan hayal kırıklığı duymuş olamaz. Stadyumdaki kalabalık Village People grubunun “Macho Man” şarkısıyla, ses sistemi gümbürtüsüyle ve Elton John’dan karma şarkılarla önceden havaya sokulmuştu.

Trump ve Modi kalabalığı selamlamadan önce sahnede birbirlerine sıkıca sarıldı, ardından iki ülkenin mili marşları okundu.

Konuşmasının arkasındaki ekranlarda Hintçeye çevrilmesinden dolayı elindeki metne bağlı kalmak zorunda kalan Trump, ağırlıklı olarak güvenli ve kalabalığın hoşuna giden konulara yoğunlaştı. Trump -her ne kadar Hindistan’ın efsanevi yıldızı Sachin Tendulkar’ın ismini yanlış telaffuz etse de- kriketten, Bollywood’dan ve yeni stadyumunun açılışını yapmaktan “büyük onur” duyduğundan bahsetti.

ABD Başkanı, “Melania ve ailem bu olağanüstü misafirperverliği her zaman hatırlayacak… Bugünden itibaren Hindistan’ın bizim kalbimizde her zaman çok özel bir yeri olacak” dedi.

Öte yandan Trump’ın ziyareti, Müslümanlar hariç büyük Güney Asya dinlerine mensup mültecilere vatandaşlık yolunu açan yeni yasalara tepki olarak geçen yıl aralık ayı ortalarında başlayan ulusal çaptaki protesto kriziyle karşı karşıya olan Modi için zor bir dönemde gerçekleşiyor. Müslümanların çoğunlukta olduğu Keşmir’in özerkliğinin iptal edilmesi ve yıkılan Babri Camisi'nin bulunduğu bölgede bir Hindu tapınağı inşa edilmesi kararları, Müslümanlarla ve Hindistan’ın seküler kökenlerini savunanlar arasında öfkeye yol açtı.

Yeni Delhi’de bu gösteriler pazartesi günü kontrolden çıkarken, Modi’nin yeni vatandaşlık yasasına karşı olanlarla yasayı destekleyen yüzlerce kişi sokaklarda çatıştı, taş fırlattı ve yangın çıkardı. Polis, şiddet olayları sırasında bir güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü teyit etti.

Beyaz Saray yetkilileri ABD Başkanı’nın ziyareti sırasında dini özgürlükler ve otoriter rejimle ilgili endişelerini dile getireceğini söylemişti fakat Trump’ın kalabalığa yaptığı konuşmada açıkça görülen bir eleştiri yoktu.

Trump, bir çay satıcısının oğlu olarak geldiği mütevazı geçmişten başbakanlığa yükselen Modi’nin “sıkı çalışma ve fedakarlıkla Hintlerin istedikleri her şeyi elde edebileceğinin yaşayan bir kanıtı" olduğunu söyledi. Trump, Modi için “Herkes onu seviyor fakat size şunu söyleyeceğim, o çok çetin biri” dedi.

 

AP gösteriler.PNG
Trump'ın ziyareti sırasında Yeni Delhi'nin bazı bölgelerinde gösteriler devam etti (AP)

 

Modi’yi desteklemek ve Trump’a can attığı o karşılamayı sunmak için kilometrelerce öteden otobüslerle taşınan izleyicilerin varlığı dikkate alındığında böyle bir platformda eleştirilerin dile getirilmemesi şaşırtıcı olmayabilir.

The Independent’a konuşan 42 yaşındaki Renju, öğleden sonra yapılan etkinliğe katılıp “Trump ve Modi’yi desteklemek” için komşu eyalet Kerala’daki evinden sabah 7’de ayrıldığını söyledi.

“Şimdiye kadar gördüğümüz en iyi liderlerden biri” diye Modi’ye methiyeler düzen Renju, Modi'yle Trump arasındaki benzerlik içinse “Her ikisi de korkusuz, cesur liderler. Her ikisi de terörle mücadele ediyor, onlar hakkındaki en iyi şey bu” dedi.

Ahmedabad’da Amerikan şirketi TeleTech için çalışan 32 yaşındaki Vijesh Panicker ise kentin “bu fantastik stadyuma sahip olmasından büyük mutluluk ve gurur duyduğunu ve Trump’ı ilk Hindistan ziyaretinde karşılamanın heyecanını yaşadığını” ifade etti.

Panicker, Trump’ı sevdiğini çünkü onun "önceki (ABD) liderlerine kıyasla farklı bir kişiliğe sahip olduğunu" anlattı. Panicker, “Onun Obama’dan daha iyi olduğunu düşünüyorum, o kesinlikle daha meşhur biri. Televizyonda, Amerikan Güreşi Federasyonu (WWE) müsabakalarında boy gösterdi. Dahası Trump, Modi’yi çok seviyor, bu nedenle umarım gelecekte daha iyi bağlarımız ve daha iyi ticaretimiz olur” ifadesini kullandı.

Beklendiği üzere böyle bir etkinlikte iki liderden herhangi biri hakkında kötü söz söyleyecek birini bulmak zordu. 50 yaşındaki Manoj Kumar, Ahmedabad’da Kerala göçmeni bir grup olan topluluğunu temsil etmek için geleneksel kıyafetlerle katıldığını söyledi. Kumar bu davetten, sadece bir hafta önce, kendisine ve Ahmedabad Kerala Samajan’ın diğer üyelerine “mitingde olmaları söylendiğinde" haberdar oldu.

Trump ve Modi’nin “doğuştan karizmatik… gerçekten küresel liderler” olduğunu belirten Kumar, “Bu (etkinlik) sadece bir kutlama değil, dünyadaki tüm ülkelere fayda sağlayabilecek ikili ilişkinin başlangıcıdır” dedi.

Trump’ın geçen hafta Hindistan’ın ticarette “kendilerine çok kötü davrandığına” ilişkin uygunsuz sayılabilecek yorumları sorulduğundaysa Kumar, “Yorum yapamayacağım belli başlı şeyler var. Bu politik bir konu, lütfen sadece genel sorular sorun” diye konuştu.

Modi ve Trump’ın konuşmaları toplamda bir saatten az sürdü, ziyaretin sadece bu ayağının hazırlanmasına Hindistan’ın tahminen 11 milyon sterlin (yaklaşık 88 milyon TL) harcadığı hesaba katıldığında bu süre tartışmaya açık bir şekilde kısa.

Ahmedabad’dan sonra Trump ve eşinin 17. yüzyıldan kalma dünyaca ünlü aşk anıtı Tac Mahal'i ziyaret etmek için uçakla Agra’ya geçmesi planlandı.

 

 

Şiddet içeren protestolar program planlarını sekteye uğratmadığı sürece salı günü Yeni Delhi’de gün boyu üst düzey toplantılar yapılacak. Sonrasında Trump Yeni Delhi’den ayrılmadan önce Hindistan Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovin’in vereceği resmi yemek davetine katılacak.

Çok değil kısa süre önce bu görüşmelerde, vergilerin düşürülmesi için büyük bir ticaret anlaşmasının yanı sıra Hindistan’ın milyarlarca dolarlık Amerikan savunma ekipmanı satın alımını müjdelemesine ilişkin umutlar yüksekti. Bu noktada Trump, çok amaçlı helikopterleri de içeren 3 milyar dolarlık (yaklaşık 18,5 milyar TL) askeri teçhizat satışına yönelik anlaşmanın Yeni Delhi’de imzalanacağını teyit etmişti.

Her iki taraf da o zamandan beri ticarette geniş çaplı önemli bir ilerlemenin mümkün olmadığını fakat görüşmelerin iki ülke arasında giderek artan stratejik ortaklığı vurgulaması gerektiğini belirtti.

Yeni Delhi merkezli Savunma Araştırmaları ve Analizi Enstitüsü’nden araştırma görevlisi Dr. Jagannath Panda, ABD ve Hindistan’ın, Çin’in Asya’da artan hakimiyetini önlemeye yönelik ortak hedefleri olan doğal müttefikler olduğunu söyledi.

Panda, “Bölge genelinde demokrasi yanlısı rejimlerle güvenilir ortaklık kurmak stratejik bir zorunluluk haline geliyor ve ABD’nin böyle bir hedef için Hindistan’a bölgedeki diğer tüm güçlerden daha fazla ihtiyacı olacak” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU